Verdens bedste surdejsbrød for begyndere er en super let opskrift på det lækreste brød fuld af lufthuller og med sprød skorpe.
Verdens bedste surdejsbrød for begyndere er en opskrift, som jeg efter længere tids research endelig har brygget sammen.
Det skal ikke være en hemmelighed, at surdej godt kan være en smule kompliceret. Men nu har jeg endelig lavet denne opskrift, som jeg vil vove og påstå er umulig at mislykkes med.
Denne opskrift er nemlig både rigtig nem at forstå, og der er ikke alle mulige unødvendige og svære trin at følge.
Hemmeligheden er at lade dejen passe sig selv. Du skal nemlig hverken ælte den eller gøre andre tidskrævende ting ved dejen.
Du køber eller laver surdejsstarter, bikser dejen bare sammen om aftenen, og så er der lækkert brød klar til morgenmaden.
Jeg har en anden hemmelighed, som jeg gerne vil dele. De fleste surdej bliver bagt i en såkaldt stegeso, hvilke er en form for gryde lavet af stål eller keramik.
Det gør man, fordi den kan holde en masse varme inde. Og varme er nøglen til sprød skorpe. Men ikke alle ejer en stegeso, inklusiv mig.
Jeg har fundet en løsning. Den måde, jeg har bagt dette brød på, er ved at putte dejen i en metalkageform.
Derefter skruede jeg håndtaget af en stålpande, jeg har, og brugte panden som låg ovenpå kageformen. Det fungerede perfekt og er et godt bevis på, at man sagens kan lave surdejsbrød uden en masse dyre gadgets.
Opskrift på verdens bedste surdejsbrød for begyndere
Ingredienser
- 90 gram surdejsstarter - fodret 8 timer før brug
- 385 gram vand
- 420 gram hvedemel
- 100 gram fuldkornsmel
- 2 tsk salt
- 4 spsk rismel - kan erstattes med hvedemel
Sådan gør du
- Tag din surdejsstarter, som du har fodret cirka otte timer forinden og bland den med 385 gram vand.
- I en anden skål blander du hvedemel, fulkornsmel og salt sammen. Tilføj nu surdejsvand-blandingen til melblandingen, med en træske rører du det hele sammen i et minuts tid.
- Dæk nu dejen til med husholdningsfilm eller et vådt viskestykke. Lad dejen hvile i 15 minutter.
- Nu skal du folde dejen. Dette gør du ved at gøre dine hænder en smule våde, og så tager du fat i et hjørne af dejen og strækker den hen til det modsatte hjørne, forsæt hele vejen rundt så alle hjørnerne er foldet ind. Gør det nu en til gang, samme proces.
- Dæk dejen til med viskestykke igen og lad den hvile i 15 minutter.
- Efter 15 minutter gør du det samme som skridtet ovenover. Fold alle hjørnerne over to gange. Dæk dejen til i skålen med et vådt viskestykke og lad den hvile i cirka 8 til max 10 timer ved stuetemperatur.
- Efter otte timer gør du din kageform klar med bagepapir, og så drysser du rismel henover bagepapiret.
- Med en smule våde hænder løfter du dejen op ved at tage fat midt på dejen, så toppen og bunden bliver strukket ud og dermed kan du tage top og bund og folde ind under midten. Put nu dejen i kageformen og drys rismel ud over dejen.
- Put formen i køleskabet uden at dække den til og lad den hvile i en time. Opvarm nu din ovn til 260 grader og lad den varme op i en halv time, så den er virkelig godt gennemvarm.
- Med et barberblad elle en skarp kniv, skære du en revne henover dejen, put derefter låg på formen og sæt den den i ovnen. Lad brødet bage i 20 minutter med låg på.
- Efter 20 minutter burde brødet være hævet flot op og have en begyndende gylden skorpe. Tag nu låget af og tag brød ud af kageformen og put det direkte på bagepladen. Skru temperaturen ned på 240 grader og bag brødet i yderligere 15 minutter, eller indtil skorpen får en mørk gylden farve.
- Nu kommer det sværeste trin i opskriften: Lad brødet køle helt ned, før du skærer og spiser det. Hvis du skærer i det varme brød, vil det falde sammen, så dette skridt er meget vigtigt.
- Når brødet er kølet ned, kan du endelig sætte tænderne i verdens lækreste surdejsbrød.
Se video til opskrift
Om surdejssstarter
Mange dyrker deres egene surdej, som de kan have i årevis. Men man kan springe dette trin over og købe surdejsstarter.
Jeg lavede selv surdej, men det er lidt af en videnskab, så hvis det er første gang, du skal bage af en surdej, vil jeg anbefale at købe.
Jeg ved, at flere bagere sælger surdejsstarter, men du kan også købe poser med flydende surdej i supermarkeder, så du er klar til at bage verdens bedste surdejbrød.
Se også vores andre opskrifter på lækkert brød:

Mette
Hej, jeg er vild med surdejsbrødet. Har bagt det 3 gange, MEN jeg får det ikke til at hæve særligt godt op. Min surdej ser ud som om den er ved, at eksplodere i glasset, så den bør der ikke være noget i vejen med. Har du nogen tanke om, hvad det skyldes? Vandet jeg bruger i brødet er lunkent.
Mvh. Mette.
Morten
Hvornår og hvor meget surdej skal man tage fra dejen til brug for næste brød og hvor lang tid skal der gå før man kan lave et nyt brød med det surdej man har taget fra.