Eksotiske frugter er andet end appelsiner og ananas. Her præsenterer vi 10 spændende frugter, som både smager godt, ser flotte ud og er sunde.
Eksotiske frugter er kommet til Norden for at blive.
Selvom danske jordbær er bedre end nogen andre, og vi har mange frugter og bær, så er det også dejligt med en hilsen fra troperne i frugtskålen.
Her er ti til inspiration.
Guava
Guava findes i flere varianter, men de røde smager bedst. Man kan spise alt på frugten - fra kerner til skræl - og bladene kan bruges i te.
Den bruges ofte i juice, hvor den søde smag virkelig kommer til sin ret. Men kan også skæres ud til salater, frugtsalater og kager.
Mange kalder den superfood på grund af det ekstremt høje indhold af kostfibre og C-vitaminer.
Guavaen gror primært i Indien, Kina, Mellemamerika, Sydamerika og Caribien. Se foto øverst.
Mangosteen
Mangosteen ser temmelig kedelig ud, men indeni bærer den på det lækreste hvide frugtkød, som både smager sødt og syrligt. Nærmest som flere forskellige frugter i en bid.
Man skal kæmpe lidt for at få fat i frugtkødet, men bærer man sig forsigtigt ad med kniven og skærer bunden af, kan man lempe frugten ud af skrællen.
Frugten gror primært i Sydøstasien.
Dragefrugten Pitahaya
Et smukt, pink bær, der er på størrelse med en grapefrugt.
Dragefrugt har hvidt kød som mangosteenen, omend smagen er mildere og utrolig lækker. Konsistensen er skøn, fordi den er blød men stadig har lidt bid.
Dragestenen er så smuk, at den kan skæres i skiver på langs, så man får den pink skræl med, men den skal dog ikke spises med skræl.
Frugterne gror primært i Mellemamerika og Asien.
Rambutan
Rambutanen er på størrelse med en mandarin eller en abrikos. Skærer man frugten over på midten, er den virkelig flot som dekoration på desserttallerkenen med sine røde hår og det blanke, lyse frugtkød.
Konsistensen på dens hvide frugtkød minder om kærlighedsfrugten litchi, dog er den mere saftig. Smagen er meget mild - både syrlig og sød.
Frugterne stammer fra Malaysia og dyrkes i Kina, Indien og Afrika.
Papaya
Papaya er enestående. Sød og mild i smagen med en behagelig, blød konsistens.
Den kan bruges til lidt af hvert - fra frugtsalat, chiagrød og smoothies til asiatiske salater og salsa. Dog kan du ikke lave fromage eller rand af den, da enzymerne i papayaen nedbryder gelantine.
De eksotiske frugter gror typisk i Afrika, Thailand, Indien, Mexico og Sydamerika.
Cherimoya
Bag det tilknappet ydre gemmer en cherimoya på en superlækker smag, der kan minde om jordbær blandet med ananas og banan.
Konsistensen er meget blød, nok derfor englænderne kalder den for et creme-æble. De kan halveres og spises med en ske, blendes i smoothies og bruges i desserter som is og mousse.
Cherimoya vokser blandt andet i Sydamerika. Inkaerne dyrkede dem i Andesbjergene.
Stjernefrugt
Stjernefrugt - eller karambole som den hedder - har fået sit kælenavn på grund af den fine stjerne, frugtens skiver danner.
Det er en af de eksotiske frugter, som er mest perfekte som pynt på desserter og salater netop på grund af formen. Men smagen er også fin, når stjernefrugten er moden. Her minder den om en rød blomme.
De umodne er meget syrlige og mere fast i kødet. Derfor vil de typisk være bedst til skaldyrsretter.
Karambole stammer fra Sydøstasien og findes vildtvoksende i Indonesien. Nu er træet udbredt i tropiske egne over hele verden.
Jackfruit
Dette er en kæmpe frugt, som kan veje op til 35 kilo, og er verdens største frugt. Den vil som regel blive solgt delt op i store både, men kan være lidt besværlig at have med at gøre, derfor kan det være en ide at købe frugten på dåse.
Jackfruits er fremragende som erstatning for kød på grund af frugtkødets struktur - for eksempel er pulled jackfruit genialt i stedet for pulled pork.
Smagen er meget mild og kan med lidt god vilje lede tankerne hen på en moden mango blandet med pære.
Jackfruits vokser primært i Asien og Afrika.
Sharonfrugter
En sharonfrugt skal hverken skrælles eller renses for kerner. Alt kan spises. Den er sød og blød, og såvel smag som konsistens kan minde om en moden abrikos.
Sharonfrugten skal kun spises, når den er ordentlig moden, ellers er den meget bitter.
Egentlig er sharonfrugten en forædling af en kakifrugten, hvor kakifrugtens kerner er fjernet og kødet mere fast.
Sharonfrugter vokser i Israel, hvor den har fået sit navn fra Sharondalen.
Passionsfrugt
Passionsfrugter har meget et specielt frugtkød - nærmest flydende med et indhold af en masse små kerner. Derfor er den nemmest at spise med en teske.
Smagen er syrlig-sød og lettere parfumeret, så frugten kan bruges til alt fra drinks til desserter. Du kan blandt andet bage kager med passionsfrugt eller blande frugtkødet i flødeskummet til en dessert.
De eksotiske frugter med det fine navn dyrkes primært i Mellem- og Sydamerika.
mogens
jeg kan virkelig godt lide bacon