Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
Samosa findes i et hav af udvalg og varianter. Både fyldet og dejen kan variere, men mine favoritter er dem, som jeg spiser dagligt, når jeg er i Goa i Sydindien.
De har et blødt kartoffelfyld med en masse krydderier, og så er de pakket ind i filodej, der gør, at de knaser så meget.
I Danmark er dem, man køber, ikke i nærheden af dem som kan fås i Goa, så derfor har jeg eksperimenteret mig frem til en opskrift.
Og resultatet blev perfekt knasende madbrød, som sender tankerne direkte ned til en varm palmestrand.
Opskrift på hjemmelavet samosa
Samosa fra Goa
Ingredienser
- 500 gram kartofler
- 2 spsk olie
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk fennikel
- 2 tsk korianderfrø - knust
- 1 tsk ingefær - fintrevet
- 1 grøn chili - rød kan også bruges
- ½ tsk asafoetida - (kan udelades)
- 200 gram ærter - frosne
- 1 tsk koriander
- 1 tsk garam masala
- ½ tsk chaat masala - eller 1 tsk. citronsaft
- stødt chili - efter behov
- salt - efter behov
Til dej og friturestegning
- ½ l olie - smagsneutral
- 1 pk filodej
- 2 spsk hvedemel
- 2 spsk vand
Sådan gør du
- Kog kartofler i cirka 20 minutter, eller indtil de er bløde.
- Pil kartoflerne og lav dem til mos, sæt dem til side.
- Varm olien op i en pande, nu tilsættes spidskommen, fennikel og de knuste korianderfrø.
- Når krydderierne begynder at syde efter cirka 30 sekunder: Tilsæt ingefær, chili og asafoetida,, lad det stege i et minuts tid.
- Skru ned til lav varme og tilføj de moste kartofler og ærterne. Bland det hele godt sammen.
- Derefter tilføjer du stødt koriander, garam masala, chaat masala (eller en teskefuld citronsaft), stødt chili og salt. Bland det godt sammen og smag blandingen til. Fjern panden fra varmen og lad indholdet køle ned til rumtemperatur.
- Bland mel og vand sammen til en tynd pasta, denne pasta skal virke som en slags lim.
- Tag din filodej og lig to lag oven på hinanden. Skær dejen ud til cirka 10 centimeter brede strimler med en længde på 20 centimeter.
- Pensl en strimmel af gangen med vand-mel-limen.
- Put en skefuld kartoffelfyld i øverste højre hjørne og fold dejen til en trekant, så den lukker fyldet inde. Fold den igen, så det ligner et trekantet brev. Fold igen, indtil du rammer bunden.
- Pensl det sidste stykke dej, så “dejpakken” bliver limet fast. Bliv ved med at folde samosa, indtil du har brugt alt fyldet og dejen.
- Varm olien op på lav til medium varme. Du kan tjekke, om den er varm nok ved at putte et lille stykke dej ned i olien - det bør tage et par sekunder for den at sprutte.
- Afhængig af størrelsen på din gryde putter du dine samosa i olien, men ikke mere end fem af gangen. Lad dem stege i cirka fem minutter på hver side. De bliver pænest af at friturestege ved lav varme i længere tid fremfor høj varme i kort tid. Høj varme kan give samosa luftbobler.
- Put de frisklavede brød på avispapir eller køkkenrulle for at absorbere det overskydende olie. Nyd dem som en eftermiddagssnack eller forret.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Noter
Når først man har fanget teknikken med at folde dejen som trekanter til samosa, er det slet ikke så svært, som det ser ud.
Jeg har valgt at bruge en færdiglavet filodej for at gøre processen en smule lettere, men man kan selvfølgelig også vælge selv at lave dejen.
Opskrifter på andre indiske retter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: