Se hvordan du laver den bedste bankekød med masser af løg og en fantastisk sovs. Kødet bliver mørt som smør, og serveres med kartoffelmos.
Bankekød er velkendt klassiker fra det danske køkken, hvor skiver af oksekød steges super mørt, og nydes med en luftig kartoffelmos.
Bankekød er nemlig meget mere end den klassiske film med Clint Eastwood (Bankekød til slemme drenge), hvor han rejste rundt som hårdtslående bokser.
Nej, bankekød er en dejlig dansk ret, hvor du får virkelig meget smag ud af ret få ingredienser.
Bankekødet kan laves af forskellige udskæringer, og i denne opskrift har jeg brugt okseyderlår, men inderlår er blandt andet også fint. Kødet laves i øvrigt også af okseklumpen.
Ofte kan du finde bankekød på tilbud, og så er det en rimelig billig ret.
Kødet steges møre sammen med de øvrige ingredienser, og den serveres selvfølgelig med en gammeldags kartoffelmos.
OBS: Har du meget store skiver kød, kan du med fordel dele dem i mindre stykker. Altså halvere dem.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på bankekød
Gammeldags bankekød (traditionel opskrift med løg)
Ingredienser
- 800 gram okseyderlår - i skiver
- 2 løg
- 3 spiseskefulde hvedemel
- 5 deciliter oksefond - eller bouillon
- 3 laurbærblade
- 15 peberkorn - sorte
- 1 spiseskefuld engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 spiseskefuld majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
Sådan gør du
- 800 gram okseyderlår i skiver bankes let fladt med håndroden, og deraf navnet bankekød. Du kan også banke skiverne med en kødhammer eller lignende, men kødet skal ikke smadres. Blot bankes let ud. Krydr kødskiverne med salt og peber.
- Kom 3 spiseskefulde hvedemel i en tallerken, og vend kødskiverne grundigt i melet.
- Smelt en god klat smør i en stegegryde sammen med lidt olie, og brun nu bankekødet grundigt på begge sider ved en høj varme. Brun ikke for mange skiver ad gangen, men i stedet over flere omgange, hvor skiverne lægges til side efterhånden.
- 2 løg pilles og halveres, hvorefter de snittes i tynde skiver. Kom en klat smør mere i stegegryden, og svits nu løgene bløde.
- Læg kødet tilbage i gryden, og kom 5 deciliter oksefond ved sammen med 3 laurbærblade, 15 peberkorn og 1 spiseskefuld engelsk sauce, og ld nu bankekødet simre under låg i cirka halvanden time.
- Lav en solid omgang gammeldags kartoffelmos - den bedste opskrift på mos med kartofler er her,.
- Smag retten med bankekød til med salt og friskkværnet peber, og jævn eventuelt sovsen yderligere med 1 spiseskefuld majsstivelse, der udrøres i en smule koldt vand.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Servér bankekødet sammen med kartoffelmos og spinat. Spinatbladene kommes i en salatskål, og dryppes med lidt olivenolie og balsamico, hvorefter de drysses med en smule salt og lidt friskkværnet peber. Velbekomme.
Bankekød med gulerødder
Denne opskrift er den klassiske version, men du kan også lave bankekød med gulerødder.
Her skæres 3-4 gulerødder i mindre stykker eller skiver, og koges sammen med kødet og de øvrige ingredienser.
Bankekød i stegeso i ovn
Du kan også lave en fremragende omgang bankekød i stegeso i ovnen.
Ingredienserne er de samme, men her brunes kødet af og lægges i en stegeso sammen med svitsede løg og de øvrige ingredienser.
Stil stegesoen ind i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og her skal den stå i mindst halvanden time. Og gerne to timer.
Så er bankekødet så smørmørt, at det falder fra hinanden når du kigger på det.
Mangler du mere inspiration? Så prøv mine opskrifter på gullasch med kartoffelmos, vikingegryde og den franske Boeuf Bourguignon.
Henning Eriksen
Hej Holger
Jeg har prøvet, at rapportere mit nye Mastercard. Desværre kom jeg til at aflyse mit medlemskab i stedet for. Vil du ikke være venlig, at oprette mig igen? og oplyse hvordan jeg kan oprette det nye kort?
Med venlig hilsen
Henning