Jeg elsker gryderetter, og især i efterårs- og vintermånederne er det noget af det allerbedste mad.
Kød, der sammen med grøntsager og lidt væde får lov til at simre, jamen bedre bliver det næsten ikke. Og de sammenkogte retter kan jo varieres i det uendelige.
Her har jeg fundet 10 af mine favoritter, og der er med garanti smag for alle pengene.
Tilbehør
Hvad skal man servere som tilbehør de lækre og sammenkogte retter?
Det klassiske tilbehør er selvfølgelig en lækker kartoffelmos eller kogte ris, men du kan også servere andre rodfrugter, stegte kartofler, hasselback gulerødder og meget andet.
Prøv også med en lækker broccolisalat eller spidskålssalt. Faktisk kan tilbehøret jo varieres i det uendelige, så hold dig endelig ikke tilbage.
Verden rundt
Verden over findes kendte gryderetter, som de fleste i dag kender:
Frankrig: Boeuf Bourguignon, oksekød i rødvin med champignon og løg.
Ungarn: Gullaschm stærk paprika-baseret gryderet.
Marokko: Tagine, aromatiske gryderetter lavet i kegleformet lerfad.
Asien: Curry-retter (f.eks. thailandsk eller indisk) fungerer også som gryderetter med masser af smag.
Opskrifter på gryderetter
Her får du 10 af mine bedste opskrifter på gryderetter, der garanteret vil vække glæde på middagsbordet.
- Mørbradgryde med bacon (klassisk opskrift med svinemørbrad)
- Italiensk kødgryde med himmelsk sauce
- Baronens gryde (original opskrift fra Madens Verden)
- Amagergryde (opskrift på nem og klassisk gryderet)
- Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)
- Gullasch med kartoffelmos (klassisk opskrift på gullash)
- Jægergryde (nem og lækker gryderet med svinekød og pølser)
- Boeuf Bourguignon (opskrift på den klassiske franske gryderet)
- Kylling i karry (nem opskrift med grøntsager og ris)
- Bøf Stroganoff (med kartoffelmos eller ris)
FAQ
En gryderet (eller ragout eller stew) er en ret, hvor ingredienser, typisk kød og grøntsager, simrer sammen i en væske (vand, fond, vin, fløde og så videre) over længere tid.
Langtidskogning gør kødet mørt og lader smagene blande sig, perfekt comfort food! Tilberedningstiden kan dog sagtens også være kortere, som i eks. den klassisk kylling i karry.
Perfekte til meal prep og de fleste gryderetter kan sagtens tåle frysning. Husk at fryse retten hurtigt ned på grund af bakterier.
Mange gryderetter smager endnu bedre dagen efter, når smagene har sat sig. Så det er faktisk fint at lave retterne i god tid. Gerne dagen før. Opbevares på køl.
Fransk gryderet. Langtidsbraiseret oksekød i rødvin med perleløg, gulerødder og champignon. Klassisk fransk luksusret, hvor især Julia Child gjorde den verdensberømt.
Ungarsk gryderet. Krydret gryderet med oksekød, paprika, løg og kartofler. Kan være både suppeagtig (gullaschsuppe) eller tykkere. En nationalret i Ungarn og super populær i hele Centraleuropa.
Gryderet fra Marokko og Nordafrika. Laves i en kegleformet lergryde. Indeholder ofte lam eller kylling, tørret frugt, krydderier som kanel og spidskommen. Både sød og krydret - total smagsbombe.
Gryderet fra Brasilien. En tung og fyldig ret med sorte bønner, svinekød og pølse. Ofte serveret med ris, appelsinskiver og grønkål. En sand brasiliansk klassiker.
Gryderet fra USA og Mexico. Oksekød, bønner, tomater og chili. Både amerikanere og mexicanere tager gerne æren, men uanset hvad er chili con carne populær i hele verden.
Gryderet fra Thailand. En gryderet lavet med kokosmælk, grøn karrypasta, grøntsager og kylling eller tofu. Skarp, sød og fyldig på én gang.
Gryderet fra japan. En japansk husmandsret med oksekød, kartofler og løg i en sød-salt sojasaucebaseret fond. Simpelt, men nikujaga er elsket i japanske hjem.
Indisk gryderet. Indisk curry i alle afskygninger, hvor især kylling tikka masala er verdenskendt. Laves med krydderier som gurkemeje, koriander og garam masala.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Comments
No Comments