Friterede hyldeblomster med bær og flormelis er en sommerklassiker med en sød blomstersmag i en sprød dej.
Faktisk er dejen stort set en pandekagedej, som blomsterkronerne dyppes i, hvorefter de friteres i en neutral madolie.
De friterede hyldeblomster kan både serveres som pynt på is og lagkager og som en selvstændig dessert eller "kage" til kaffen.
Jeg er vild med, hvordan blomsterstøvet breder sig til dejen, så man får den fine smag. Og så er det hyggeligt at lave kager på blomster, man selv har plukket.

Friterede hyldeblomster
Ingredienser
- 8 store hyldeblomstskærme - eller 12 små
- 2 æg
- 2 dl mælk
- ½ dl kærnemælk
- ½ dl sukker
- 150 g hvedemel
- 1 tsk citronskal - revet
- 1 tsk vaniljesukker
- salt
- 5 dl smagsneutral olie
Fremgangsmåde
- Pluk hyldeblomstskærme, hvor blomsterne er fuldt flor. Når du kommer hjem, skal du ryste dem godt, så insekterne ryger ud af blomsterne. Hvis du skyller dem, forsvinder noget af blomsterstøvet og dermed smagen.
- Hæld solsikkeolien i en lille stegegryde og tænd den på 7 - hvis termostaten på komfuret går til 9.
- Hæld kærnemælk og mælk i en skål, pisk melet i lidt ad gangen.
- Pisk æg, sukker, vaniljesukker, salt og revet citronskal i massen.
- Når olien er varm, dypper du blomsterskærmene i dejen en for en, ryster dem lidt, så dejen ikke bliver for tyk, og lægger dem ned i olien.
- De friterede hyldeblomster skal kun stege tre til fem minutter. De er færdige, når de har fået en gyldenbrun farve.
- Tag dem op af olien og læg dem til afdrypning på et par stykker køkkenrulle.
- Server de friterede hyldeblomster med flormelis drysset over og friske jordbær.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Opskriften er beregnet til ca. fire personer. Men når nu du er i gang med at plukke hyldeblomster, kan du lige så godt tage en ordentlig buket, så du også kan lave din egen hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Det er supernemt at lave, og smagen er helt eminent. Du kan også lave hjemmelavet hyldeblomstsukker med mynte.
FAQ
Det er hyldeblomstskærme, der dyppes i en sød dej og derefter friteres sprøde i olie. De smager blomsteragtigt, let sødt og er sprøde udenpå, saftige indeni – en slags naturlig blomster-donut!
Pluk på solrige dage, når blomsterne dufter kraftigt. Vælg store, åbne skærme med masser af pollen (det er der smagen sidder). Pluk ikke nær trafikerede veje – vælg rene, grønne områder.
Sæson for hyldeblomster er typisk slut maj til slut juni i Danmark.
De er bedst nystegte – sprødheden forsvinder hurtigt. Kan opvarmes let i ovn (200 grader i 3 minutter) for at blive sprøde igen.
Nej. De er ikke egnet til frysning, så nyd dem friske.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften - kom gerne med din mening om den her.