Grydestegt kylling som mormor lavede den. Helt klassisk og stegt i en gryde i en time, hvorefter du fremtryller en vidunderlig sovs af skyen.
Mormors bedste opskrift på grydestegt kylling som i gamle dage. Med den lækre sovs til. Bedre bliver det ikke.
Kyllingen simrer en times tid i en gryde, og skyen laves nemt om til opbagt brun sovs, som du så serverer til nykogte kartofler og ærter. Drys med lidt persille, og så skal der ikke mere til her.
Køb en god og økologisk kylling, og jeg synes kyllingen helst skal veje over 1.300 gram. Og kylling i gryde er en ret, som du kan lave for omkring 25 kroner pr. portion. Heller ikke dårligt. Der er nok til 4 personer som aftensmad. Du kan også se min video med fremgangsmåde.
Indhold
- Grydestegt kylling som mormor lavede den. Helt klassisk og stegt i en gryde i en time, hvorefter du fremtryller en vidunderlig sovs af skyen.
- Grydestegt kylling fra mormor
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Video til opskriften
- Billeder
- Servering
- Grydestegt kyllingebryst
- Nem italiensk kylling i gryde
- Kylling med skilt sovs - den gammeldags opskrift
- Kyllingelår stegt i gryde med hønsefond og fløde
- Kyllingegryde med kikærter og blomkål
- Nem gryderet med kylling
- FAQ
- Kommentarer

Grydestegt kylling fra mormor
Ingredienser
- 1 hel kylling - gerne på ca. 1.400 gram
- 1 dusk persille
- 2 spsk smør - til stegning
- 1 løg - grofthakket
- 5 dl vand - gerne kogende
- 1 bouillonterning - høns
- 15 peberkorn - sorte
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl sky
- 1 spsk gastrik - eller eddike
- 2 tsk ribsgele
- 1 dl piskefløde
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Dup kyllingen tør med et stykke køkkenrulle. Krydr den indvendigt med salt og udvendigt med salt og friskkværnet peber. Du kan også give den lidt kyllingekrydderi, der en særlig blanding til stegning af kylling.
- Kom en dusk persille ind i kyllingen.
- Kom smør i en stor stegegryde - jeg bruger to spiseskefulde smør, da smørret giver god smag. Lad det bruse af, og brun så kyllingen grundigt på alle fire sider. Det tager 10 minutter, så sæt tid af til det, men tiden er godt givet ud. Til sidst vendes kyllingen med brystet nedad.
- Tilsæt løg sammen med vand, gerne kogende, sorte peberkorn og en bouillonterning,
- Lad det koge op, og skru så ned på mellemlav varme, læg låg på, og lad nu den kyllingen simre i ca. 55-60 minutter. Kyllingen skal blot vendes en enkelt gang undervejs - altså efter en halv times tid. Jeg plejer at starte med at stege kyllingen med brystsiden nedad.
- Efter en times tid kan du måle kernetemperaturen med et stegetermometer i den tykke del mellem lår og bryst - kernetemperaturen skal være 75 grader. Eller prøv forsigtigt at vriste et lår fri, og hvis det går meget nemt, ja så er kyllingen helt sikkert også gennemstegt og mør.
- Tag den grydestegte kylling op og læg den på et skærebræt. Her må den gerne hvile i 15 minutter inden udskæring.
- I mellemtiden laver du sovsen. Opbag smør sammen med hvedemel, og pisk derefter ca. 4 deciliter sky i. Kom lidt gastrik, ribsgele og fløde i, og smag til med salt og friskkværnet peber. Lad gerne sovsen simre fem minutter.
- Justér også gerne farven på sovsen med lidt sovsekulør, skær den grydestegte kylling ud - og servér med kogte kartofler og ærter, den gode sovs og lidt friskhakket persille. Rigtig dansk. Meget mormor.
Næringsindhold
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Billeder
Her får du nogle billleder fra min tilberedning af grydestegt kylling:
Servering
Den grydestegte kylling skæres ud i over- og underlår, men brystkødet deles i mindre stykker. Du kan også servere en hjemmelavet agurkesalat til kyllingen. Velbekomme.
Flere inspirerende opskrifter:
Grydestegt kyllingebryst
Nem italiensk kylling i gryde
Kylling med skilt sovs - den gammeldags opskrift
Kyllingelår stegt i gryde med hønsefond og fløde
Kyllingegryde med kikærter og blomkål
Nem gryderet med kylling
FAQ
Som i alt andet fjerkræ skal kernetemperaturen i en grydestegt kylling være på mindst 75 grader. Så brug gerne et stegetermometer.
Du skal beregne en kogetid på ca. 1 time til en hel kylling i gryde. Så er kyllingen gennemstegt uden at være tør.
Ja, du kan sagtens fryse kogt kylling. Kogt kylling, både hel og udskåret, kan fryses ned. En hel kylling kan opbevares i fryseren i omkring 12 måneder, mens udskåret kylling holder sig i cirka 6 måneder. Jo længere tid kylling fryses ned, jo mere tørt bliver kødet dog.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Mormor
Der hører jo hjemmelavet agurkesalat til en mormor kylling☀️😅