• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Disse madvarer skal du ikke komme i køleskabet: se listen

Disse madvarer skal du ikke komme i køleskabet: se listen

Madvarer i køleskabet
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. maj 2024 - Udgivet: 21. juli 2023

Her er en liste over madvarer, som ikke skal på køl. Flere af dem vil overraske. Vidste du, at du ikke behøver at opbevare sennep på køl?

Madvarer skal ofte opbevares i køleskabet for at holde sig friske. Men der er nogle, som bliver kedelige af at stå på køl.

Særligt tropiske frugter og nogle af vores mest anvendte grøntsager mister smag og friskhed, når de opbevares i køleskabet.

Desuden er der flere saucer og søde madvarer, som tager sig bedst ud, når de opbevares i et skab ved stuetemperatur.

En generel regel er, at man kan opbevare uåbnede madvarer ved samme temperatur, som de har i butikkerne.

Sojasauce og engelsk sauce

Både sojasauce og HP-saucer såvel som meget stærke chilisaucer kan opbevares i et mørkt skab i stedet for i køleskabet.

Kikkoman anbefaler dog at sætte deres sojasauce på køl, når den er åbnet, fordi oxideringen kan farve saucen mørkere i et køkkenskab. Saucen har dog så højt et indhold af salt, at den sagtens kan klare sig i skabet.

HP sauce og Worcester sauce er baseret på eddike, så dem kan du også opbevare i skabet fremfor i køleskabet. Mange chilisaucer har både et højt indhold af eddike og sukker, så de kan også opbevares i et skab.

Læs også: Sådan organiserer du dit køleskab

Honning og sirup

Ikke nok med, at du ikke behøver at opbevare honning på køl. Den bliver faktisk bedre af at stå udenfor køleskabet, så den ikke gærer.

Opbevar honningen tørt, mørkt og køligt - men altså ikke koldt, så kan den holde virkelig længe. Det samme gælder for sirup.

Peanutbutter og Nutella

Et glas peanutbutter, der har været åbnet, kan holde sig fint i op til tre måneder, når det opbevares i et almindeligt køkkenskab.

Har du det i længere tid end de tre måneder, anbefaler National Peanut Butter Board, at du så sætter det i køleskabet.

Ferrero Food service, der ejer Nutella-brandet, anbefaler opbevaring ved en temperatur fra 18 til 24 grader. Og hvem gider også at smøre flaget, kold Nutella på brødet?

Marmelade og syltetøj

Begge dele kan tåle at stå i et mørkt skab, så du behøver altså ikke at lade syltetøjsglassene fylde i køleskabet.

Ifølge Tørsleffs, der fremstiller produkter til syltning, kan hjemmelavet marmelade og syltetøj holde i op til et år i et mørkt køkkenskab.

Står de i køleskabet, holder de længere, men det er nok de færreste, som har et glas marmelade stående mere end et år.

Det er vigtigt altid at bruge en ren ske til at tage syltetøj og marmelade med, så du ikke efterlader bakterier fra for eksempel flødeost eller smør i glasset.

Avocado

Det er nærmest en forbrydelse mod avocadoen at stille den på køl. Den cremede konsistens, som de modne avocadoer har, bliver mere fast og kedelig, når den er kold.

Desuden stopper modningsprocessen, så snart du sætter frugten i køleskabet. Har du derimod en moden avocado, som du først vil spise dagen efter, kan du med fordel opbevare den i køleskabet.

Bananer

Også her lyder der et klart nej til at komme dem i køleskabet.

Ligesom med avocadoer, stopper bananernes modningsproces, og konsistensen bliver al for fast.

Tomat og agurk

Det er en uskik at opbevare sine tomater og agurker i køleskabet, men det er en uskik, mange deler.

Tomater skal være bløde og sødmefulde, og det bliver de ikke på køl, som stopper modningen.

Agurk og squash har et højt indhold af vand, og når de kommer i køleskabet, er der risiko for, at de mere vandede og smager af mindre.

Tropiske frugter

Tropiske frugter som papaya, ananas og mango hører til under solen, og disse madvarer skal helst opbevares udenfor køleskabet. Det samme gælder for melon, så længe der ikke er skåret stykker af den.

Desværre er frugter som mango og papaya ofte umodne, når vi køber dem i Danmark, så lad dem endelig modnes ved stuetemperatur.

Har du en meget moden frugt, kan du vælge at sætte den på køl, så holder den længere.

Citrusfrugter

Lime, grapefrugt og citroner skal helst opbevares omkring 10 grader, men det har de færreste forhåbentlig i køkkenet.

Så opbevar dem ved stuetemperatur i stedet.

Appelsiner, mandariner og klementiner kan til gengæld sagtens opbevares på køl.

Brød

Rugbrød og alle mulige andre former for brød bliver hurtigere tørre, når de opbevares på køl.

Disse former for madvarer skal helst opbevares ved 15-20 grader.

Hvidløg

Hvidløg trives godt i nul grader, men fem grader, som vores køleskabe har, er ikke optimalt.

I stedet kan du opbevare dem på køkkenbordet i en krukke med små lufthuller. Her kan de holde i op til to måneder.

Chokolade

Chokolade er allerbedst ved 15 til 18 grader, så glem køleskabet og opbevar dem et tørt og køligt sted.

Hvis du vil stille din chokolade i køleskabet, skal du sørge for, at den opbevares i et lufttæt rum, for det er først og fremmest fugten i køleskabet, der skader chokoladens smag og konsistens.

Olivenolie og rapsolie

Disse madvarer kan du opbevare i mørke flasker på køkkenbordet. Der er ingen grund til at sætte dem på køl.

Har du købt olivenolie i gennemsigtige flasker, skal du sørge for, at de står mørkt, da olien bliver harsk af at blive udsat for direkte sollys.

Sennep

På grund af sit høje indhold af eddike, kan du sagtens opbevare sennep i køkkenskabet frem for køleskabet.

Det samme kan du med ketchup, hvis du spiser den indenfor en måned.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Forsiden lige nu

kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften
Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her