Muskatnød er en hård nød at knække, måske fordi den i virkeligheden er en kerne. Uundværlig i bechamelsauce, men bærret har en mørk side.
Muskatnød er i virkeligheden en tørret kerne fra frugter, der vokser på træer i Myristica-familien. Kernen sidder i midten af frugten præcis som i en blomme.
Vi kalder da også det frugtkappen for muskatblomme, der ligeledes kan bruges til at krydre maden.
Træet er oprindeligt fra Indonesien, men bredte sig til Indien, Brasilien og Caribien.
Vi ved også, at der er fundet spor af muskat efter de omrejsende vikinger, og at muskat blev anvendt i maden under renæssancen som et luksuskrydderi.
I dag er det en fast del af vores krydderilager i de fleste køkkener, både i stødt form og som hele kerner.
Forskel på stødt og hel muskatnød
Krydderiet muskat, som vi kender fra krydderiglas, er blot stødt muskatnød, som er blevet populær, fordi det er hurtigere at bruge under madlavningen.
Men køb de hele nødder i stedet, da de bliver ved med at holde på smagen, hvor stødt muskatnøds aroma falmer temmelig hurtigt.
Du kan nemt knuse muskatnøden i en morter, rive den med et særligt muskatnødjern - eller blot bruge den del af rivejernet, der har de mindste tænder.
Det kan du bruge muskatnødder til
Muskat har en sødlig jordsmag, der er god, når man ikke overdoserer. Gør man det, kan retten komme til at smage og lugte grimt.
En bechamelsauce til lasagne kræver ligefrem muskatnød for at få alle krydderierne og ostesmagen til at gå op i en højere enhed.
Kål og muskatnød er også gode sammen, særligt flødestuvet spinat og stuvet hvidkål smager godt med et drys muskat.
Men også andre typiske danske grøntsager går i spænd med den lettere krydret smag, særligt mad der ikke skal krydres for meget, det kan være kartoffelmos og flødekartofler.
Der er også muskat i den indiske krydderiblanding garam masala.
Pas på forgiftning
Muskat er ikke kun brugt i maden gennem historien. De tørre kerner indeholder nemlig olier og stoffer, der til sammen danner en forbindelse, som minder om amfetamin.
I fortidens Indonesien brugte man muskat sammen med hash for at få en beroligende og hallucinerende effekt.
Hvordan de klarede det, ved jeg ikke, da man skal indtage meget af krydderiet på en gang for at blive skæv.
Indtager man meget, ja, så kan man få forgiftningssymptomer, fortæller Giftlinjen: 'En til tre kerner kan medføre symptomer, mens fire-fem nødder giver alvorlige symptomer'.
Disse symptomer kan være opstemthed, forvirring, uro, angst, hjertebanken, brystsmerter og ændring af blodtrykket.
Men der skal som sagt mere til end en teskefuld i lasagnen eller over kartoffelmosen.
Her er opskrifter med muskatnød i:
Vegetarlasagne med belugalinser - opskrift
Blomkålssuppe (cremet suppe med blomkål)
Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler
Forårsgryde (gryderet med kylling, gulerødder og ærter)
Squashlasagne - sundere opskrift med squash
Dennis
At nævne at muskatnød minder om amfetamin er nok en lidt dårlig idé -nogle kunne måske finde på at prøve det! Kemisk minder den muligvis om det, men virkningen er slet ikke ens. Det er farligt og føles slet ikke godt. Pas på!
john
enig med dennis