Skyrboller er fulde af protein. Til gengæld er der hverken gluten eller fedtstof i dem. Her er opskrifter på to forskellige slags - den ene med æg, den anden uden.
Skyrboller er blevet voldsomt populære. Og det er der ikke noget at sige til. De små, kompakte boller mætter, mere end man skulle tro.
Og så er de kaloriefattige og glutenfri samtidig med, at de er proteinrige. Særligt de skyrboller, som indeholder æg, har et højt indhold af proteiner, men i det hele har skyr et utrolig højt proteinindhold sammenlignet med andre syrnede mælkeprodukter.
Mange holder af skyrboller baseret på æg på grund af det høje indhold af proteiner. Jeg kan nu også lide dem uden æg, hvor jeg til gengæld har tilsat hørfrø, gulerødder og valnødder.
Da jeg har haft succes med begge dele, får du to opskrifter: En med og en uden æg. Begge slags er naturligvis glutenfri og indeholder loppefrøskaller, der er rige på fibre.
Opskrift på skyrboller
Du kan sagtens lave de to forskellige slags boller på samme tid. Det tager nemlig kun få minutter at blande dej til henholdsvis skyrbollerne med æg og skyrbollerne med gulerødder og valnødder.
Vær dog opmærksom på, at skyrbollerne med æg skal bage ved højere varme end dem uden æg.
Ingredienser
- 150 gram havregryn
- 1 spsk loppefrøskaller
- 1 spsk hørfrø
- 175 gram skyr
- 2 æg
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk salt
Skyrboller med gulerødder
- 3 gulerødder revne
- 40 gram valnødder hakkede
- 40 gram loppefrøskaller
- 200 gram havregryn fine
- 2,5 dl skyr
- 1 tsk salt
- 1 tsk rørsukker
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme.
- Bland de tørre ingredienser sammen.
- Tilsæt skyr og æg og rør rundt med en stor ske. Det må godt blive ret massivt og lettere klistret.
- Lad dejen hvile et kvarter og form så bollerne med hænderne.
- Lad dine skyrboller bage i 20 minutter - eller indtil de får en flot farve.
Skyrboller med gulerødder
- Hak valnødderne.
- Riv gulerødderne groft. Hvis du bedre kan lide, at de ikke er tydelige i bollerne, skal du bruge den fine side af rivejernet i stedet.
- Bland alle ingredienserne i en skål og lad dejen hvile et kvarter.
- Form bollerne med hænderne. De er temmelig klistrede, men bliver pænere, når du former med hænderne i stedet for at bruge skeer.
- Lad dine skyrboller bage i 25 minutter.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft eller 160 grader under- og overvarme.
Næringsindhold
Derfor loppefrøskaller
Loppefrøskaller indeholder 85 procent kostfibre, og er derfor virkelig godt for vores fordøjelse. Men det er ikke hele årsagen til, at de er gode i glutenfrie boller. De giver nemlig konsistens og samler det våde og det tørre i dejen.
Derfor er de også vigtige i de ovenstående opskrifter på skyrboller, hvor der ikke er fedtstof og mel til at samle ingredienserne med.
Jeg kan se, at mange anbefaler HUSK loppefrøskaller, men det er temmelig dyrt.
Selv foretrækker jeg de billigere - og økologiske - loppefrøskaller fra Urtekram.
Dejen er alt for tør i gulerods opskriften. Kun 2,5 dl skyr til 200 gram havregryn? Jeg har tilsat mindst det dobbelte samt 2 æg. Det er også meget lidt skyr I forhold til andre opskrifter...
skal der ikke bagepulver i de sidstnævnte skyr boller