• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Indisk mad (retter fra det indiske køkken)

Indisk mad (retter fra det indiske køkken)

billede med indisk mad
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  7. maj 2024 - Udgivet:  3. april 2024

Det indiske køkken og indisk mad er et vidt begreb i og med, at det er et land med en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.

Her er både regionale og religiøse forskelle på, hvad man spiser, og hvordan maden krydres.

Men i store træk er der fællesnævnere. En af dem er, at krydderier - og ikke mindst sammensætningen af dem - er uhyre vigtigt for de fleste retter.

Oversigt
  • De regionale forskelle i det indiske køkken
  • Populære opskrifter på indisk mad
  • Indisk dahl - nem opskrift
  • Kylling Saag - indisk ret med spinat
  • Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
  • Samosa fra Goa
  • Butter chicken - opskrift på klassisk indisk murgh makhani
  • Mulligatawny
  • Indisk curry opskrift uden kød - nem opskrift
  • Kikærtegryde fra Indien
  • Chicken Korma - krydret, indisk ret med mandler
  • Biryani (indisk risret med mynte og svampe)
  • Indiske krydderier og krydderiblandinger
  • Basis-krydderier til indisk mad
  • Vegetarisk mad og grøntsager
  • Aftensmad og typiske indiske måltider
  • Desserter, chai og alt det søde
  • FAQ
  • Kommentarer

De regionale forskelle i det indiske køkken

Spiser du indisk mad ved kysten, vil du opleve at få flere fisk og skaldyr end i resten af landet.

Klima og beliggenhed er afgørende for, hvad der traditionelt bliver spist. Derfor er køkkenet ved kysterne mere baseret på fiskeretter end i bjergstaterne.

Maden afspejler, hvad der dyrkes på stedet. Fra mangoer og kokosnødder til cashewnødder og kartofler.

Selvom mange spiser kød i Indien, finder du ikke noget land med så stor en procentdel vegetarer.

Det betyder, at indere er eksperter i at krydre grøntsager og linser, så de spiller hovedrollen i en ret i modsætning til det danske køkken, hvor kødet er stjernen.

Populære opskrifter på indisk mad

Her er nogle af vores mest populære opskrifter på indisk mad, som passer til frokost og aftensmad:

Indisk dahl - nem opskrift

4.7 fra 42 stemmer
Opskrift på dahl, der er en indisk og vegetarisk gryderet med masser af krydderier. Du kan servere den med raita og naan brød.
Gå til opskrift
billede med indisk dhal opskrift

Kylling Saag - indisk ret med spinat

4.6 fra 12 stemmer
Kylling Saag er en indisk ret med en dejlig, krydret smag. Her simrer kyllingetern i en sovs, som de sidste minutter får tilsat spinat.
Gå til opskrift
Kylling Saag

Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker

4.7 fra 109 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling tikka masala

Samosa fra Goa

4.9 fra 16 stemmer
Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
Gå til opskrift
Samosa fra Indien

Butter chicken - opskrift på klassisk indisk murgh makhani

4.8 fra 166 stemmer
Få min opskrift på butter chicken, der også kendes som smørkylling og murgh makhani. Den populære indiske ret er velsmagende og nem at lave.
Gå til opskrift
billederesultat for butter chicken

Mulligatawny

4.9 fra 21 stemmer
Her får du min bedste opskrift på mulligatawny, der er en indisk suppe med varme krydderier. Denne opskrift er uden kød, og derfor en perfekt vegetarret.
Gå til opskrift
billederesultat for mulligatawny indisk suppe

Indisk curry opskrift uden kød - nem opskrift

5 fra 5 stemmer
Denne opskrift på indisk curry er uden kød, og derfor en lækker vegetarret. Curryen er med kartofler og kidneybønner, og er meget mættende.
Gå til opskrift
indisk curry uden kød vegetarret

Kikærtegryde fra Indien

5 fra 1 stemme
Kikærtegryde er en lækker indisk gryderet fuld af kikærter og krydderier. Den er vegansk, sund og smager helt fantastisk.
Gå til opskrift
Kikærtegryde

Chicken Korma - krydret, indisk ret med mandler

5 fra 4 stemmer
Chicken Korma er en klassiker i det indiske køkken. En dejlig ret med marineret kylling, mandler og selvfølgelig en masse krydderier.
Gå til opskrift
Chicken Korma

Biryani (indisk risret med mynte og svampe)

4.5 fra 4 stemmer
Biryani er en indisk risret uden kød. Denne udgave er med frisk mynte og svampe. En super lækker opskrift, som kan begejstre de fleste.
Gå til opskrift
Biryani indisk risret

Indiske krydderier og krydderiblandinger

Ofte vil en indisk ret ikke kun indeholde et til to krydderier, men en hel blanding af nøje afstemte krydderier.

Den mest kendte krydderiblanding er Garam Masala, som består af fem til otte krydderier. Hvor mange og målestoksforholdet varierer fra det ene hjem til det andet.

Den karry vi køber herhjemme, er også en blanding af krydderier, opfundet af englænderne, som prøvede at ramme noget af den særlige indiske smag. Vi bruger den blandt andet til boller i karry.

Når du laver indisk mad, kan vi anbefale at gøre som dem: bruge hele frø, kapsler og rødder, som ristes og stødes i en morter.

Basis-krydderier til indisk mad

  • Spidskommen
  • Gurkemeje
  • Chili
  • Kardemommekapsler, grønne
  • Kanel
  • Nelliker
  • Koriander
  • Muskatblomme og muskatnød
  • Peberkorn
  • Ingefær
  • Hvidløg
  • Sennepsfrø
  • Mangopulver

Vegetarisk mad og grøntsager

Trykkogeren er vigtig i mange indiske hjem. Her bliver mange traditionelle retter til, blandt andet spinatretten palak paneer.

Da ca. 80 procent af den indiske befolkning er hinduister, skulle man tro, at der er samme antal vegetarer i landet.

Men det er ikke sandt. Der findes nemlig mange hinduister, som har integreret kød som kylling og lam i deres retter. Oksekød er stadig 'no go'.

Uanset om der spises kød eller ej, så er indisk mad en drøm for vegetarer, da der findes en skattekiste af vegetarretter med masser af smag.

Aftensmad og typiske indiske måltider

Et indisk måltid - igen afhængigt af regioner og økonomi - vil typisk bestå af basmatiris, naan (fladbrød), yoghurt for eksempel raita, en linse- eller kikærteret som chana masala eller dhal.

Eventuelt også en curryret med kød. Det sidste er selvfølgelig kun i ikke-vegetariske hjem. Pickles og chutneys serveres som regel til alle måltider.

På den måde får man en helhed af forskellig konsistens og smag.

Desserter, chai og alt det søde

To drikke er blevet særligt populære her i Vesten: den søde, varme chai og den friske, kølige mango lassi.

Når man er i Indien, opdager man hurtigt, at de ikke er bange for at bruge af sukkerskålen. Desserterne er søde og ofte lækre cremede.

En højt elsket dessert er gulab jamun, som er runde, friturestegte kager, der har ligget og suget rosesirup til sig.

Besan Ladoo ligner gulab jamun, men disse runde kager er helt enkle lavet af sukker, mel og ghee - klaret smør.

Kheer er en slags panne cotta med mælk (eller kokosmælk), basmatiris, rosiner og nødder.

FAQ

Hvad kendetegner indisk mad?

Indisk mad er kendt for sine stærke smage og dufte, takket være den omfattende brug af krydderier som gurkemeje, kardemomme, kanel og safran. Det indiske køkken varierer en del regionalt, hvor den nordindiske mad ofte er tungere end den sydindiske mad, der er lettere og mere kokosbaseret.

Hvad er de typiske krydderier i det indiske køkken?

Blandt de mest typiske krydderier i indisk mad er gurkemeje, kardemomme, kanel, safran, spidskommen, koriander, garam masala og mange flere.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 10, 2024 at 4:08 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her