Hvad er rullemargarine og hvordan bruger man det til bagning? Her kan du læse mere om rullemargarinen og hvad det indeholder.
Måske har du hørt om rullemargarine, og studset over hvad det præcist er.
Her får du svaret, og du kan også læse hvad rullemargarinen er lavet af og hvordan det bruges.
Hvad er rullemargarine?
Rullemargarine er en særlig slags margarine, man kan kalde det et specialprodukt.
Typisk er det bagerne, der anvender rullemargarinen, og det kan være svært at købe den særlige margarine i almindelige butikker.
Du kan dog købe det i diverse specialbutikker på nettet, men det er altså ikke noget man bare lige putter i indkøbskurven i det lokale supermarked.
Og der er altså forskel på rullemargarinen og den almindelige margarine.
Rullemargarinen har den fordel, at den er nem at arbejde med og nem at rulle ud i eks. wienerbrød - deraf navnet.
Hvad er det lavet af?
Rullemargarine fremstilles typisk af palmeolie, rapsolie, salt, emulgator, noget surhedsregulerende middel og naturlig aroma.
Det er altså vegetabilsk fremstillet, modsat smør, der fremstilles animalsk.
Anvendelse
Rullemargarinen anvendes til bagning af blandt andet wienerbrød, croissant, butterdej og den slags bagværk.
Som sagt er rullemargarinen nem at rulle ud i lag mellem dejen til eks. wienerbrød, og der skal jo mange lag til når man laver den slags bagværk.
Og her kommer specialmargarinen altså til sin ret.
Det er de tynde lag fedtstof, der får en wienerdej til at hæve, da dampen skaber hullerne og den sprøde dej.
Det hedder faktisk en lamineret dej.
Rullemargarine eller smør?
Og så vil du spørge om smør eller rullemargarine er bedst?
Svaret er, at det kommer an på hvad du er til.
Rullemargarinen anvendes i mange bagerier, hvor bagere foretrækker det frem for smør. Og dem har jeg mødt nogle stykker af.
Men jeg har også mødt mange bagere, der synes rullemargarine ikke hører hjemme i en spandauer eller lignende, og derfor sværger til smør. Og aldrig kunne finde på at bruge den specielle margarine.
Så meningerne er delte, og derfor er det op til dig.
Personligt kan jeg godt se fidusen i at anvende rullemargarine, da den er nem at håndtere, men jeg synes samtidig også, at smørret giver en bedre smag i det færdige bagværk.
Anvender du smør til wienerdej, skal det kolde smør have nogle klask, så det blødgøres og får næsten samme konsistens som din dej.
Derefter kan det rulles ud.
Kan man fryse rullemargarine?
Ja, rullemargarinen kan sagtens fryses ned.
Det er jo praktisk, hvis man køber et større parti på nettet, og så har du altid noget på lager, når lysten til en nybagt croissant melder sig.
Jane Vestrup
Hej
Smør-margarine, ja det er en smag sag. Her i huset bryder vi os ikke om bagværk med smør, det har en smag a la harskhed.
Men det er vi jo vokset op med. I mit barndomshjem bagte min mor meget og der var ikke råd til at bruge smør. Jeg tror heller ikke, at det var så udbredt at bruge smør i bagværk. Det værste er at få smørbagte vaniljekranse 😬.
Men heldigvis er vi ikke ens alle sammen.
Venlig hilsen
Jane
Nicolai
Smag vil altid være subjektivt. Husk nu på at margarine indeholder mange flerumættede fedtsyrer, som lagres i dine celler på en unaturlig måde. Ved højt indtag over længer tid kan føre til forstyrrelser i stofskifte og i værste fald sukkersyge og andre livsstilssygdomme.