Få min opskrift samt de bedste tips og tricks til de perfekte spejlæg.
Spejlægget er jo en klassiker til både morgenmad og brunch, og den kan også serveres til mange retter.
Beregn to æg pr. person.
Indhold

Spejlæg
Ingredienser
- 2 æg
- 1 spsk smør
- salt og friskkværnet peber
- purløg - hakket, kan udelades
Fremgangsmåde
- Varm en pande op ved middel varme (jeg plejer at stege spejlæg ved 5 på en skala fra 1-9 på komfuret), og lad panden varme i et par minutter.
- Smelt smør på panden.
- Slå æg forsigtigt ud i en lille skål, og vip dem derefter lige så forsigtig i panden. Gerne med et æg ad gangen.
- Hæld æggene så forsigtigt i panden, at æggehviden ikke flyder alt for meget ud.
- Lad nu ægget sætte sig uden at du rører panden, hvorefter spejlæggene steges færdige i 2-4 minutter. Alt afhængig af hvor gennemstegte du ønsker æggene.
- Lad spejlæggene hvile på panden et minuts tid efter at panden er taget fra kogepladen, krydr med salt og friskkværnet peber og anret straks. Pyntes med purløg.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Billeder
Her er nogle billeder fra stegningen af spejlæg:
Stegetider
Blommens konsistens | Stegetid (ca.) |
---|---|
Løbende blomme | 2–3 min |
Cremet blomme | 3–4 min |
Fast blomme | 5–6 min |
Tips
Spejlæg hører ikke kun til på det veldækkede morgenbord, men jo også til biksemad og mange andre retter. Og spejlæggene er meget nemme at lave.
Alligevel er der et par gode tips og tricks til hvordan du laver de perfekte spejlæg. Jo, jeg har eksperimenteret en del med, og her er mine erfaringer.
Hæld ikke æggene direkte på panden
Hæld gerne æggene enkeltvis op i en lille skål inden de kommer på panden.
Dels vil du opdage hvis du uheldigvis har fat i et dårligt æg, men det er altså også nemmere at liste ægget forsigtigt ud på panden, så blommen ikke går i stykker - og så æggehviden ikke flyder ud over det hele.
Vent med peber
Endelig skal du vente med at krydre spejlægget til sidst, så peberet ikke brankes på panden.
Så steg spejlæggene først, og til sidst krydres med friskkværnet peber.
Mængde
Du skal beregne to æg pr. person. Du kan med fordel toppe spejlæggene med lidt friskklippet purløg. Serveres gerne på et stykke lunt rugbrød.
Flere inspirerende opskrifter:
Biksemad
Croque madame
Spejlæg i airfryer
Verdens bedste æggekage
Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
Blødkogt æg
FAQ
Man kan sagtens stege spejlæg på begge sider. Det er vist en smagssag, og det er op til dig selv.Nogen kan godt lide det - andre foretrækker spejlæggene udelukkende stegt på den ene side. Her er der ingen regler.
Brug smør. Jeg anbefaler du steger spejlæggene i smør.
Det giver altså bare den bedste smag og bedste skorpe på ægget.
Tilberedningen skal ikke ske ved for høj varme. Hvis du har en kogeplade med et interval fra 1-9, vil jeg anbefale du steger æggene ved 5 eller 6. Her er der stadig god varme, men spejlæggene stivner heller ikke for hurtigt.
Et spejlæg er et stegt æg, hvor ægget slås ud direkte på en varm pande, og blommen forbliver hel og synlig som et "spejl". Deraf navnet.
Ja – men vær forsigtig. Slå ægget ud i en tallerken eller skål. Prik blommen let med en tandstik (ellers kan den eksplodere). Dæk løst med låg eller plast. Giv ca. 30–50 sekunder (afhængigt af mikroovnens styrke).
Du kan servere spejlægget sammen med rugbrød, avocado, bacon og tomater. På smørrebrød eks. med leverpostej eller kartoffel. I burgere og sammen med risretter eller nudler.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Dyrendal
En af de dygtige kokke i Go’ Morgen Danmark gav dette tip:
Lidt olie på en pande - æggene på en KOLD pande. Tænd så for HØJ varme. Er ikke afprøvet hos mig endnu 😊
Leila Karlslund
Jeg slår hvert æg ud i en stor hulske, så den tynde vandige æggehvide sies fra, inden jeg steger dem. Virker også til pocherede æg.
Connie Isaksen
Elsker spejlæg. Jeg sætter gerne et grydelåg hen over æggene, til sidst. Men kun lige 1 minuts tid. Så den ikke bliver helt hvid.
På mit tidligere arbejde stegte vi dem på høj varme i knap 2 min. I ovnen. Det var til morgenmads menuen som skulle være hurtig klar.
Ole
Jeg føler det er et unødvendigt skridt først at slå ægget ud i en skål, man burde ikke have brug for at teste sine æg, og så er det irriterende ekstra opvask 😛
Hvis man dog er bekymret for at æggehviden skal rende ud over det hele, er der jo de små forme til panden, som giver dem alle mulige sjove versioner, fra helt perfekt runde, til noget så skørt some skelethoveder 🙂 De fås i både metal og silikone
Elsebeth
Det perfekte spejlæg er et æg, hvor man med en kniv forsigtigt har fjernet æggehviden oven på blommen, når ægget har stegt lidt på panden, så blommen ligger fast.
Ole
Sådan har min mor også altid gjort det, det er dog ikke nødvendigt 🙂 Og hun bliver altid sur hvis hun kommer til at ødelægge blommen 😛