Her får du min opskrift på landstykker, der er super lækkert morgenbrød. Landstykkerne laves med få ingredienser, og er nemme at bage.
Landstykker er nemme morgenbrød, som du blandt andet laver med stenformalet mel.
Det stenformalede mel giver en mere rustik bolle, og her har jeg anvendt stenformalet mel fra Valsemøllen i Esbjerg.
Der findes dog også andre mærker på markedet, og det stenformalede mel kan også udskiftes med en anden fuldkorns hvedemel.
Bemærk, at dejen gerne laves aftenen før, og det skyldes at godt brød tager tid. Sådan er det. Det er dog stadig en nem fremgangsmåde, da dejen jo passer sig selv under hævetiden.
Opskriften giver 10 lækre og sprøde landstykker.
Opskrift på landstykker
Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel
Ingredienser
- 300 gram vand - koldt
- 4 gram gær
- 7 gram sukker
- 200 gram hvedemel - stenformalet fra Valsemøllen eller fuldkornsmel
- 200 gram manitoba hvedemel
- 8 gram salt
Sådan gør du
- Kom koldt vand i en skål og rør gæren ud i vandet sammen med sukker.
- Kom de to slags mel i skålen sammen med salt og rør dejen sammen med en grydeske. Dejen er sej at røre, og sådan skal den være.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt den let sammen med hænderne. Bare et minuts tid. Derefter virkes dejen op - se evt. her i dette link hvordan man virker en dej op.
- Læg dejen tilbage i skålen, som beklædes med hushildningsfilm og et rent viskestykke.
- Lad nu dejen til dine landstykker hæve i ca. 10 timer, så hvis du laver dejen om aftenen, er den klar næste morgen. Dejen skal blot stå på køkkenbordet.
- Her virkes dejen op igen og deles i 10 lige store stykker. Vej gerne af, og hvert stykke dej skal veje ca. 70 gram.
- Trilles til boller og stilles på bageplade med bagepapir. Drys med lidt stenformalet hvedemel og ridses med en kniv.
- Læg et viskestykke over landstykkerne, og lad dem hæve i 30-40 minutter.
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft. Kog et par deciliter vand op og sæt et lille fad eller skål ind nederst i ovnen.
- Når dine landstykker er færdighævet, stilles de ind i ovnen, og der hældes et par deciliter kogende vand i fadet.
- Luk straks ovnen og lad nu landstykkerne bage i ca. 13-15 minutter. Bagetiden afhænger af hvor meget din ovn varmer.
- Efter 10 minutter lukkes dampen ud af ovnen, og fadet med vandet fjernes. Bag landstykkerne færdige, og luk gerne damp ud en gang mere.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Note
De færdigbagte landstykker køles af på en rist, hvorefter de er klar til servering.
Landstykkerne er gode at fryse ned, og så har du altid lækre brødstykker i fryseren.
Se flere opskrifter på godt brød her.
Se også disse opskrifter:
Marianne
Hej Holger. Undrer mig over, at du i dine brødopskrifter ikke bruger maskine men håndkraft. Er der en særlig grund til det, og i fald hvilken? Hilsen Marianne
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Det er da et meget godt og relevant spørgsmål. Jeg bruger skam begge metoder, men det afhænger af hvilket brød jeg bager.
Jeg laver ofte brød i hånden, når det er langtidshævede brød. Her er det simpelthen ikke nødvendigt at ælte dejen ret meget. Som i dette tilfælde med landstykker.
Dejen røres sammen med en smule gær, og da den hæver i lang tid, ja så får du et fantastisk brød ud af det.
Modsat maskinælter jeg dej til eks. franskbrød og boller, hvor gluten skal dannes på kortere tid.
Håber det hjælper 🙂
De bedste hilsner
Holger
Marianne
Tak for hurtigt svar. Vil prøve at følge din fremgangsmåde.Lyder meget logisk.👍