Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gullasch med kartoffelmos. En af de klassiske retter, som selvfølgelig især nydes i de mere mørke efterårs- og vinteraftener.
Der findes et utal af varianter af retten, der også kaldes gullash, men her er min bedste opskrift, og som jeg synes den skal være. Jeg har anvendt en udskæring af okseinderlår, som skæres i ud tern. Men du kan sagtens også bruge andre udskæringer, herunder blandt andet en oksebov.
Der er selvfølgelig paprika i gryderetten, der oprindeligt stammer fra Ungarn, og her kan du jo selv tilføre mere, hvis du synes det. Eller komme lidt chili i, det gør kun gullaschen endnu mere varm i smagen. Lidt spidskommen gør også underværker.
Opskriften er beregnet til fire personer som hovedret/aftensmad. Du kan også se fremgangsmåde i min video.
Indhold
- Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
- Ungarsk gullasch med kartoffelmos
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Video til opskriften
- Billeder
- Servering
- Nem gullaschsuppe
- Bøf Stroganoff
- Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)
- Kromutters sigøjnerpande
- Bedste luksus mørbradgryde
- Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet
- FAQ
- Kommentarer

Ungarsk gullasch med kartoffelmos
Ingredienser
- 500 g okseinderlår - i tern
- 2 spsk hvedemel
- 2 tsk paprika
- 1 tsk salt
- 250 g champignon - i halve eller kvarte
- 1 rød peberfrugt - i strimler
- 1 dåse flåede tomater - eller hakkede tomater
- 3 dl oksefond
- 0,5 tsk spidskommen
- 1 tsk paprika - en ekstra teskefuld
- 2 laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
- 1 portion kartoffelmos - se min opskrift i linket
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, paprika og salt i en dyb tallerken, og vend kødet forsigtigt i det.
- Varm en stegegryde op og kom en stor klat smør i. Brun nu kødet ved en god varme, og gør det gerne ad to omgange, så det får den rigtige stegeskorpe. Læg kødet til side.
- Champignon børstes rene og deles i halve eller kvarte, mens den røde peberfrugt skæres i tynde strimler. Svits champignon og peberfrugt i lidt smør i gryden, og tilsæt derefter kødet igen.
- Hæld en dåse flåede tomater i sammen med oksefond, og stik et par laurbærblade ved. Krydr med spidskommen og friskkværnet peber. Tilsæt også en ekstra teskefuld paprika.
- Kog op, læg låget på stegegryden, skru ned for varmen, og lad nu din gullasch (gullash) simre i cirka et par timer.
- Lav i mellemtiden den gode kartoffelmos. Eller kog ris.
- Smag din gullasch til med salt og peber - og eventuelt også lidt gastrik
Næringsindhold
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Billeder
Her er nogle billeder fra min tilberedning af gullasch:
Servering
Lækkert tilbehør til gullasch er som sagt en luftig kartoffelmos, men den kan også serveres med kogte ris.
En lækker broccolisalat passer også fint til retten. Velbekomme.
Flere inspirerende opskrifter:
Nem gullaschsuppe
Bøf Stroganoff
Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)
Kromutters sigøjnerpande
Bedste luksus mørbradgryde
Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet
FAQ
Gullasch (eller gulyás på ungarsk) er en krydret simreret med oksekød, løg, paprika og tomat som basisingredienser.
Sød paprika (mild og aromatisk) er klassisk. Røget paprika giver dybde og røgsmag. En smule stærk paprika eller chili kan give varme. Men undgå at brænde paprikaen, fordi den bliver bitter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
David Bonde Henriksen
NB: I opskriften skriver I: "En god klat smør", men i teksten - nedenunder - video'en står der: "lidt smør", på trods af, at man tydeligt kan se, at der er temmelig meget smør, måske 100 gram. Hvorfor anbefaler I kun smør, når det er almen viden, at det bedste er at blande (stege-)olie o g smør, så smørret kan klare en højere temperatur uden at branke?
David Bonde Henriksen
Det ville i højeste grad være ønskeligt, såfremt I kunne være venlige at skrive, hvilke ingredienser, hvormed man kunne substituere de i opskriften anførte, eftersom det jo ikke altid er givet, at man ligger inde med s a m t l i g e ingredienser, der indgår i opskriften. Eksempelvis, hvad man kunne bruge, hvis man nu ikke lige har champignoner? Bare et godt forslag, under forudsætning af, at I kunne tænke jer at forbedre denne madblog. Hvis I derimod har den opfattelse, at "Madens Verden" er perfekt, så kan I selvfølgelig blot se bort fra dette lille indlæg. Jeg fandt selv på at bruge fennikel og squash i stedet for champignon. Hvis man i øvrigt bruger stærk paprika, smager man næppe forskel.
Til orientering, kan jeg oplyse at det faktisk ikke er noget, som er ualmindeligt blandt de - efterhånden ret mange - madblogs, som findes på nettet. I hvert fald franske og - visse - engelsksprogede madblogs. Ser man lige bort fra de berømte madsteder, såsom NOMA, Geranium, AOC, m.fl. er danskerne jo - generelt - nogle værre bondeknolde, når det drejer sig om opskrifter på et højere kulinarisk niveau. No offense.
Inger Pilgaard
*****
En rigtig god gullash opskrift
Jeg tilsatte også lidt fløde
Tak for mange gode opskrifter
Heidi Jacobsen
Lenette
Det er enormt svært at finde en ægte gullasch opskrift, og ovenstående er ikke gullasch. Gammeldags, dansk gullasch indeholder lidt løg, det bedste oksekød i tern, gulrodsskiver (tilsættes de sidste 10-15 minutter, hvor retten simrer). Kødet skal brunes sammen med løg, saltes og pebres, derefter tilsættes der nogle deciliter vand, evt bouillon, og den skal simre ved svag varme i nok 1,5 time. Derefter tilsættes måske lidt ekstra vand, samt lidt fløde og kulør. Sovsen jævnes. Serveres med kartoffelmos. DET er den helt gammeldags, nok 200 år gamle opskrift. Hvidløg og peberfrugt er heeeelt FORDBUDT, og det er jo ikke italiensk caserole, det her!!
Pia
Det er ikke det jeg forbinder med gulllash
Sanne Høck
Ser rigtig godt ud ,men må lige høre om der ikke skal løg eller hvidløg i gullasch? Løg er jo en rigtig god smagsgiver ,men bliver det for dominerende??
Har lige lavet gastrik og din oksefond☺️👍🏼
Har en greater Omaha i fryseren som skal være gæstemad på lørdag. Kan den med fordel sous vides?? Og i fald hvor længe skal den have ved hvor mange grader??
Tak for gode råd og opskrifter😃🙏🏼
De bedste hilsner og godt nytår 🎉🎆fra Sanne😁
Charlotte
Opskriften er mega god. Jeg puttede også gulerødder i . Lidt persille ville være et kæmpe plus
Joan g Carlsen
Hejsa . Vil bare lige høre om din gullasch kan fryses ???
Holger Rørby Madsen
Hej Joan
Du kan sagtens fryse en gullasch - det er smart, for så man eks. altid lave en dobbelt portion 🙂
De bedste hilsner
Holger