Hvorfor falder en kage sammen i ovnen, eller lige når den er færdigbagt? Her får du et par gode råd til at undgå, at det sker for dig.
Ved du, hvorfor min kage falder sammen i ovnen?
Nogenlunde sådan lyder et spørgsmål fra Gitte i en mail til Madens Verden.
- Jeg kan ikke knække koden til, hvorfor mine bradepandekager falder sammen? Hver gang falder de sammen 5-7 minutter før bagning er færdig. Kagen er bagt, men flad og sammenklappet på midten, resten af kagen er høj og fin. Hvad kan være galt?, spørger Gitte, og hun er ikke den eneste, der har prøvet det.
Derfor prøver jeg her at give mine bedste råd, tips og tricks til, hvordan man undgår, at kagen falder sammen i ovnen. Eller lige efter, den er kommet ud. Det gælder eksempelvis, når du bager chokoladekage, banankage og mange andre kager. Især sandkage kan være drilsk at bage.
Kan være flere årsager
Der kan være mange årsager til, at en bradepandekage og andre formkager falder sammen under bagning.
Det sker typisk til sidst i bagetiden, hvor kagen simpelthen klapper sammen på midten, hvor du oplever at den synker ned. Og det er træls, sagt på godt jysk.
Det kan være svært at pege på en præcis årsag, men ud fra mine egne erfaringer får du her mine bedste råd, så du i hvert minimere risikoen for en kage, der er faldet sammen på midten.
Sådan undgår du kagen falder sammen
- Start med at sikre, at alle ingredienserne har samme temperatur. Det gælder såvel æg som smør, mælk, og hvad der ellers kan være varmt eller koldt. Derfor er det også vigtigt, at eksempelvis smeltet smør køles ned til samme temperatur som æg og de øvrige ingredienser.
- Tjek at dit bagepulver ikke er for gammelt. Ofte er bagepulver jo noget man bare har stående i køkkenet, ofte uden at tænke over, hvor gammelt det er. Og du skal ikke bruge bagepulver, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Ikke fordi det er farligt, men fordi hæve-effekten forringes.
- Vend bagepulveret sammen med hvedemelet, som derefter vendes forsigtigt i dejen. Undlad at piske. Du kan med fordel sigte hvedemel og bagepulver ned i dejen, så undgår du også klumper.
- Sørg for, at ovnen er varm, inden kagen sættes ind. Den skal altså nå den ønskede temperatur, inden kagen kommes i ovnen.
- Bag dine bradepandekager og formkager ved over- og undervarme. Altså ikke varmluft. Min egen erfaring er, at kagerne nemmere falder sammen i ovnen ved varmluft end ved over- og undervarme.
- Undlad at åbne ovnlågen under bagningen. Bortset fra til sidst, hvor du kan prikke i kagen for at tjekke, om den er gennembagt.
- Bag aldrig kagen længere end nødvendigt. Dels giver det en mere tør kage, men også her kan det faktisk medføre, at kagen falder sammen på midten.
Det var mine bedste råd, men har du flere? Hvad gør du for at undgå, at dine kager falder sammen under bagning? Hjælp os andre med din kommentar længere nede. På forhånd tak.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jette
Forsøgte 2 gange med din opskrift på citronmåne i går. Begge faldt sammen 5 min før de var færdige. Måske var 1 1/2 dl citronsaft for meget? Frisk mel og bagepulver, æg og smør taget frem i god tid. Måske skulle jeg forsøge igen og bruge over/underarme i stedet? Nu VIL jeg have citronmåne 😄
Tak for alle dine fantastiske opskrifter og gode forklaringer.
*freddy Graff
Elsker drømmekage, min erfaring er, at jeg pisker æg og sukker længe, siden har der ikke været problemer hos mig. Har ingen garanti for der virker hos andre.Hilsen Freddy.