Vodka

Vodka er en populær spiritus, der typisk laves af kartofler eller korn. Ordet betyder vand, og her får du fakta, wiki og opskrifter på drinks med vodkaen.
Når snakken falder på klassiske udgaver af spiritus, kommer man ikke udenom vodka.
En sand klassiker, som har været kendt som nationaldrikken i Rusland siden 1300-tallet, hvor den menes omtalt første gang.
Den klare drik spredtes til Polen og Balkan-landene, men først omkring 2. Verdenskrig kom vodka til det vestlige Europa, hvor den i dag indgår i en række drinks og cocktails, og har fået en opblomstring sammen med den store interesse for blandt andet gin.
Hvordan anvendes vodka?
Hvor man i Rusland og det østlige Europa primært drikker vodkaen afkølet og ren – ofte som ledsager til mad, er det i det vestlige Europa mere almindeligt at blande med smagstilsættere.
Her anvendes blandt andet appelsinjuice – kaldet en Screwdriver - eller med tomatjuice, som kendes som Bloody Mary. Begge er meget populære. Man kan også lave Vodka pasta.
Opskrifter på drinks med vodka
Screwdriver laves med fem centiliter vodka, 10 centiliter appelsinjuice og godt med isterninger. Meget simpel drink, som er blevet en klassiker.
Ævle bævle er en dansk pendant til en Screwdriver, da den laves på samme måde. Men altså blot med æblejuice og ellers samme mængde.
Isbjørn er en anden populær vodkadrink, som laves med tre centiliter af vodkaen, en centiliter Blue Curacao plus Sprite og isterninger.
Black Russian er også populær og måske lidt mere eksotisk. Her laves drinken af fem centiliter vodka og tre centiliter Kahlua. Eventuelt også med is.
Men vodkaen kan også indgå i madlavningen i dit køkken. Det er faktisk endda blevet trendy at eksperimentere med vodkaen i f.eks. saucer, som smagsforstærker eller som pift til f.eks. en lækker sorbet.
Her er det en god idé, at du anvender en ren vodka, der er fremstillet på stivelsesholdige fødevarer som korn, kartofler eller roer.
Hvordan laver man vodka?
Vodka minder på mange måder om vores danske akvavit, og der ligger mange års udvikling af produktionen bag den klare drik.
I dag arbejdes der med terroirbegreber – dvs. hvorfra kommer grundsubstansen f.eks. kartoffel fra - men også med destillering og filtrering for at skabe den bedste kvalitetsvodka.
Netop kvaliteten af vodka er blevet lig med renhed af produktet, og derfor ser man vodkaer, som er destilleret op til 8 gange eller mere og filtreret med finere materiale end kul, såsom sølv eller krystalkvarts.
Endvidere er den vand, som man fortynder vodkaen med, blevet en del af markedsføringen og historiefortællingen, og det er derfor ikke ualmindeligt i højt prissatte vodkaer at se brugen af f.eks. gletsjervand.
Vodka er i dag i højere grad blevet en drik, som nydes alene, præcis som akvavit har været det i mange generationer. Men hvor akvavitten har haft problemer i forhold til de yngre målgrupper, især på grund af smagen af kommen, er vodka mere neutralt i smagen og derfor for mange unge ganske populært.
Destillering og filtrering
Vodka er en alkoholisk drik, der holder en alkoholprocent på cirka 40. Den er typisk fremstillet på korn, kartofler eller sukkerroer og derefter fortyndet med vand.
Der findes et utal af varianter indenfor vodkaen og i mange prisklasser. Det er alt sammen jo smag og behag, men vi giver her et bud på, hvad du skal være opmærksom på, når du køber den.
En god tommelfingerregel er, at jo flere gange vodkaen er destilleret og filtreret, desto mindre smager alkoholen igennem, og jo renere er den i smagen. Her taler man om premium og luksusvodka.
Når vodkaen er destilleret, bliver den filtreret. Filtreringens formål er at tilføre vodkaen flere smagsnuancer. Typisk filtreres væsken gennem kul, men særligt nogle af de dyrere vodkaer filtreres igennem kalksten og bjergkrystaller, for at opnå en klarere, blødere og mere afrundet smag.
Også dét vand, der bruges til at fremstille vodkaen, er af betydning for smagen, da den er med til at definere kvaliteten af alkoholen.
Derfor er destillering, filtrering og dét vand, der bruges nogle af de typiske kendetegn, der adskiller luksus og premium vodka fra de mere almindelige vodkaer.
Så jo renere smag og klarhed i vodkaen, jo længere produktionsproces, og jo højere pris vil vodkaen få. Drikker du den ren, bør du vælge den så ren som muligt.
Fakta og wiki
Ordet ’vodka’ stammer fra det russiske ord for vand, som er ’voda’. K’et i vodka er en såkaldt diminutiv, og derfor kan ordet oversættes til noget i retning af ’lille vand’ .
I den vestlige verden blev vodka oprindelig markedsført som den hvide whisky, der havde en blødere smag, og som man ikke fik dårlig ånde af.
Smirnoff er nok det bedst kendte mærke indenfor vodka og er opkaldt efter Pyotr Arsenievich Smirnov, som i 1860’erne startede et vodkadestilleri i Moskva. Som den første fandt den nytænkende Smirnov på at filtrere vodkaen igennem kul, hvilket gjorde den ekstremt ren og klar. Denne metode anvendes stadig.
Absolut er svenskernes bud på vodka og findes i dag i mange varianter med forskellige smagstilsætninger.