Svamperagout med mørbrad er en virkelig lækker og nem gryderet. Lavet med champignon eller andre svampe, der steges med svinemørbrad. Her er min opskrift.
Svamperagout med mørbrad lyder som en rigtig efterårsret, hvor du sidder inde og nyder den skønne gryderet, mens vinden rusker uden for og regnen siler ned.
Og jo. Sådan en gryderet med svampe er lækker når det begynder at blive køligt uden for, men den kan altså nydes året rundt.
Du kan sagtens blot lave din svamperagout med almindelig champignon, men den er også god med andre slags svampe, herunder østershatte, eller for den sags skyld kantareller,
Tilbehør er gerne kogte ris, men den er også god med en hjemmelavet kartoffelmos. Bemærk, at svampefond laves af 2 deciliter vand og 1 terning svampebouillon eller koncentrat. Brug ikke ren koncentrat, da retten så bliver for saltet!
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer. Se også min opskrift på mørbrad a la creme.
Opskrift på svamperagout med mørbrad
Svamperagout med mørbrad - opskrift på nem gryderet
Ingredienser
- 250 gram champignon - eller andre svampe, i kvarte
- 1 løg - stort , hakket
- 3 fed hvidløg - i tynde skiver
- 1 svinemørbrad - afpudset
- timian - frisk
- 2 teskefuld sennep
- 2 deciliter svampefond - eller bouillon, af 2 dl. vand og koncentrat eller terning
- 1 teskefuld ribsgele
- 2 deciliter madlavningsfløde
- 1 håndfuld persille
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Champignon børstes rene for jord, og snittes derefter i kvarte. Små champignoner deles i halve.
- Løg hakkes groft og hvidløgsfed skæres i tynde skiver.
- Svinemørbrad klargøres, hvor du skærer fedt og sølvsene fra. Skær derefter mørbraden i grove tern.
- Varm en stegegryde op og svits først champignon ved en god varme i et par minutter.
- Tilsæt så løg og hvidløg og lad det svitse et minut mere. Tages op og lægges til side.
- Kom en god klat smør og en god sjat olie i stegegryden, og giv mørbradstykkerne en god stegeskorpe. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Kom champignon, løg og hvidløg tilbage i gryden, og tilsæt også timian (spar ikke på den), sennep, ribsgele og fond. Bedst er en god svampefond, men en almindelig bouillon kan også gøre det.
- Lad det koge op, skru ned, læg låget på og lad nu din svamperagout med mørbrad simre i en time.
- Så tilsættes madlavningsfløde, og nu cremes saucen lidt ind uden låg på gryden.
- Snit persille fint og vend den i lige inden servering, og smag til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Fryseegnet?
Næringsindhold
Tips
Svamperagout med mørbrad serveres straks samme med kogte ris og gerne denne lækre salat med spidskål og bacon.
Se også mine opskrifter på:
Gitte Genschow
Hej Holger
Først, tak for alle de gode opskrifter og idéer. Jeg bruger dem meget. Desværre så skete der en kæmpe fejl da jeg i lørdags ville lave Svameragout med mørbrad. Der står 2 dl. svampefond i opskriften. Jeg købte en kantarel fond i supermarkedet og hældte lidt under 2 dl. i gryderetten. OG katastrofe. Det blev simpelthen så salt at det blev uspiseligt. Jeg prøvede at redde den med alt jeg kunne finde på, dog uden held. Jeg kom fløde i mere ribs gelé, kartofler, sukker osv. Det er så ærgerligt at smide sådan en rimelig dyr ret ud, + den tid man har brugt. Hvad er det for en svampe fond du bruger? Er den en terning du opløser i 2 dl. vand eller hvad? Ville have været dejligt der stod hvad. Men, det er jo i sidste ende mig selv der lavede fejlen og jeg vil prøve at lave den igen. Jeg kunne nemlig bag alt saltsmagen fornemme en fantastisk smag.
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Åh nej da, det er jeg ked af at høre. Og jo, ren koncentrat bliver for saltet, og jeg har lige opdateret og præciseret det i opskriften.
Jeg er sikker på den næste gang bliver rigtig godt 🙂
Alt det bedste
Holger