Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Madkulør - bliv klogere på farve til din sovs

Madkulør - bliv klogere på farve til din sovs

Billede med madkulør.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Sovsekulør, madkulør eller slet og ret kulør. De fleste kender det enten direkte, fordi de selv bruger kuløren i køkkenet, eller indirekte fra farmors brune sovs.

Det er i sidste ende sovsekulør, der kan give sovsen lige netop den brune farve, som den traditionelt skal have.

Kulør blev født ud af lysten til at skabe en fin sovs som overklassen spiste i Danmark.

Her kunne store, lækre oksestege lave en mørk stegesky, som sammen med fond kunne laves til en sovs med en smuk, brun farve.

I begyndelsen af 1900-tallet havde den store underklasse ikke midler til den slags fine spise, så de lavede noget, der lignede: En opbagt sovs med karamelliseret sukker til sat vand, som gav en god farve.

Fremstilling

Den dag i dag er ingredienserne ikke meget anderledes end for 100 år siden: Sukker og vand.

Hvor man før brændte sukker af på panden, så det blev mørkt for derefter at hælde vand i og nu have farvestof til sovse, tilsættes i dag ammoniak.

Ingredienslisten for en typisk flaske madkulør er typisk: Ammonieret karamel bestående af sukker med ammoniak, vand og salt. Intet andet. Så har du undret dig over den dårlige smag, ved du hvorfor.

Den ammonieret karamel er et smagsstof, der bruges i alle mulige fødevarer og slik i madindustrien. E-nummeret er E150c.

Den brune sovs er lige så langsomt på retur i Danmark, så salget af madkulør er mere end halveret i Coops butikker fra 2009 til nu.

Dosering i sovse og gryderetter

Sovsekulør er hverken usund eller skadelig, men den har en temmelig bitter smag, så lad være med at overdosere.

Du skal bruge en teskefuld kulør til en liter væske.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.