Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Indisk mad

Indisk mad (retter fra det indiske køkken)

billede med indisk mad
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • De regionale forskelle
  • Populære indiske opskrifter
  • Indiske krydderier og krydderiblandinger
  • Basis-krydderier
  • Vegetarisk mad og grøntsager
  • Typiske indiske måltider
  • Desserter, chai og alt det søde
  • FAQ
  • Kommentarer

Det indiske køkken og indisk mad er et vidt begreb i og med, at det er et land med en befolkning på 1,3 milliarder mennesker.

Her er både regionale og religiøse forskelle på, hvad man spiser, og hvordan maden krydres.

Men i store træk er der fællesnævnere. En af dem er, at krydderier - og ikke mindst sammensætningen af dem - er uhyre vigtigt for de fleste retter.

De regionale forskelle

Spiser du indisk mad ved kysten, vil du opleve at få flere fisk og skaldyr end i resten af landet.

Klima og beliggenhed er afgørende for, hvad der traditionelt bliver spist. Derfor er køkkenet ved kysterne mere baseret på fiskeretter end i bjergstaterne.

Maden afspejler, hvad der dyrkes på stedet. Fra mangoer og kokosnødder til cashewnødder og kartofler.

Selvom mange spiser kød i Indien, finder du ikke noget land med så stor en procentdel vegetarer.

Det betyder, at indere er eksperter i at krydre grøntsager og linser, så de spiller hovedrollen i en ret i modsætning til det danske køkken, hvor kødet er stjernen.

Populære indiske opskrifter

Her er nogle af vores mest populære opskrifter på indisk mad, som passer til frokost og aftensmad:

Indisk dahl - nem opskrift
Opskrift på dahl, der er en indisk og vegetarisk gryderet med masser af krydderier. Du kan servere den med raita og naan brød.
Se opskriften her
billede med indisk dhal opskrift
Kylling Saag - indisk ret med spinat
Kylling Saag er en indisk ret med en dejlig, krydret smag. Her simrer kyllingetern i en sovs, som de sidste minutter får tilsat spinat.
Se opskriften her
Kylling Saag
Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Se opskriften her
billederesultat for kylling tikka masala
Samosa fra Goa
Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
Se opskriften her
Samosa fra Indien
Butter chicken
Få min opskrift på butter chicken, der også kendes som smørkylling og murgh makhani. Den populære indiske ret er velsmagende og nem at lave.
Se opskriften her
billederesultat for butter chicken
Mulligatawny
Her får du min bedste opskrift på mulligatawny, der er en indisk suppe med varme krydderier. Denne opskrift er uden kød, og derfor en perfekt vegetarret.
Se opskriften her
billederesultat for mulligatawny indisk suppe
Indisk curry opskrift uden kød
Denne opskrift på indisk curry er uden kød, og derfor en lækker vegetarret. Curryen er med kartofler og kidneybønner, og er meget mættende.
Se opskriften her
indisk curry uden kød vegetarret
Kikærtegryde fra Indien
Kikærtegryde er en lækker indisk gryderet fuld af kikærter og krydderier. Den er vegansk, sund og smager helt fantastisk.
Se opskriften her
Kikærtegryde
Chicken Korma - krydret, indisk ret med mandler
Chicken Korma er en klassiker i det indiske køkken. En dejlig ret med marineret kylling, mandler og selvfølgelig en masse krydderier.
Se opskriften her
Chicken Korma
Biryani (indisk risret med mynte og svampe)
Biryani er en indisk risret uden kød. Denne udgave er med frisk mynte og svampe. En super lækker opskrift, som kan begejstre de fleste.
Se opskriften her
Biryani indisk risret

Indiske krydderier og krydderiblandinger

Ofte vil en indisk ret ikke kun indeholde et til to krydderier, men en hel blanding af nøje afstemte krydderier.

Den mest kendte krydderiblanding er Garam Masala, som består af fem til otte krydderier. Hvor mange og målestoksforholdet varierer fra det ene hjem til det andet.

Den karry vi køber herhjemme, er også en blanding af krydderier, opfundet af englænderne, som prøvede at ramme noget af den særlige indiske smag. Vi bruger den blandt andet til boller i karry.

Når du laver indisk mad, kan vi anbefale at gøre som dem: bruge hele frø, kapsler og rødder, som ristes og stødes i en morter.

Basis-krydderier

  • Spidskommen
  • Gurkemeje
  • Chili
  • Kardemommekapsler, grønne
  • Kanel
  • Nelliker
  • Koriander
  • Muskatblomme og muskatnød
  • Peberkorn
  • Ingefær
  • Hvidløg
  • Sennepsfrø
  • Mangopulver

Vegetarisk mad og grøntsager

Trykkogeren er vigtig i mange indiske hjem. Her bliver mange traditionelle retter til, blandt andet spinatretten palak paneer.

Da ca. 80 procent af den indiske befolkning er hinduister, skulle man tro, at der er samme antal vegetarer i landet.

Men det er ikke sandt. Der findes nemlig mange hinduister, som har integreret kød som kylling og lam i deres retter. Oksekød er stadig 'no go'.

Uanset om der spises kød eller ej, så er indisk mad en drøm for vegetarer, da der findes en skattekiste af vegetarretter med masser af smag.

Typiske indiske måltider

Et indisk måltid - igen afhængigt af regioner og økonomi - vil typisk bestå af basmatiris, naan (fladbrød), yoghurt for eksempel raita, en linse- eller kikærteret som chana masala eller dhal.

Eventuelt også en curryret med kød. Det sidste er selvfølgelig kun i ikke-vegetariske hjem. Pickles og chutneys serveres som regel til alle måltider.

På den måde får man en helhed af forskellig konsistens og smag.

Desserter, chai og alt det søde

To drikke er blevet særligt populære her i Vesten: den søde, varme chai og den friske, kølige mango lassi.

Når man er i Indien, opdager man hurtigt, at de ikke er bange for at bruge af sukkerskålen. Desserterne er søde og ofte lækre cremede.

En højt elsket dessert er gulab jamun, som er runde, friturestegte kager, der har ligget og suget rosesirup til sig.

Besan Ladoo ligner gulab jamun, men disse runde kager er helt enkle lavet af sukker, mel og ghee - klaret smør.

Kheer er en slags panne cotta med mælk (eller kokosmælk), basmatiris, rosiner og nødder.

FAQ

Hvad kendetegner indisk mad?

Indisk mad er kendt for sine stærke smage og dufte, takket være den omfattende brug af krydderier som gurkemeje, kardemomme, kanel og safran. Det indiske køkken varierer en del regionalt, hvor den nordindiske mad ofte er tungere end den sydindiske mad, der er lettere og mere kokosbaseret.

Hvad er de typiske krydderier i det indiske køkken?

Blandt de mest typiske krydderier i indisk mad er gurkemeje, kardemomme, kanel, safran, spidskommen, koriander, garam masala og mange flere.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen skriver

    november 10, 2024 at 4:08 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.