Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Hvorfor falder min kage sammen i ovnen?

Hvorfor falder min kage sammen i ovnen?

kage falder sammen i ovn
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Opdateret: 15. maj 2024 - Udgivet: 15. maj 2024

Hvorfor falder en kage sammen i ovnen, eller lige når den er færdigbagt? Her får du et par gode råd til at undgå, at det sker for dig.

Ved du, hvorfor min kage falder sammen i ovnen?

Nogenlunde sådan lyder et spørgsmål fra Gitte i en mail til Madens Verden.

- Jeg kan ikke knække koden til, hvorfor mine bradepandekager falder sammen? Hver gang falder de sammen 5-7 minutter før bagning er færdig. Kagen er bagt, men flad og sammenklappet på midten, resten af kagen er høj og fin. Hvad kan være galt?, spørger Gitte, og hun er ikke den eneste, der har prøvet det.

Derfor prøver jeg her at give mine bedste råd, tips og tricks til, hvordan man undgår, at kagen falder sammen i ovnen. Eller lige efter, den er kommet ud. Det gælder eksempelvis, når du bager chokoladekage, banankage og mange andre kager. Især sandkage kan være drilsk at bage.

Flere årsager

Der kan være mange årsager til, at en bradepandekage og andre formkager falder sammen under bagning.

Det sker typisk til sidst i bagetiden, hvor kagen simpelthen klapper sammen på midten, hvor du oplever at den synker ned. Og det er træls, sagt på godt jysk.

Det kan være svært at pege på en præcis årsag, men ud fra mine egne erfaringer får du her mine bedste råd, så du i hvert minimere risikoen for en kage, der er faldet sammen på midten.

Gode råd

  1. Start med at sikre, at alle ingredienserne har samme temperatur. Det gælder såvel æg som smør, mælk, og hvad der ellers kan være varmt eller koldt. Derfor er det også vigtigt, at eksempelvis smeltet smør køles ned til samme temperatur som æg og de øvrige ingredienser.
  2. Tjek at dit bagepulver ikke er for gammelt. Ofte er bagepulver jo noget man bare har stående i køkkenet, ofte uden at tænke over, hvor gammelt det er. Og du skal ikke bruge bagepulver, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Ikke fordi det er farligt, men fordi hæve-effekten forringes.
  3. Vend bagepulveret sammen med hvedemelet, som derefter vendes forsigtigt i dejen. Undlad at piske. Du kan med fordel sigte hvedemel og bagepulver ned i dejen, så undgår du også klumper.
  4. Sørg for, at ovnen er varm, inden kagen sættes ind. Den skal altså nå den ønskede temperatur, inden kagen kommes i ovnen.
  5. Bag dine bradepandekager og formkager ved over- og undervarme. Altså ikke varmluft. Min egen erfaring er, at kagerne nemmere falder sammen i ovnen ved varmluft end ved over- og undervarme.
  6. Undlad at åbne ovnlågen under bagningen. Bortset fra til sidst, hvor du kan prikke i kagen for at tjekke, om den er gennembagt.
  7. Bag aldrig kagen længere end nødvendigt. Dels giver det en mere tør kage, men også her kan det faktisk medføre, at kagen falder sammen på midten.

Det var mine bedste råd, men har du flere? Hvad gør du for at undgå, at dine kager falder sammen under bagning? Hjælp os andre med din kommentar længere nede. På forhånd tak.

Se også disse opskrifter:

  • Bedstefars skæg
  • Rabarberkage
  • Drømmekage fra Brovst
  • Grøn giftkage
  • Den du ved nok kage
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jette skriver

    marts 15, 2025 at 2:52 pm

    Forsøgte 2 gange med din opskrift på citronmåne i går. Begge faldt sammen 5 min før de var færdige. Måske var 1 1/2 dl citronsaft for meget? Frisk mel og bagepulver, æg og smør taget frem i god tid. Måske skulle jeg forsøge igen og bruge over/underarme i stedet? Nu VIL jeg have citronmåne 😄
    Tak for alle dine fantastiske opskrifter og gode forklaringer.

    Svar
  2. *freddy Graff skriver

    august 10, 2024 at 2:27 pm

    Elsker drømmekage, min erfaring er, at jeg pisker æg og sukker længe, siden har der ikke været problemer hos mig. Har ingen garanti for der virker hos andre.Hilsen Freddy.

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.