Hyldeblomst er i sæson i juni, hvor hyldetræet lyser hvidt mellem alt det grønne. Se, hvad du kan lave med de aromatiske hyldeblomster.
Hyldeblomst er i sæson i juni. Og hvilken herlig sæson. De hvide, små hyldeblomster hænger som lysglimt på hyldetræet og spreder sin aromatiske duft, når man går forbi.
Hvis man altså går forbi, for hyldens blomster er lige så anvendelige som dens bær.
De fleste af os kender til hyldeblomstsaft, men det er ikke det eneste, man kan bruge hyldeblomst til.
Hvad med is og kager? For ikke at glemme drinks, hvor den stærke spiritus blandes med den søde blomstersmag og boblende cava.
Vikingerne spiste hyldebær
En klase hyldeblomster pynter også på toppen af en lagkage. Ja, der er mange muligheder for at udnytte blomsterne i juni måned.
Hylden har vokset i Danmark i flere tusind år, og vikingerne spiste bærrene. Ja, de mente ligefrem, at hylden var hellig, og kunne tiltrække alfer.
Om det er sandt, skal vi ikke gøre os kloge på, men blomsternes duft og smag kan i hvert fald mætte vores sanser. Her er fem forskellige opskrifter med hyldeblomster.
Klassikeren: Hyldeblomstsaft med citron
Hyldeblomstsaft (nem opskrift på saft af hyldeblomst)
Hvordan beskriver man smagen af hyldeblomst? Det er svært, men de fleste kender smagen af saftevandet i en hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Da hyldeblomsterne er lettere basiske i smagen, kræver det altid syrlige citroner, så smagen bliver afbalanceret.
Et godt tip, når du har plukket hyldeblomster og skal bruge dem i saft: Pas på med at skylle, for så kan du risikere at skylle for meget af blomsterstøvet af. Og det her, smagen sidder.
Jordbær: Saft med blomstersmag
Jordbærsaft - sommerens bedste opskrift med hyldeblomst
Når du nu er i gang med at lave saft, kan du også prøve en anden opskrift. Denne er med jordbær og 10 skærme hyldeblomster.
Bærrene klæder blomsterne, og lige som med den rene hyldeblomstssaft er den let at lave.
Til den søde tand: Hyldeblomst sukker
Hyldeblomst sukker med mynte (hjemmelavet)
Duften af hyldeblomster er ikke til at tage fejl af, når du laver denne hjemmelavet sukkerblanding, nemlig hyldeblomst sukker.
Derfor kan du også bruge den til en lang række desserter - eller blot til at drysse på dine bær eller morgengrød.
Den kolde: Hyldeblomst sorbet
Opskrift på hjemmelavet hyldeblomst sorbet is
Her skal du bruge hyldeblomstsaft og lime til at lave den dejligste, kølige sommerdessert.
Server den hjemmelavet hyldeblomst sorbet som dessert eller midt på eftermiddagen, hvor solen skinner, og alle trænger til lidt nedkøling.
Kagerne: Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert
Der er noget magisk ved at spise blomster. Børn elsker at være med til at plukke blomsterne for derefter at forvandle dem til de sødeste, mest duftende kager.
Lav en pandekagedej, dyp hyldeblomst i den og friter dem. Det er en herlig sommerdessert.
Læs også om hyldebær, som vi kan lave saft og grød af i det tidlige efterår: Fakta om hyldebær.
Del dine ideer og tanker med os andre her: