Termokander kan give en grim smag til selv den bedste kaffe, hvis de ikke rengøres ordentligt. Her er tips til at vedligeholde din kande.
Termokander er praktiske og holder kaffen nogenlunde varm. Men de gør ikke noget godt for kaffens smag, især ikke hvis kanderne ikke er renset ordentligt.
De fleste af os kender sikkert den bitre metalsmag, som termokande-kaffe kan give, hvis kaffen har stået i flere timer. Det skyldes primært temperaturens fald.
Selvom termokander er i stand til at holde kaffen varm, kan den ikke klare at bevare den høje temperatur. Og når kaffe kølnes langsomt, bliver den mere bitter i smagen.
Rengøring af termokander
Hvis du dagligt skyller termokanden i varmt vand, før du hælder kaffe i den - og efter kaffen er drukket - slipper du for kafferester på indersiden af kanden.
Er skaden sket, og din termokande begynder at afgive en grim smag til kaffen, kan du rense den ved at hælde kogende vand til kanten og putte en opvasketablet eller en tablet til termokander i. Lad blandingen stå natten over, skyl godt efter, så sæberesterne er helt væk, og så er kanden fin og ren indeni.
Du kan også bruge bagepulver og kogende vand, hvis det er glas, der er indeni kanden. Er det stål, risikerer du at ridse i dens belægning og gøre den mat. Hæld en spiseskefuld bagepulver i termokanden og kogende vand. Lad blandingen stå et par timer og skyl efter.
Ekstra tips til kaffe og kande
Uanset hvordan du brygger kaffe, om det er stempel- eller kaffemaskinekaffe, så skal værktøjet være i orden. Det betyder, at du skal vaske kaffekande, rist og stempel, hver gang du har brugt den.
Kaffe udskiller olie, som sætter sig fast i kaffekander, stempelkander og termokander, og kafferester giver den nye kaffe en grim smag.
Et lille fif er også at bruge kaffe med Arabica-bønner, hvis du ved, at du skal have kaffen stående i en termokande i mere end en time. Robustabønners smag ændrer sig nemlig mere end Arabicabønners.
Vil du have den optimale kaffesmag, skal du brygge løbende i stedet for at opbevare det i en termokande. Som Østerlandsk Thehus anbefaler: 'Varmeplade og termokande er et kompromis, der så vidt muligt bør undgås'.
Kilder: Kaffeteriet.dk, Moccamaster og Østerlandsk Thehus.
Aase Skotte Møller
Rådet om at komme kogende vand i termokanden og derefter en opvasketablet virker ganske udmærket, men HUSK at man ikke må sætte låget på. Det kan bevirke, at kanden eksploderer. Det kostede en bekendt af mig både forbrændinger og en alvorlig ansigtslæsion. Det var bare det lige her før jul, hvor der er ekstra brug for en kaffetår midt i travlheden. Venlig hilsen A.S. Møller
Karen Christensen
Jeg har en termokande,der kun bliver brugt til kogt vand,den kan blive helt grå indvendig,jeg kan holde den rimelig ren ved at skylle den med eddike ,men det skal gøres jævnligt
Og derefter med koldt vand ,
Leila Karlslund
Det er altså ikke bagepulver men natron man skal bruge.
Aase Skotte Møller
Ja, det er et godt tip at putte kogende vand og en opvasketap i termokanden, men I glemte at oplyse om, at man endelig IKKE må sætte proppen på kanden, da den så kan eksplodere. Jeg kendte en ældre dame, som blev forfærdelig skoldet og læderet i ansigtet ved at sætte proppen i kanden og den derefter eksploderede.
Venlig hilsen
Aase Skotte Møller