• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Verdens bedste surdejsbrød for begyndere

Rakel Seneca
Surdejsbrød er nærmest helt mytisk, og brødene er blevet voldsomt populære. Har du tålmodigheden, så vil jeg anbefale at bage det, for det smager himmelsk. Foto: Rakel Seneca/Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Opskrifter › Brød og boller

Oversigt over indhold

  1. Verdens bedste surdejsbrød for begyndere er en super let opskrift på det lækreste brød fuld af lufthuller og med sprød skorpe.
  2. Opskrift på verdens bedste surdejsbrød for begyndere
  3. Ingredienser
  4. Sådan gør du
  5. Se video til opskrift
  6. Om surdejssstarter
4.86 fra 7 stemmer
Gå til opskrift

Verdens bedste surdejsbrød for begyndere er en super let opskrift på det lækreste brød fuld af lufthuller og med sprød skorpe.

Verdens bedste surdejsbrød for begyndere er en opskrift, som jeg efter længere tids research endelig har brygget sammen.

Det skal ikke være en hemmelighed, at surdej godt kan være en smule kompliceret. Men nu har jeg endelig lavet denne opskrift, som jeg vil vove og påstå er umulig at mislykkes med.

Denne opskrift er nemlig både rigtig nem at forstå, og der er ikke alle mulige unødvendige og svære trin at følge.

Hemmeligheden er at lade dejen passe sig selv. Du skal nemlig hverken ælte den eller gøre andre tidskrævende ting ved dejen.

Du køber eller laver surdejsstarter, bikser dejen bare sammen om aftenen, og så er der lækkert brød klar til morgenmaden.

Surdejsbrød skåret over på midten
Her har jeg skåret brødet over, så du kan se den lækre krumme. Men husk: Skær ikke brødet i skiver, før det er kølet ned. Foto: Rakel Seneca/Madensverden.dk.

Jeg har en anden hemmelighed, som jeg gerne vil dele. De fleste surdej bliver bagt i en såkaldt stegeso, hvilke er en form for gryde lavet af stål eller keramik.

Det gør man, fordi den kan holde en masse varme inde. Og varme er nøglen til sprød skorpe. Men ikke alle ejer en stegeso, inklusiv mig.

Jeg har fundet en løsning. Den måde, jeg har bagt dette brød på, er ved at putte dejen i en metalkageform.

Derefter skruede jeg håndtaget af en stålpande, jeg har, og brugte panden som låg ovenpå kageformen. Det fungerede perfekt og er et godt bevis på, at man sagens kan lave surdejsbrød uden en masse dyre gadgets.

Opskrift på verdens bedste surdejsbrød for begyndere

4.9 fra 7 stemmer
RetBrød
KøkkenDansk
Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 13 timer timer
Samlet tid: 13 timer timer 25 minutter minutter
Mængde: 1 brød
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 90 gram surdejsstarter - fodret 8 timer før brug
  • 385 gram vand
  • 420 gram hvedemel
  • 100 gram fuldkornsmel
  • 2 tsk salt
  • 4 spsk rismel - kan erstattes med hvedemel
Tilføj til indkøbslisteSe din indkøbsliste her Send indkøbsliste til din mobil
Undgå at skærmen slukker

Sådan gør du

  • Tag din surdejsstarter, som du har fodret cirka otte timer forinden og bland den med 385 gram vand.
  • I en anden skål blander du hvedemel, fulkornsmel og salt sammen. Tilføj nu surdejsvand-blandingen til melblandingen, med en træske rører du det hele sammen i et minuts tid.
  • Dæk nu dejen til med husholdningsfilm eller et vådt viskestykke. Lad dejen hvile i 15 minutter.
  • Nu skal du folde dejen. Dette gør du ved at gøre dine hænder en smule våde, og så tager du fat i et hjørne af dejen og strækker den hen til det modsatte hjørne, forsæt hele vejen rundt så alle hjørnerne er foldet ind. Gør det nu en til gang, samme proces.
  • Dæk dejen til med viskestykke igen og lad den hvile i 15 minutter.
  • Efter 15 minutter gør du det samme som skridtet ovenover. Fold alle hjørnerne over to gange. Dæk dejen til i skålen med et vådt viskestykke og lad den hvile i cirka 8 til max 10 timer ved stuetemperatur.
  • Efter otte timer gør du din kageform klar med bagepapir, og så drysser du rismel henover bagepapiret.
  • Med en smule våde hænder løfter du dejen op ved at tage fat midt på dejen, så toppen og bunden bliver strukket ud og dermed kan du tage top og bund og folde ind under midten. Put nu dejen i kageformen og drys rismel ud over dejen.
  • Put formen i køleskabet uden at dække den til og lad den hvile i en time. Opvarm nu din ovn til 260 grader og lad den varme op i en halv time, så den er virkelig godt gennemvarm.
  • Med et barberblad elle en skarp kniv, skære du en revne henover dejen, put derefter låg på formen og sæt den den i ovnen. Lad brødet bage i 20 minutter med låg på.
  • Efter 20 minutter burde brødet være hævet flot op og have en begyndende gylden skorpe. Tag nu låget af og tag brød ud af kageformen og put det direkte på bagepladen. Skru temperaturen ned på 240 grader og bag brødet i yderligere 15 minutter, eller indtil skorpen får en mørk gylden farve.
  • Nu kommer det sværeste trin i opskriften: Lad brødet køle helt ned, før du skærer og spiser det. Hvis du skærer i det varme brød, vil det falde sammen, så dette skridt er meget vigtigt.
  • Når brødet er kølet ned, kan du endelig sætte tænderne i verdens lækreste surdejsbrød.

Se video til opskrift

Mangler du en opskrift?Find alle vores opskrifter - klik her!
Kom med din mening

Om surdejssstarter

Mange dyrker deres egene surdej, som de kan have i årevis. Men man kan springe dette trin over og købe surdejsstarter.

Jeg lavede selv surdej, men det er lidt af en videnskab, så hvis det er første gang, du skal bage af en surdej, vil jeg anbefale at købe.

Jeg ved, at flere bagere sælger surdejsstarter, men du kan også købe poser med flydende surdej i supermarkeder, så du er klar til at bage verdens bedste surdejbrød.

Se også vores andre opskrifter på lækkert brød:

Focaccia

Grydebrød

Luftigt franskbrød

Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 168
  • 12
  • 7
  • 1
  • 1
  • 1
  • Delt
Om Rakel
Rakel Seneca

Rakel har boet i Indien de sidste tre år. Derfor er mange af hendes opskrifter inspireret af de varme himmelstrøg. Derudover har hun levet som vegetar i ni år, og deler lækre vegetar- og bageopskrifter, som alle kan nyde.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mette

    marts 04, 2023 at 10:06 am

    Hej, jeg er vild med surdejsbrødet. Har bagt det 3 gange, MEN jeg får det ikke til at hæve særligt godt op. Min surdej ser ud som om den er ved, at eksplodere i glasset, så den bør der ikke være noget i vejen med. Har du nogen tanke om, hvad det skyldes? Vandet jeg bruger i brødet er lunkent.
    Mvh. Mette.

    Svar
  2. Morten

    januar 24, 2023 at 7:14 am

    Hvornår og hvor meget surdej skal man tage fra dejen til brug for næste brød og hvor lang tid skal der gå før man kan lave et nyt brød med det surdej man har taget fra.

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Kogning af pølser - sådan koges en pølse korrekt
Farsfyldte pandekager med hvidkål og revet ost »

Populært indhold lige nu

billede med pasta med kødsovs

Pasta med kødsovs - nem opskrift med video

billede til artikel om at genopvarme mad med spinat og persille

Må man genopvarme mad med spinat og persille?

glaseret laks med honning og soja

Glaseret laks med blomkålsris og spinat

billede til kogetid på kartofler - både de gamle og nye

Kogetid på kartofler - både de nye og gamle

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

4.9 fra 7 stemmer
Giv stjerner eller kommentér her
RetBrød
KøkkenDansk
Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 13 timer timer
Samlet tid: 13 timer timer 25 minutter minutter
Mængde: 1 brød
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!