• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Gullasch med kartoffelmos - klassisk opskrift på gullash

Gullasch med kartoffelmos - klassisk opskrift på gullash

billede med gullasch med kartoffelmos
4.7 fra 78 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
237
SHARES
FacebookMessenger237PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 18. september 2024 - Udgivet: 24. februar 2022

Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.

Gullasch med kartoffelmos. En af de klassiske retter, som selvfølgelig især nydes i de mere mørke efterårs- og vinteraftener.

Der findes et utal af varianter af retten, der også kaldes gullash, men her er min bedste opskrift, og som jeg synes den skal være. Jeg har anvendt en udskæring af okseinderlår, som skæres i ud tern. Men du kan sagtens også bruge andre udskæringer, herunder blandt andet en oksebov.

Der er selvfølgelig paprika i gryderetten, der oprindeligt stammer fra Ungarn, og her kan du jo selv tilføre mere, hvis du synes det. Eller komme lidt chili i, det gør kun gullaschen endnu mere varm i smagen. Lidt spidskommen gør også underværker.

Opskriften er beregnet til fire personer som hovedret/aftensmad. Du kan også se fremgangsmåde i min video.

Indhold
  • Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
  • Ungarsk gullasch med kartoffelmos
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Billeder
  • Servering
  • Nem gullaschsuppe
  • Bøf Stroganoff
  • Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)
  • Kromutters sigøjnerpande
  • Bedste luksus mørbradgryde
  • Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med gullasch med kartoffelmos
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

4.66 fra 78 stemmer
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 45 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 424
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

Kød og sovs
  • 500 g okseinderlår - i tern
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk salt
  • 250 g champignon - i halve eller kvarte
  • 1 rød peberfrugt - i strimler
  • 1 dåse flåede tomater - eller hakkede tomater
  • 3 dl oksefond
  • 0,5 tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika - en ekstra teskefuld
  • 2 laurbærblade
  • salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
  • 1 portion kartoffelmos - se min opskrift i linket

Fremgangsmåde
 

  1. Kom hvedemel, paprika og salt i en dyb tallerken, og vend kødet forsigtigt i det.
  2. Varm en stegegryde op og kom en stor klat smør i. Brun nu kødet ved en god varme, og gør det gerne ad to omgange, så det får den rigtige stegeskorpe. Læg kødet til side.
  3. Champignon børstes rene og deles i halve eller kvarte, mens den røde peberfrugt skæres i tynde strimler. Svits champignon og peberfrugt i lidt smør i gryden, og tilsæt derefter kødet igen.
  4. Hæld en dåse flåede tomater i sammen med oksefond, og stik et par laurbærblade ved. Krydr med spidskommen og friskkværnet peber. Tilsæt også en ekstra teskefuld paprika.
  5. Kog op, læg låget på stegegryden, skru ned for varmen, og lad nu din gullasch (gullash) simre i cirka et par timer.
  6. Lav i mellemtiden den gode kartoffelmos. Eller kog ris.
  7. Smag din gullasch til med salt og peber - og eventuelt også lidt gastrik

Næringsindhold

Kalorier: 424kcalKulhydrater: 55gProtein: 36gFedt: 7gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 3gKolesterol: 78mgNatrium: 1616mgKalium: 1954mgKostfibre: 8gSukker: 7gVitamin A: 1179IUVitamin C: 103mgCalcium: 94mgJern: 6mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Billeder

Her er nogle billeder fra min tilberedning af gullasch:

billede med kød til gullasch
billede med gullaschtern i gryde
billede med gullasch i gryde
billederesultat for ungarsk gullasch

Servering

Lækkert tilbehør til gullasch er som sagt en luftig kartoffelmos, men den kan også serveres med kogte ris.

En lækker broccolisalat passer også fint til retten. Velbekomme.

Flere inspirerende opskrifter:

Nem gullaschsuppe

4.7 fra 7 stemmer
Min bedste opskrift på hjemmelavet gullaschsuppe med stykker af okseinderlår, spidskommen og kartofler. En skøn og lækker vinterret.
Gå til opskrift
billede med gullaschsuppe

Bøf Stroganoff

4.8 fra 60 stemmer
Min bedste opskrift på bøf stroganoff. En nem gryderet med strimler af oksekød, champignon, paprika og fløde. Serveres med ris eller mos.
Gå til opskrift
billede med Bøf Stroganoff

Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)

4.9 fra 21 stemmer
Ungarsk kylling eller chicken paprikash. Få min opskrift på den populære gryderet med kylling, paprika, bacon og peberfrugt. Nydes med ris eller mos.
Gå til opskrift
ungarsk kylling

Kromutters sigøjnerpande

4.8 fra 78 stemmer
Her er opskriften på kromutters sigøjnerpande efter ungarsk inspiration med kartoffelmos. Retten er bla.med kylling, paprika og peberfrugt.
Gå til opskrift
kromutters sigøjnerpande med kartoffelmos

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 525 stemmer
Opskrift på mørbradgryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Mørbradgryden er nem at lave og perfekt til aftensmad.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Jægergryde - nem opskrift på klassisk gryderet

4.8 fra 47 stemmer
Opskrift på den bedste jægergryde, der er en vidunderlig gryderet med svinekød, bacon, fløde, champignon og små pølser. Serveres med ris.
Gå til opskrift
billede med jægergryde

FAQ

Hvad er gullasch?

Gullasch (eller gulyás på ungarsk) er en krydret simreret med oksekød, løg, paprika og tomat som basisingredienser.

Hvilken paprika til gullasch?

Sød paprika (mild og aromatisk) er klassisk. Røget paprika giver dybde og røgsmag. En smule stærk paprika eller chili kan give varme. Men undgå at brænde paprikaen, fordi den bliver bitter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. David Bonde Henriksen

    juni 09, 2025 at 9:48 pm

    NB: I opskriften skriver I: "En god klat smør", men i teksten - nedenunder - video'en står der: "lidt smør", på trods af, at man tydeligt kan se, at der er temmelig meget smør, måske 100 gram. Hvorfor anbefaler I kun smør, når det er almen viden, at det bedste er at blande (stege-)olie o g smør, så smørret kan klare en højere temperatur uden at branke?

    Svar
  2. David Bonde Henriksen

    juni 09, 2025 at 4:31 pm

    Det ville i højeste grad være ønskeligt, såfremt I kunne være venlige at skrive, hvilke ingredienser, hvormed man kunne substituere de i opskriften anførte, eftersom det jo ikke altid er givet, at man ligger inde med s a m t l i g e ingredienser, der indgår i opskriften. Eksempelvis, hvad man kunne bruge, hvis man nu ikke lige har champignoner? Bare et godt forslag, under forudsætning af, at I kunne tænke jer at forbedre denne madblog. Hvis I derimod har den opfattelse, at "Madens Verden" er perfekt, så kan I selvfølgelig blot se bort fra dette lille indlæg. Jeg fandt selv på at bruge fennikel og squash i stedet for champignon. Hvis man i øvrigt bruger stærk paprika, smager man næppe forskel.
    Til orientering, kan jeg oplyse at det faktisk ikke er noget, som er ualmindeligt blandt de - efterhånden ret mange - madblogs, som findes på nettet. I hvert fald franske og - visse - engelsksprogede madblogs. Ser man lige bort fra de berømte madsteder, såsom NOMA, Geranium, AOC, m.fl. er danskerne jo - generelt - nogle værre bondeknolde, når det drejer sig om opskrifter på et højere kulinarisk niveau. No offense.

    Svar
  3. Inger Pilgaard

    februar 22, 2025 at 9:48 pm

    *****
    En rigtig god gullash opskrift
    Jeg tilsatte også lidt fløde

    Tak for mange gode opskrifter

    Svar
  4. Heidi Jacobsen

    december 17, 2024 at 7:21 pm

    Svar
  5. Lenette

    december 16, 2024 at 3:53 pm

    Det er enormt svært at finde en ægte gullasch opskrift, og ovenstående er ikke gullasch. Gammeldags, dansk gullasch indeholder lidt løg, det bedste oksekød i tern, gulrodsskiver (tilsættes de sidste 10-15 minutter, hvor retten simrer). Kødet skal brunes sammen med løg, saltes og pebres, derefter tilsættes der nogle deciliter vand, evt bouillon, og den skal simre ved svag varme i nok 1,5 time. Derefter tilsættes måske lidt ekstra vand, samt lidt fløde og kulør. Sovsen jævnes. Serveres med kartoffelmos. DET er den helt gammeldags, nok 200 år gamle opskrift. Hvidløg og peberfrugt er heeeelt FORDBUDT, og det er jo ikke italiensk caserole, det her!!

    Svar
  6. Pia

    februar 01, 2023 at 8:10 pm

    Det er ikke det jeg forbinder med gulllash

    Svar
  7. Sanne Høck

    januar 01, 2023 at 11:20 pm

    Ser rigtig godt ud ,men må lige høre om der ikke skal løg eller hvidløg i gullasch? Løg er jo en rigtig god smagsgiver ,men bliver det for dominerende??
    Har lige lavet gastrik og din oksefond☺️👍🏼
    Har en greater Omaha i fryseren som skal være gæstemad på lørdag. Kan den med fordel sous vides?? Og i fald hvor længe skal den have ved hvor mange grader??
    Tak for gode råd og opskrifter😃🙏🏼
    De bedste hilsner og godt nytår 🎉🎆fra Sanne😁

    Svar
  8. Charlotte

    november 17, 2021 at 5:45 pm

    Opskriften er mega god. Jeg puttede også gulerødder i . Lidt persille ville være et kæmpe plus

    Svar
  9. Joan g Carlsen

    december 09, 2020 at 10:00 pm

    Hejsa . Vil bare lige høre om din gullasch kan fryses ???

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 12, 2020 at 6:29 am

      Hej Joan
      Du kan sagtens fryse en gullasch - det er smart, for så man eks. altid lave en dobbelt portion 🙂
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required