• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hyldebær - fakta om bærret der ikke må spises råt

Hyldebær - fakta om bærret der ikke må spises råt

billede med hyldebær
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 23. marts 2024 - Udgivet: 6. august 2020

Hyldebær har en fantastisk farve. Lige så søde hyldeblomsternes smag er, lige så utrolig er hyldebærs. Men de smukke bær må kun spises kogt.

Hyldebær har en helt særlig smag og kraft, når vi får dem i et krus varmt saft om vinteren, eller spiser dem i hyldebærsuppe i sensommeren.

Farven er besnærende og dyb, smagen intens og ikke til at tage fejl af.

Der er endda en talemåde om hylden, som både giver os de hvide, duftende blomster i begyndelsen af sommeren og de små bær mod efteråret: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo".

Desværre bærer de blåviolette bær på en grim hemmelighed: De kan være giftige, hvis man spiser dem rå. Hyldebær indeholder nemlig stoffer, som kan blive til det rene gift.

Spiser vi de rå bær, kan vi altså risikere en ordentlig omgang diarre og opkastning. Faktisk skal bærrene koges i 15-20 minutter, før de er helt sikre at spise.

Oprindelse og anvendelse

Hyldetræet hedder Sambucus på latin, og hvis der er en klokke, der ringer ved navnet, så er den god nok: Der vil ofte være hyldebær i den italienske Sambuca - deraf navnet på drikken. Her i Norden har hylden en lang historie.

Vi ved, at den har vokset i Danmark i flere tusind år, og at vikingerne spiste bærrene fra hyldebuske- og træer. Ja, de mente ligefrem, at hylden var hellig, og kunne tiltrække alfer.

Dengang som nu lavede de hyldebærsaft- og suppe. Så når du sidder og spiser hyldebærsuppe, følger du i fodsporene på vores forfædre.

Hyldebær er meget basiske, derfor skal der altid noget syre fra for eksempel citroner eller æbler til at supplere bærrenes smag, når de koges.

Fattigmandskapers

De seneste år har det været hipt at bruge umodne hyldebær som en nordisk kapers. Bærrene plukkes, når de er grønne, og lægges i en eddike-saltlage.

Det er fint nok, hvis man altså lige har kogt de umodne bær 15-20 minutter, fortæller Fødevarestyrelsen.

Det er altså ikke nok blot at give bærrene et hurtigt opkog, da selv de umodne bær kan være giftige.

Næringsværdi

Rå er bærrene giftige, kogte er de sunde og har et temmelig højt indhold af kostfibre og masser af vitaminer, navnlig de vigtige A- og C-vitaminer.

Hyldebær er gode for immunforsvaret blandt andet på grund af deres indhold af antioxydanter.

Der florerer mange historier om, at hyldebærsirup og -saft kan kurere influenza og forkølelser, men der findes ikke overbevisende forskning endnu.

Om ikke andet kan det lindre, og vi har alle godt af at få et glas flydende vitaminer i form af varm eller kold hyldedrik.

Sæson

Hvor hyldeblomsterne er modne fra midten eller slutningen af juni og en måned frem, så vi kan lave hyldeblomstsaft, kommer bærrene, når sommeren går på hæld.

Bærrene begynder at være plukkemodne i slutningen af august, og det er som regel muligt at høste dem helt frem til begyndelsen af oktober.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.
Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs→ Se opskriften
Sukkerbrødskage
Sukkerbrødskage med flødeskum og friske bær→ Se opskriften
Billede af sandwichboller.
Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich→ Se opskriften
rabarberstang
Rabarberstang - nem kringle med rabarberkompot→ Se opskriften
nemme rundstykker med birkes
Nemme rundstykker med birkes→ Se opskriften
Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her