Få de bedste opskrifter på indisk mad, og det indiske køkken er rigt på lækre og krydrede retter, der smager himmelsk godt.
Det indiske køkken og indisk mad er et vidt begreb i og med, at det er et land med en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.
Her er både regionale og religiøse forskelle på, hvad man spiser, og hvordan maden krydres.
Men i store træk er der fællesnævnere. En af dem er, at krydderier - og ikke mindst sammensætningen af dem - er uhyre vigtigt for de fleste retter.
De regionale forskelle i det indiske køkken
Spiser du indisk mad ved kysten, vil du opleve at få flere fisk og skaldyr end i resten af landet.
Klima og beliggenhed er afgørende for, hvad der traditionelt bliver spist. Derfor er køkkenet ved kysterne mere baseret på fiskeretter end i bjergstaterne.
Maden afspejler, hvad der dyrkes på stedet. Fra mangoer og kokosnødder til cashewnødder og kartofler.
Selvom mange spiser kød i Indien, finder du ikke noget land med så stor en procentdel vegetarer.
Det betyder, at indere er eksperter i at krydre grøntsager og linser, så de spiller hovedrollen i en ret i modsætning til det danske køkken, hvor kødet er stjernen.
Populære opskrifter på indisk mad
Her er nogle af vores mest populære opskrifter på indisk mad, som passer til frokost og aftensmad:
Dahl opskrift - opskrift på indisk dhal eller daal
Samosa - sprøde med krydret kartoffelfyld
Kylling tikka masala - opskrift på lækker indisk ret
Butter chicken - klassisk indisk murgh makhani
Indisk curry opskrift uden kød - vegansk
Kylling Saag - indisk ret med spinat
Kikærtegryde - vegetarisk gryderet fra Indien
Mulligatawny - lækker indisk suppe
Chicken Korma - krydret, indisk ret med mandler
Biryani - indisk risret med mynte og svampe
Indiske krydderier og krydderiblandinger
Ofte vil en indisk ret ikke kun indeholde et til to krydderier, men en hel blanding af nøje afstemte krydderier.
Den mest kendte krydderiblanding er Garam Masala, som består af fem til otte krydderier. Hvor mange og målestoksforholdet varierer fra det ene hjem til det andet.
Den karry vi køber herhjemme, er også en blanding af krydderier, opfundet af englænderne, som prøvede at ramme noget af den særlige indiske smag. Vi bruger den blandt andet til boller i karry.
Når du laver indisk mad, kan vi anbefale at gøre som dem: bruge hele frø, kapsler og rødder, som ristes og stødes i en morter.
Basis-krydderier til indisk mad
- Spidskommen
- Gurkemeje
- Chili
- Kardemommekapsler, grønne
- Kanel
- Nelliker
- Koriander
- Muskatblomme og muskatnød
- Peberkorn
- Ingefær
- Hvidløg
- Sennepsfrø
- Mangopulver
Vegetarisk mad og grøntsager
Trykkogeren er vigtig i mange indiske hjem. Her bliver mange traditionelle retter til, blandt andet spinatretten palak paneer.
Da ca. 80 procent af den indiske befolkning er hinduister, skulle man tro, at der er samme antal vegetarer i landet.
Men det er ikke sandt. Der findes nemlig mange hinduister, som har integreret kød som kylling og lam i deres retter. Oksekød er stadig 'no go'.
Uanset om der spises kød eller ej, så er indisk mad en drøm for vegetarer, da der findes en skattekiste af vegetarretter med masser af smag.
Aftensmad og typiske indiske måltider
Et indisk måltid - igen afhængigt af regioner og økonomi - vil typisk bestå af basmatiris, naan (fladbrød), yoghurt for eksempel raita, en linse- eller kikærteret som chana masala eller dhal.
Eventuelt også en curryret med kød. Det sidste er selvfølgelig kun i ikke-vegetariske hjem. Pickles og chutneys serveres som regel til alle måltider.
På den måde får man en helhed af forskellig konsistens og smag.
Desserter, chai og alt det søde
To drikke er blevet særligt populære her i Vesten: den søde, varme chai og den friske, kølige mango lassi.
Når man er i Indien, opdager man hurtigt, at de ikke er bange for at bruge af sukkerskålen. Desserterne er søde og ofte lækre cremede.
En højt elsket dessert er gulab jamun, som er runde, friturestegte kager, der har ligget og suget rosesirup til sig.
Besan Ladoo ligner gulab jamun, men disse runde kager er helt enkle lavet af sukker, mel og ghee - klaret smør.
Kheer er en slags panne cotta med mælk (eller kokosmælk), basmatiris, rosiner og nødder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Hvad synes du om artiklen?