Yuzu er en japansk frugt, hvis saft er blevet populær efter stjernekokkes anbefalinger. Læs om den særlige frugt også kaldt Japans citron.
Yuzu ligner en lille, nopret grapefrugt. Skallen er hård og tyk, og smagen kan bedst beskrives som en virkelig syrlig blanding af citron og lime med en urte- eller blomsteragtig note og en let bitterhed.
Med andre ord: en utrolig, aromatisk frugt, hvis skal og saft både kan bruges til fisk, dressinger, desserter og drinks.
Japanerne bruger også den friske saft i sushi og til forskellige saucer som ponzu, en sojasauce med blandt andet yuzu, soja og sukker.
Hvad er en yuzu
En citrusfrugt, hvor kernerne fylder mere end selve frugtkød og saft, og som er for sur til at spise, som den er. Hvorfor er den så populær?
Svaret findes både i skallen og i de gyldne dråber, saften må siges at være. Der er nemlig ikke meget frugtkød eller saft i en yuzu.
Frugterne stammer fra Kina, men kom allerede til Japan i det 8. århundrede, og er en integreret del af japanske køkken.
De er sjældne og dyre - særligt i vores del af verden, dels er træerne mindst 10 år, før de udvikler frugter, dels er udbyttet meget svingende. Derfor er det kun ca. 20 procent af frugterne, der sælges hele.
80 procent af disse citrusfrugter presses og bruges som juice, i eddiker, olier og saucer. Den fine skal kandiseres eller bruges i både det søde og salte køkken.
Det kan du bruge yuzu til
Da smagen er så koncentreret, skal du højst bruge en halv teskefuld saft til et stort glas vand eller en drink. Så har du en vidunderlig, aromatisk drik.
Du kan også blande nogle dråber op med vodka eller gin og mikse en drink med for eksempel danskvand og sirup.
Brug nogle dråber i retter, som du normalt ville bruge citronsaft, så får du en ekstra finesse i smagen.
Har du fået fat i en frugt, kan du bruge skallen til at lave te, du kan rive den i en marinade, salatdressing, i misosuppe, henover desserter og fiskeretter.
Her kan du købe saften
Asiatiske supermarkeder vil ofte have forskellige yuzuprodukter både på nettet i og ude i virkeligheden.
En flaske juice på 100 ml. koster mellem 70-100 kroner. Da den er enorm koncentreret, rækker juicen langt.
Køber du saft, vil den ofte været blandet op med sukker og vand, så jeg vil anbefale at købe den rene juice.
Den særlige smag kan også fås i yuzupulver, der er tørret og stødt frugt, som du kan drysse over desserter eller bruge som krydderi i madlavning.
Og så kan du selvfølgelig skyde genvej og købe produkter, som indeholder yuzu, for eksempel sodavand, gin, sojasauce, cocktailsirup, krydderiblandinger, frugtkaviar og pure.
Se vores opskrift på den japanske pandekage okonomiyaki eller på den lækre sesamdressing goma. Begge dele kan med fordel tilsættes et par af de dyrebare dråber.
Din vurdering
-
Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: