Hytteost blev fremstillet i amerikanske nybyggeres hytter, deraf navnet. Se, hvad osten indeholder, hvor den stammer fra og meget andet.
Hytteost er en speciel ost, som ikke minder om nogen andre danske oste. Faktisk ligner den nærmest en dessert.
Den kan ikke skæres i skiver eller spises som en klassisk ost, men den smager herligt på et stykke brød med skiver af avocado.
Her får du fakta om friskosten, som fik sit navn, fordi amerikanske nybyggere lavede den i deres hytter.
1. Navnet kommer fra hytterne
Som nævnt blev hytteost produceret af amerikanske nybyggere helt tilbage i 1800-tallet.
Den er nem at lave, og da indvandrerne tog deres viden om osten med sig til Amerika, var det oplagt at fremstille den selv.
2. Det er en gammel sag
Hytteost er blevet produceret i århundreder. Da det er en ost, man kan spise dagen efter, den er tilberedt, er den let og hurtig at lave.
Historikere kan tidsbestemme, præcis hvornår de første lavede denne type ost, men man ved, at den primært opstod for at udnytte restproduktet fra produktionen af fed mælk og smør.
3. Osten er i familie med paneer og ricotta
Mange steder i verden produceres der oste, som minder om hytteost - både i konsistens og smag. Tænk på den italienske ricotta, som dog er federe og sødere.
Den indiske paneer er også en slags hytteost, som presses til en blok. Du kan sagtens lave den selv efter denne opskrift: Hjemmelavet paneer - nem opskrift på indisk ost.
4. Sådan laves osten
Hytteost er lavet af skummetmælk. Mælken bliver varmet op, hvorefter den får tilsat mælkesyrebakterier og osteløbe.
Nu begynder osten at stive men konstant omrøring gør, at der dannes såkaldte ostekorn - de hvide klumper i hytteost. Til sidst saltes osten og hældes på bægre.
5. Meget fedtfattig og proteinrig
Fattig på fedt og rig på proteiner. Det lyder som en rigtig fitness-ost, og det kan der være noget om.
Hytteost er nemlig det bedste valg, hvis du vil spise en ost med få kalorier. Du kan få den med et fedtindhold helt ned til 1,5 procent. Dog er fire procent det mest almindelige og også den type, der smager af mest.
6. 1963 var hytteostens debut i Danmark
Da amerikanerne havde været med til at befri Europa under 2. Verdenskrig, opdagede danskerne, at vi manglede noget, som de amerikanske soldater efterlyste: Cottage cheese.
Tanken slog sig fast, men først i 1963 kom den første danske produceret hytteost til verden.
7. Næringsindhold
Et bæger på 400 gram almindelig 4 % hytteost fra Arla indeholder følgende pr. 100 gram:
Kalorier: 97.
Protein: 14 gram.
Kulhydrat: 1,7 gram.
Fedt: 4 gram.
8. Er der ost i hytteost?
Det korte svar er ja. De små korn er bløde ostetern, selvom smagen ikke minder så meget om ost.
9. Så længe kan den holde
En hytteost kan holde sig i fem-seks dage i køleskabet, hvis du bruger en ren ske, hver gang du bruger den.
10. En alsidig blød ost
Der er snart ikke den cafe med respekt for sig selv, som ikke har en avocadomad med hytteost på menukortet.
De to fødevarer passer godt sammen suppleret af tomaters syrlighed eller løgskivers skarpe smag. Er der også drysset hakkede chili udover, er det en kongemad.
Men hytteost kan bruges til alt fra dip til bagning og gryderetter. Her er et nogle populære opskrifter, hvor vi har brugt den hvide ost.
Hytteostsalat med æble - nem salat
Tomattærte med hytteost, svampe og timian
Fedtfattig dressing med hytteost og krydderurter
Skinketærte med champignon og hytteost
Kilder: Samvirke, Arla, Maelken.dk m.fl.
Sanne Kold
Hej
Den mælkesyre der kommer i hytteost er det den samme som der bruges i yoghurt og creme fraiche samt skyr?