Hvorfor falder en kage sammen i ovnen, eller lige nรฅr den er fรฆrdigbagt? Her fรฅr du et par gode rรฅd til at undgรฅ, at det sker for dig.
Ved du, hvorfor min kage falder sammen i ovnen?
Nogenlunde sรฅdan lyder et spรธrgsmรฅl fra Gitte i en mail til Madens Verden.
- Jeg kan ikke knรฆkke koden til, hvorfor mine bradepandekager falder sammen? Hver gang falder de sammen 5-7 minutter fรธr bagning er fรฆrdig. Kagen er bagt, men flad og sammenklappet pรฅ midten, resten af kagen er hรธj og fin. Hvad kan vรฆre galt?, spรธrger Gitte, og hun er ikke den eneste, der har prรธvet det.
Derfor prรธver jeg her at give mine bedste rรฅd, tips og tricks til, hvordan man undgรฅr, at kagen falder sammen i ovnen. Eller lige efter, den er kommet ud. Det gรฆlder eksempelvis, nรฅr du bager chokoladekage, banankage og mange andre kager. Isรฆr sandkage kan vรฆre drilsk at bage.
Flere รฅrsager
Der kan vรฆre mange รฅrsager til, at en bradepandekage og andre formkager falder sammen under bagning.
Det sker typisk til sidst i bagetiden, hvor kagen simpelthen klapper sammen pรฅ midten, hvor du oplever at den synker ned. Og det er trรฆls, sagt pรฅ godt jysk.
Det kan vรฆre svรฆrt at pege pรฅ en prรฆcis รฅrsag, men ud fra mine egne erfaringer fรฅr du her mine bedste rรฅd, sรฅ du i hvert minimere risikoen for en kage, der er faldet sammen pรฅ midten.
Gode rรฅd
- Start med at sikre, at alle ingredienserne har samme temperatur. Det gรฆlder sรฅvel รฆg som smรธr, mรฆlk, og hvad der ellers kan vรฆre varmt eller koldt. Derfor er det ogsรฅ vigtigt, at eksempelvis smeltet smรธr kรธles ned til samme temperatur som รฆg og de รธvrige ingredienser.
- Tjek at dit bagepulver ikke er for gammelt. Ofte er bagepulver jo noget man bare har stรฅende i kรธkkenet, ofte uden at tรฆnke over, hvor gammelt det er. Og du skal ikke bruge bagepulver, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Ikke fordi det er farligt, men fordi hรฆve-effekten forringes.
- Vend bagepulveret sammen med hvedemelet, som derefter vendes forsigtigt i dejen. Undlad at piske. Du kan med fordel sigte hvedemel og bagepulver ned i dejen, sรฅ undgรฅr du ogsรฅ klumper.
- Sรธrg for, at ovnen er varm, inden kagen sรฆttes ind. Den skal altsรฅ nรฅ den รธnskede temperatur, inden kagen kommes i ovnen.
- Bag dine bradepandekager og formkager ved over- og undervarme. Altsรฅ ikke varmluft. Min egen erfaring er, at kagerne nemmere falder sammen i ovnen ved varmluft end ved over- og undervarme.
- Undlad at รฅbne ovnlรฅgen under bagningen. Bortset fra til sidst, hvor du kan prikke i kagen for at tjekke, om den er gennembagt.
- Bag aldrig kagen lรฆngere end nรธdvendigt. Dels giver det en mere tรธr kage, men ogsรฅ her kan det faktisk medfรธre, at kagen falder sammen pรฅ midten.
Det var mine bedste rรฅd, men har du flere? Hvad gรธr du for at undgรฅ, at dine kager falder sammen under bagning? Hjรฆlp os andre med din kommentar lรฆngere nede. Pรฅ forhรฅnd tak.
Se ogsรฅ disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Jette
Forsรธgte 2 gange med din opskrift pรฅ citronmรฅne i gรฅr. Begge faldt sammen 5 min fรธr de var fรฆrdige. Mรฅske var 1 1/2 dl citronsaft for meget? Frisk mel og bagepulver, รฆg og smรธr taget frem i god tid. Mรฅske skulle jeg forsรธge igen og bruge over/underarme i stedet? Nu VIL jeg have citronmรฅne ๐
Tak for alle dine fantastiske opskrifter og gode forklaringer.
*freddy Graff
Elsker drรธmmekage, min erfaring er, at jeg pisker รฆg og sukker lรฆnge, siden har der ikke vรฆret problemer hos mig. Har ingen garanti for der virker hos andre.Hilsen Freddy.