• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den

Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den

Billede med yuzu.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. maj 2025 - Udgivet: 6. juni 2023

Yuzu ligner en lille, nopret grapefrugt. Skallen er hård og tyk, og smagen kan bedst beskrives som en virkelig syrlig blanding af citron og lime med en urte- eller blomsteragtig note og en let bitterhed.

Med andre ord: en utrolig, aromatisk frugt, hvis skal og saft både kan bruges til fisk, dressinger, desserter og drinks.

Japanerne bruger også den friske saft i sushi og til forskellige saucer som ponzu, en sojasauce med blandt andet yuzu, soja og sukker.

Fakta

En citrusfrugt, hvor kernerne fylder mere end selve frugtkød og saft, og som er for sur til at spise, som den er. Hvorfor er den så populær?

Svaret findes både i skallen og i de gyldne dråber, saften må siges at være. Der er nemlig ikke meget frugtkød eller saft i en yuzu.

Frugterne stammer fra Kina, men kom allerede til Japan i det 8. århundrede, og er en integreret del af japanske køkken.

De er sjældne og dyre - særligt i vores del af verden, dels er træerne mindst 10 år, før de udvikler frugter, dels er udbyttet meget svingende. Derfor er det kun ca. 20 procent af frugterne, der sælges hele.

80 procent af disse citrusfrugter presses og bruges som juice, i eddiker, olier og saucer. Den fine skal kandiseres eller bruges i både det søde og salte køkken.

Anvendelse

Da smagen er så koncentreret, skal du højst bruge en halv teskefuld saft til et stort glas vand eller en drink. Så har du en vidunderlig, aromatisk drik.

Du kan også blande nogle dråber op med vodka eller gin og mikse en drink med for eksempel danskvand og sirup.

Brug nogle dråber i retter, som du normalt ville bruge citronsaft, så får du en ekstra finesse i smagen.

Har du fået fat i en frugt, kan du bruge skallen til at lave te, du kan rive den i en marinade, salatdressing, i misosuppe, henover desserter og fiskeretter.

Her kan du købe saften

Asiatiske supermarkeder vil ofte have forskellige yuzuprodukter både på nettet i og ude i virkeligheden.

En flaske juice på 100 ml. koster mellem 70-100 kroner. Da den er enorm koncentreret, rækker juicen langt.

Køber du saft, vil den ofte været blandet op med sukker og vand, så jeg vil anbefale at købe den rene juice.

Den særlige smag kan også fås i yuzupulver, der er tørret og stødt frugt, som du kan drysse over desserter eller bruge som krydderi i madlavning.

Og så kan du selvfølgelig skyde genvej og købe produkter, som indeholder yuzu, for eksempel sodavand, gin, sojasauce, cocktailsirup, krydderiblandinger, frugtkaviar og pure.

Også den lækre sesamdressing goma kan med fordel tilsættes et par af de dyrebare dråber.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Calle Nørvig

    marts 27, 2025 at 9:11 pm

    Hej Karen
    Hvordan ville du lave en lemon curd med yuzu? Tænker det vil være et hit ?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her