Cashewnødder er delikate og fulde af smag. Men hvad er det egentlig for en nød? Og hvad kan vi bruge den til i madlavningen. Få svarene her.
Cashewnødder er forunderlige. De vokser på træer, hvor der gror en æblelignende frugt, og i enden af disse æbler, stikker en nyreformet, mørk stilk ud.
Inden i den stilk - eller skal, som det er - ligger selve cashewnødden og putter sig i en klæbrig olieagtig substans.
Det er en besværlig proces at få adskilt nødden fra skallen og kan kun gøres med håndkraft.
Så næste gang du undrer dig over, at disse nødder er dyrere end for eksempel hasselnødder, så har du en del af forklaringen her.
Selve træet er et Akajutræ og stammer oprindeligt fra Brasilien. I dag dyrkes nødderne i Indien, Vestafrika og andre tropiske lande.
Og hvad sker der så med de æbler, der plukkes for at få fat i cashewnødderne? Nogle steder går de til spilde, andre steder bliver de spist af lokalbefolkningen.
Sundhed og energifordeling
Hjerteforeningen og Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 30 gram nødder hver dag. Det kan for eksempel være cashewnødder, mandler eller valnødder.
Forskning har nemlig vist, at nødder kan mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Spiser du de 30 gram om dagen, kan du også sænke dit LDL-kolesterol.
Cashewnødder indeholder B-vitaminer og en række mineraler, som er gode for os.
Her ser du energifordelingen på 100 gram tørristede cashewnødder (Kilde: Frida Fooddata.dk).
Kalorier: 603 kalorier.
Proteiner: 15,3 gram.
Kulhydrater: 29.7 gram.
Fedt: 46,4 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Cashewnødder kan holde op til et halvt år, hvis de opbevares korrekt. Nemlig i et patentglas eller en lukket pose i mørkt, gerne køligt skab.
De kan også fryses. Her er holdbarheden ca. et år. Faktisk anbefales det, at nødderne opbevares i fryseren, da de her bevarer saftigheden.
Anvendelse og opskrifter med cashewnødder
Nødderne er det perfekte drys på alt fra grød, kager og cereals til salater og varme retter.
De er også sunde og lækre som snacks. Rist nødderne et par minutter på panden først, så folder smagen og duften sig ud.
Her får du inspiration til retter, der indeholder cashewnødder. Ja, i den første ret er cashewnødden ligefrem stjernen, da den ikke smager nær så godt med for eksempel peanuts.
Comments
No Comments