Samosa er en udbredt snack i den østlige del af verdenen. I Vesten er vi også begyndt at forstå, hvorfor den er så populær. Her er en opskrift på sprøde samosaer.
Samosa findes i et hav af udvalg og varianter. Både fyldet og dejen kan variere, men mine favoritter er dem, som jeg spiser dagligt, når jeg er i Goa i Sydindien.
De har en blød kartoffelfyld med en masse krydderier i, og så er de pakket ind i filodej, der gør, at de knaser så meget.
Her i Danmark er samosa, som man køber udefra, ikke i nærheden af dem som kan fås i Goa, så derfor tænkte jeg, at jeg ville prøve at eksperimentere mig frem til en opskrift, der minder om dem, jeg normalt ville spise i Indien.
Og resultatet blev perfekt knasende samosa, som sender tankerne direkte ned til en varm palmestrand. Jeg var overrasket over, hvor let det faktisk er at lave samosa.
Når først man har fanget teknikken med at folde dejen som trekanter, er det slet ikke så svært, som det ser ud.
Jeg har valgt at bruge en færdiglavet filodej for at gøre processen en smule lettere, men man kan selvfølgelig også vælge selv at lave dejen.
Opskrift på hjemmelavet samosa
Samosa fra Goa - opskrift på vegansk samosa
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 500 gram kartofler
- 2 spsk olie
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk fennike l
- 2 tsk knust korianderfrø
- 1 tsk ingefær fintrevet
- 1 grøn chili rød kan også bruges
- ½ tsk asafoetida (kan udelades)
- 200 gram ærter frosne
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk garam masala
- ½ tsk chaat masala eller1 tsk citronsaft
- stødt chili efter behov
- salt efter behov
Sådan gør du
- Kog kartofler i cirka 20 minutter, eller indtil de er bløde.
- Pil kartoflerne og lav dem til mos, sæt dem til side.
- Varm olien op i en pande, nu tilsættes spidskommen, fennikel og de knuste korianderfrø.
- Når krydderierne begynder at syde efter cirka 30 sekunder: Tilsæt ingefær, chili og asafoetida,, lad det stege i et minuts tid.
- Skru ned til lav varme og tilføj de moste kartofler og ærterne. Bland det hele godt sammen.
- Derefter tilføjer du stødt koriander, garam masala, chaat masala (eller en teskefuld citronsaft), stødt chili og salt. Bland det godt sammen og smag blandingen til. Fjern panden fra varmen og lad indholdet køle ned til rumtemperatur.
- Bland mel og vand sammen til en tynd pastae, denne paste skal virke som en slags lim.
- Tag din filodej og lig to lag oven på hinanden. Skær dejen ud til cirka 10 centimeter brede strimler med en længde på 20 centimeter.
- Pensl en strimmel af gangen med vand-mel-limen.
- Put en skefuld kartoffelfyld i øverste højre hjørne og fold dejen til en trekant, så den lukker fyldet inde. Fold den igen, så det ligner et trekantet brev. Fold igen, indtil du rammer bunden.
- Pensl det sidste stykke dej, så “dejpakken” bliver limet fast. Bliv ved med at folde samosa, indtil du har brugt alt fyldet og dejen.
- Varm olien op på lav til medium varme. Du kan tjekke, om den er varm nok ved at putte et lille stykke dej ned i olien - det bør tage et par sekunder for den at sprutte.
- Afhængig af størrelsen på din gryde putter du dine samosa i olien, men ikke mere end fem af gangen. Lad dem stege i cirka fem minutter på hver side. De bliver pænest af at friturestege ved lav varme i længere tid fremfor høj varme i kort tid. Høj varme kan give samosa luftbobler.
- Put de frisklavet samosa på avispapir eller køkkenrulle for at absorbere det overskydende olie. Nyd dem som en eftermiddagssnack eller forret.
Skriv din mening - på forhånd tak.