Gomadressing er en japansk sesamdressing med en skøn nøddeagtig smag. Kan bruges til alle slags salater og som dip til grøntsagsstave.
Gomadressing er en delikat dressing og dip, som stammer fra Japan. Her betyder ordet 'goma' sesam, og det er netop, hvad denne dressings hovedingrediens er.
Lyse sesamfrø ristes på panden i fem-ti minutter, til deres olie frigives, og du begynder og kunne dufte dem.
Herefter knuses de i en morter og blandes med blandt andet sojasauce. En hurtig og let dressing, som er fuld af smag.
Japanerne bruger ofte miso i deres dressing, så du kan tilføje en teskefuld, hvis du har det i dit køkken.
Opskrift på japansk gomadressing
Gomadressing
Ingredienser
- 6 spsk sesamfrø - hvide, ristet og stødt
- 4 spsk mayonnaise
- 3 spsk eddike - gerne riseddike
- 3 spsk sojasauce
- 2 tsk honning - el. sukker
- 1 tsk sesamolie
- citronsaft - eller behov, kan udelades
Sådan gør du
- Tag en pande og hæld tre spiseskefulde lyse sesamfrø på panden. Tænd for varmen og rist dem over medium varme i fem-ti minutter. Rør gerne rundt af og til.
- Når sesamfrøene begynder at tage farve og dufte, tager du panden af varmen, hælder frøene i en morter og støder dem. Der må gerne være hele sesamfrø i blandingen. Det er en smagssag.
- Bland alle ingredienserne undtagen citronsaft sammen. Pres lidt saft ned i dressingen og smag til, om den har den rette smag for dig. Du kan udelade citronsaften - som de fleste japanere ville gøre - men jeg synes, at syren derfra passer godt til sesams lettere bitre umami-smag.
- Opbevar gomadressing i en lukket beholder i køleskabet eller hæld den straks ud over din salat.
Få tilsendt opskriften på mail
Tip
Denne gomadressing er intet mindre end genial som dip til grøntsagsstave. Den klæber godt til stavene, og smagen giver noget til grøntsager som gulerødder, babymajs og peberfrugt.
Du kan selvfølgelig også bruge den som salatdressing til en almindelig salat eller til en asiatisk nudelsalat.
Se også disse japanske opskrifter:
Japanske dumplings med svinekød
Del dine ideer og tanker med os andre her: