Margarine har vรฆret en del af dansk madlavning, siden Otto Mรธnsted รฅbnede sin fรธrste fabrik i Aarhus 1883.
'Nรฅr man spiser margarine, mรฅ man ikke stรฅ og grine'. Sรฆtningen er fra det gamle bรธrnerim 'Nede i fru Hansens kรฆlder', hvor margarinen naturligt indgรฅr.
Men hvad er margarine? Vi kender den gullige blok, som bruges til at stege med, men hvis du vil vide, hvad det egentlig er, skal du lรฆse videre her.
Margarine hรธrer til i gruppen smรธrbare gule fedtstoffer. Et udtryk, der ogsรฅ dรฆkker over smรธr og blandingsprodukter som Kรฆrgรฅrden. Men margarinen kan ogsรฅ bruges alene til stegning af eks. frikadeller eller i en klassiskย brun sovs.
Det er en emulsion - altsรฅ en blanding - af fedt og vand, som indeholder tilsรฆtningsstoffer og konserveringsmidler, i nogle tilfรฆlde ogsรฅ et farvestof.
Indhold i en stegemargarine
Fรธr i tiden var der ofte dyretalg blandet med mรฆlk i margariner, men i dag er fedtstoffet udelukkende vegetabilsk.
Margarine bestรฅr som nรฆvnt af vand og planteolier, som er emulgeret. Tager vi en OMA stegemargarine ser ingredienslisten sรฅdan ud:
Palmeolie, rapsolie, vand, valle fra mรฆlk, salt, emulgatorer, citronsyre, aroma og A-vitamin. Det sidste var pรฅbudt ved lov frem til 1955 - at alle margariner skulle vรฆre tilsat A-vitaminer. I dag er det frivilligt.
Her ser du energifordelingen for 100 gram OMA Stegemargarine:
Energi: 670 kalorier
Fedt: 75 gram
Protein: Under 0,5 gram
Kulhydrat: Under 0,5 gram
Der er mere mรฆttet fedt iย smรธrย end i margarine. Mรฆttet fedt er det ufede fedt. Med andre ord: Smรธr er fuld af det usunde fedt.
Margarinen har traditionelt set indeholdt de farlige transfedtsyrer, men indholdet er stรฆrkt reduceret i danske produkter - i nogle tilfรฆlde fuldstรฆndig forsvundet.
Historisk set
Ifรธlge Den Store Danske blev margarinen opfundet af en naturforsker ved navn Mรจge-Mouriรจs. Han tog patent pรฅ det i 1869.
Kun 14 รฅr efter, i 1883, รฅbnede Danmarks fรธrste margarinefabrik: Aarhus Butterine Company.
Det var den kendte Otto Mรธnsted, som รฅbnede fabrikken, som stod bag den senere sรฅ berรธmte OMA margarine, der sรฆlges den dag i dag.
Otto Mรธnsted dรธde som Danmarks rigeste mand, og danskerne blev det mest margarinespisende folkefรฆrd i verden.
Det er vi formodentlig ikke mere, men der sรฆlges stadig kilovis af margarine i alle mulige former - flydende, smรธrbart, stege- og bagemargarine - den dag i dag.
Lรฆs ogsรฅ artiklen omย rullemargarine.
Opskrifter
Her er nogle udvalgte opskrifter, hvor margarinen enten indgรฅr eller kan anvendes i stedet for smรธr:
Chokoladekage med kรฆrnemรฆlk - bagerens egen opskrift
Sรธren Ryges kringle - bedste opskrift
Gammeldags gรฆrkringle fra Fanefjord Skovpavillon
Grahamsbrรธd
Tunfrikadeller a la Nynne (lavet med dรฅsetun)
Guf guf kage
Bornholmske kagegrise
Gisou - lรฆkker hvidkรฅlsgryde med oksekรธd og ris
Drรธmmekagesnegle
Nem kagekone opskrift med vandbakkelse
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments