• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine

Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine

Billede af hjemmelavet pasta.
4.8 fra 49 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
79
SHARES
FacebookMessenger79PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  14. januar 2022

Hjemmelavet pasta er super nemt at lave, og det tager faktisk ikke så lang tid. Med eller uden pastamaskine.

Her får du min opskrift og guide til, hvordan du laver en frisk pasta og lækker pastadej, og du skal såmænd blot bruge tre ingredienser, nemlig durum mel, hvedemel og æg. Så nemt er det.

Bum, så er du allerede i gang med din egen produktion af pasta, og den bliver du ret hurtig afhængig af.

Du kan bruge den til alt fra spaghetti og fettucine (eller andre pastatyper), eller til hjemmelavede lasagneplader til verdens bedste lasagne. Opskriften giver godt og vel 500 gram, hvilket passer til fire personer.

Indhold
  • Hjemmelavet pasta
  • Pasta uden pastamaskine
  • Pasta med kødsovs
  • Lasagne
  • Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara
  • Cacio e pepe
  • Pasta Napoletana
  • Nem pastaret
  • FAQ
  • Kommentarer
Billede af hjemmelavet pasta.
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Hjemmelavet pasta

4.80 fra 49 stemmer
Nem og lækker opskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan se og lære at lave frisk pasta fra bunden. Og intet slår en hjemmelavet pastadej.
Forb. tid 30 minutter min
Samlet tid 30 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Pasta
Køkken: Italiensk
Kalorier: 414
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 200 g durum mel - italiensk hvedemel
  • 200 g hvedemel - tipo 00, italiensk hvedemel
  • 4 hele æg - størrelse M/L

Fremgangsmåde
 

  1. Find en stor skål frem, og vej 200 gram durum mel og 200 gram hvedemel tipo 00 af i skålen.
  2. Lav en fordybning i melet (som du kan se på billedet), og tilsæt 4 hele æg.
    billede med hvedemel og æg til frisk pastadej
  3. Med en gaffel vendes æggene nu gradvist ind i melet, og du fortsætter, indtil dejen er samlet så godt som muligt.
  4. Tag derefter pastadejen ud på et melet køkkenbord og ælt din pastadej grundigt igennem. Jeg plejer at bruge hænderne, og det tager ikke så lang tid. Du skal ælte en hjemmelavet pasta, indtil dejen bliver glat og lidt smidig. Om nødvendigt tilsættes enten en smule mere mel eller vand.
    billede med æltning af hjemmelavet pasta
  5. Så er det tid til at lave pasta. Og det her er fremgangsmåden til pastamaskine, men længere nede kan du se, hvordan du laver frisk pasta uden pastamaskine.
  6. Del pastaklumpen i 4-5 mindre stykker, som trykkes/trækkes lidt flade. Køres derefter igennem pastamaskinen på største tykkelse.
  7. Fold dette stykke sammen på tværs, så stykket nu passer med bredden på din pastamaskine. Kør pastaen igennem maskinen igen - stadig ved største tykkelse (hvilket er 6 på en klassisk pastamaskine fra Imperia, der er den berømte producent af pastamaskiner til hjemmet.
    billederesultat for pasta på pastamaskine
  8. Herfra er det så blot at køre pastaen igennem pastamaskinen på gradvist mindre tykkelse, altså 5, 4 og nedad. Du kan sagtens nøjes med at køre den hjemmelavede pasta igennem én gang på hver tykkelse, men du kan også gøre det flere gange. Det er op til dig. Jeg foretrækker kogt pasta på tykkelse 2, men du kan lave din friske pasta i ønsket tykkelse. Du undgår at pastaen klæber sammen ved at tilføre lidt durummel med mellemrum (når det er nødvendigt).
  9. Du kan køre alle pastaklumper/pastaplader igennem først - og derefter valse pastaen ud, eller du kan lave en plade ad gangen, som derefter valses ud. Jeg plejer at gøre det sidste, da det er nemt at tage valsen af og på.
  10. Som standard til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse, der kan lave henholdsvis tagliatelle eller fettuccine. Og du laver selvfølgelig den tykkelse, som du ønsker.
    billederesultat for frisk pasta valses ud på Imperia pastamaskine
  11. Den færdiglavede pasta opbevares, så den ikke klumper sammen. Det undgår du dels ved at have mel nok på pastaen, men også gerne ved at hænge pastaen op. Jeg har investeret i det særlige pasta-stativ, der nemt klarer den opgave. Har du ikke sådan et stativ, kan du drysse lidt durummel på bordet, og lægge din pasta ud der. Men sørg for at den ikke ligger for tæt!
    billederesultat for tørring af frisk pasta
  12. Kogning af hjemmelavet pasta: Endelig skal den friske pasta selvfølgelig koges. Her koger du en stor gryde vand op, og tilsætter et par teskefulde salt.
  13. Når vandet bulderkoger (og det skal det), kommes den hjemmelavede pasta i gryden.
    billederesultat for kogning af hjemmelavet pasta
  14. Kogetiden for hjemmelavet pasta er cirka tre minutter. Ikke længere.

Næringsindhold

Kalorier: 414kcalKulhydrater: 74gProtein: 18gFedt: 6gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.02gKolesterol: 164mgNatrium: 64mgKalium: 330mgKostfibre: 1gSukker: 0.3gVitamin A: 238IUCalcium: 49mgJern: 5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Pasta uden pastamaskine

Det nemmeste og bedste er helt afgjort at lave din friske pasta på en pastamaskine. Pastamaskinen koster ikke en bondegård, og den er pengene værd.

Men du kan altså også sagtens klare en hjemmelavet pasta uden pastamaskine. Her laves dejen som anvist ovenfor, og æltes igennem som forklaret.

Derefter deles pastaen i 4-5 mindre stykker, som du ruller ud på et meldrysset bord med en kagerulle. Den friske pasta rulles ud i ønsket tykkelse, men jo tyndere, jo bedre pasta får du. Derefter skæres pastaen ud med en skarp kniv i ønsket størrelse.

Flere inspirerende opskrifter:

Pasta med kødsovs

4.8 fra 138 stemmer
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Gå til opskrift
billede med pasta med kødsovs

Lasagne

4.7 fra 133 stemmer
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Gå til opskrift
billede med lasagne

Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara

4.6 fra 101 stemmer
Spaghetti carbonara som den skal laves med bacon og æg. En autentisk opskrift fra Rom, hvor man laver verdens bedste pastai alla carbonara.
Gå til opskrift
spaghetti carbonara

Cacio e pepe

4.8 fra 5 stemmer
Cacio e Pepe er en helt enkel ret, som opstod i Rom, men som spises over hele verden. Her er pastaen svøbt i en cremet Grana Padano-sovs.
Gå til opskrift
Cacio e pepe - italiensk pastaret

Pasta Napoletana

5 fra 1 stemme
Få den nemme opskrift på Pasta Napoletana. En klassisk pastaret fra Napoli, og derfor er den italienske pastaret også kendt Spaghetti Napoli.
Gå til opskrift
billede med pasta napoletana.

Nem pastaret

5 fra 7 stemmer
Min bedste opskrift på en nem pastaret med fløde og bacon. En god pastaret behøver ikke tage lang tid, og denne lækre omgang pasta kan laves på 20 min.
Gå til opskrift
nem pastaret

FAQ

Hvilken hvedemel til hjemmelavet pasta?

Man kan godt lave en god og frisk pasta alene med en af de to typer italiensk hvedemel, altså henholdsvis typo 00 og durum mel. Men jeg synes, man får den bedste pasta, når man bruger begge typer af mel - og i lige store mængder. Derfor anvender jeg altid lige meget af hver type hvedemel, og det vil jeg også anbefale dig at gøre.

Hvordan laver man pastadej til ravioli?

Skal du bruge den hjemmelavede pastadej til ravioli, skal dejen være lidt mere blød og fugtig. Det skyldes at pastadejen skal kunne lukkes helt tæt om fyldet, og derfor må pastadejen ikke være så tør. Det løser du ved at tilsætte et æg mere til opskriften, og så opnår du den perfekte dej til den hjemmelavede ravioli

Æg til hjemmelavet pasta?

Skal æg til hjemmelavet pastadej være pasteuriserede - eller kan man bruge de almindelige hele æg? Umiddelbart kan du bruge, hvad du synes. Fødevarestyrelsen oplyser, at der ikke længere er nogen nævneværdig risiko ved at bruge rå æg til blandt andet pasta, og her taler vi naturligvis om risikoen for salmonella i æggenene. Så det burde ikke være noget problem - heller ikke selvom du smager/spiser rå pastadej. Er du alligevel i tvivl, eller skal servere pastaen for svækkede personer, kan du anvende pasteuriserede æg.

Kan man bruge almindeligt hvedemel til pasta?

Ja, det kan du godt. Men jeg vil anbefale dig en italiensk hvedemel, da det simpelthen giver dig en bedre pasta. Helt konkret er pastaen blandt andet nemmere at rulle ud, end hvis du bruger en almindelig type hvedemel.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Janne

    januar 17, 2025 at 11:42 am

    Jeg mangler opskrift på pasta med kylling, hvidvin og mandler.

    Når jeg slår den op, står kun opskrift på hjemmelavet pasta….

    Svar
  2. Vibeke Rasmussen

    juni 17, 2024 at 3:44 pm

    Hejsa
    Er helt helt nybegynder udi hj. lavet pasta; kan pastaen koges med det samme umiddelbart efter den er rullet ud og strimlet?, .. eller skal den hvile/hænge/tørre inden man koger.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 17, 2024 at 3:50 pm

      Hej Vibeke
      Du kan roligt glæde dig 🙂
      Du kan sagtens koge den med det samme i bulderkogende og saltet vand. Det har jeg gjort mange gange - og det fungerer fint.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Anette Christensen

    november 25, 2022 at 12:19 pm

    Hej Holger,
    Tak for lækker opskrift. Kan man gemme pastaen?
    Vh. Anette

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 06, 2024 at 4:45 pm

      Hej Anette
      Mange tak. Ja, den bør kunne holde sig nogle dage på køl. Frisk pasta kan også fryses ned.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required