Her er en liste over madvarer, som ikke skal på køl. Flere af dem vil overraske. Vidste du, at du ikke behøver at opbevare sennep på køl?
Madvarer skal ofte opbevares i køleskabet for at holde sig friske. Men der er nogle, som bliver kedelige af at stå på køl.
Særligt tropiske frugter og nogle af vores mest anvendte grøntsager mister smag og friskhed, når de opbevares i køleskabet.
Desuden er der flere saucer og søde madvarer, som tager sig bedst ud, når de opbevares i et skab ved stuetemperatur.
En generel regel er, at man kan opbevare uåbnede madvarer ved samme temperatur, som de har i butikkerne.
Sojasauce og engelsk sauce
Både sojasauce og HP-saucer såvel som meget stærke chilisaucer kan opbevares i et mørkt skab i stedet for i køleskabet.
Kikkoman anbefaler dog at sætte deres sojasauce på køl, når den er åbnet, fordi oxideringen kan farve saucen mørkere i et køkkenskab. Saucen har dog så højt et indhold af salt, at den sagtens kan klare sig i skabet.
HP sauce og Worcester sauce er baseret på eddike, så dem kan du også opbevare i skabet fremfor i køleskabet. Mange chilisaucer har både et højt indhold af eddike og sukker, så de kan også opbevares i et skab.
Læs også: Sådan organiserer du dit køleskab
Honning og sirup
Ikke nok med, at du ikke behøver at opbevare honning på køl. Den bliver faktisk bedre af at stå udenfor køleskabet, så den ikke gærer.
Opbevar honningen tørt, mørkt og køligt - men altså ikke koldt, så kan den holde virkelig længe. Det samme gælder for sirup.
Peanutbutter og Nutella
Et glas peanutbutter, der har været åbnet, kan holde sig fint i op til tre måneder, når det opbevares i et almindeligt køkkenskab.
Har du det i længere tid end de tre måneder, anbefaler National Peanut Butter Board, at du så sætter det i køleskabet.
Ferrero Food service, der ejer Nutella-brandet, anbefaler opbevaring ved en temperatur fra 18 til 24 grader. Og hvem gider også at smøre flaget, kold Nutella på brødet?
Marmelade og syltetøj
Begge dele kan tåle at stå i et mørkt skab, så du behøver altså ikke at lade syltetøjsglassene fylde i køleskabet.
Ifølge Tørsleffs, der fremstiller produkter til syltning, kan hjemmelavet marmelade og syltetøj holde i op til et år i et mørkt køkkenskab.
Står de i køleskabet, holder de længere, men det er nok de færreste, som har et glas marmelade stående mere end et år.
Det er vigtigt altid at bruge en ren ske til at tage syltetøj og marmelade med, så du ikke efterlader bakterier fra for eksempel flødeost eller smør i glasset.
Avocado
Det er nærmest en forbrydelse mod avocadoen at stille den på køl. Den cremede konsistens, som de modne avocadoer har, bliver mere fast og kedelig, når den er kold.
Desuden stopper modningsprocessen, så snart du sætter frugten i køleskabet. Har du derimod en moden avocado, som du først vil spise dagen efter, kan du med fordel opbevare den i køleskabet.
Bananer
Også her lyder der et klart nej til at komme dem i køleskabet.
Ligesom med avocadoer, stopper bananernes modningsproces, og konsistensen bliver al for fast.
Tomat og agurk
Det er en uskik at opbevare sine tomater og agurker i køleskabet, men det er en uskik, mange deler.
Tomater skal være bløde og sødmefulde, og det bliver de ikke på køl, som stopper modningen.
Agurk og squash har et højt indhold af vand, og når de kommer i køleskabet, er der risiko for, at de mere vandede og smager af mindre.
Tropiske frugter
Tropiske frugter som papaya, ananas og mango hører til under solen, og disse madvarer skal helst opbevares udenfor køleskabet. Det samme gælder for melon, så længe der ikke er skåret stykker af den.
Desværre er frugter som mango og papaya ofte umodne, når vi køber dem i Danmark, så lad dem endelig modnes ved stuetemperatur.
Har du en meget moden frugt, kan du vælge at sætte den på køl, så holder den længere.
Citrusfrugter
Lime, grapefrugt og citroner skal helst opbevares omkring 10 grader, men det har de færreste forhåbentlig i køkkenet.
Så opbevar dem ved stuetemperatur i stedet.
Appelsiner, mandariner og klementiner kan til gengæld sagtens opbevares på køl.
Brød
Rugbrød og alle mulige andre former for brød bliver hurtigere tørre, når de opbevares på køl.
Disse former for madvarer skal helst opbevares ved 15-20 grader.
Hvidløg
Hvidløg trives godt i nul grader, men fem grader, som vores køleskabe har, er ikke optimalt.
I stedet kan du opbevare dem på køkkenbordet i en krukke med små lufthuller. Her kan de holde i op til to måneder.
Chokolade
Chokolade er allerbedst ved 15 til 18 grader, så glem køleskabet og opbevar dem et tørt og køligt sted.
Hvis du vil stille din chokolade i køleskabet, skal du sørge for, at den opbevares i et lufttæt rum, for det er først og fremmest fugten i køleskabet, der skader chokoladens smag og konsistens.
Olivenolie og rapsolie
Disse madvarer kan du opbevare i mørke flasker på køkkenbordet. Der er ingen grund til at sætte dem på køl.
Har du købt olivenolie i gennemsigtige flasker, skal du sørge for, at de står mørkt, da olien bliver harsk af at blive udsat for direkte sollys.
Sennep
På grund af sit høje indhold af eddike, kan du sagtens opbevare sennep i køkkenskabet frem for køleskabet.
Det samme kan du med ketchup, hvis du spiser den indenfor en måned.
Del dine ideer og tanker med os andre her: