Pepperoni

Pepperoni kender vi fra pizzaer, men hvad er det? Og hvilket kød er der i? Læs om amerikanernes berømte salami og find lækre opskrifter.
Pepperoni er da italiensk, er den ikke? Vi kender dem fra pizza, hvor de med varierende styrke giver smag til mozzarella, tomatsaucen og brødet.
Og pizza er lige så italiensk som figursyede habitjakker og store armbevægelser.
Men pepperoni er faktisk amerikansk og hører ikke til en pizza, hvis du spørger en fra Italien.
Tager du derimod til USA, er pepperonipizzaen den mest populære af dem alle. Og det er også italienske emigranter, som opfandt lige netop denne pølse.
Ordet pepperoni kommer fra peperone, det italienske ord for peberfrugter.
Indholdet i pepperoni
En klassisk pepperoni er en røget, tørret pøse lavet af svinekød, den fås også med halv oksekød, halv svinekød.
Den er inspireret af de italienske salami, men er meget finere hakket og mere blød i konsistensen. Den røde farve kommer fra paprika, andre krydderier er typisk hvidløg, salt og peber.
Der er også sukker i disse pølser og som regel chili, men man kan købe både med og uden.
Spiser man ikke svinekød, er det muligt at købe pølseskiverne blot med oksekød. De dansk produceret indeholder ofte kun svinekød. Indholdet vil stå på pakken.
Opskrifter med den amerikanske salami
Madens Verden har en række opskrifter med den populære pølse. Prøv for eksempel klassikeren pizza med pepperoni eller pizzaboller, som passer perfekt til madpakken eller en børnefødselsdag.
Vi kan også anbefale retten Chicken Pizzaiola, som består af kylling, pepperoni, tomatsauce og ost.
Ernæring og kalorier
Det er ikke en kalorielet pølse, men det forventer os pepperoni-elskere jo heller ikke.
En tilfældig udvalgt pakke pepperoni som Steff Houlbergs indeholder 506 kalorier pr. 100 gram. Knap halvdelen består af fedt.
Udover det er der følgende fordeling:
Proteiner: 19 gram
Kulhydrater: 1 gram
Fedt: 49 gram
Holdbarhed og opbevaring
Du kan både købe pepperoni som en hel pølse eller i skiver. Hvis du køber den hel, holder den sig længere i køleskabet end skiveskårne.
Opbevar den i køleskabet. Her kan den hele pølse holde sig i tre uger, skiverne i op til to uger, hvis du har åbnet pakkerne.
Uåbnet kan de holde sig helt op til et par måneder. Du kan også fryse dem ned, her skal de spises inden et halvt år.