Der findes et utal af myter om stegning af bøffer, men mange af dem passer ikke. Her rydder jeg lidt op i de mange usandheder - og giver dig de bedste råd.
Stegning af bøffer er jo nærmest en jungle. For hvordan steger eller griller man den perfekte bøf?
Der er utrolig mange myter og usandheder, og belært af mange års erfaring med netop stegning af bøffer, kommer her mine bedste råd til, hvordan du steger eller griller bøfferne helt perfekt.
5 myter om stegning af bøffer
Temperatur
Du behøver ikke tage kødet ud af køleskabet lang tid før det skal på panden eller grillen! Min erfaring er, at det simpelthen ikke gør nogen forskel, så hiv bare bøfferne ud af køleskabet lige inden du skal stege eller grille dem.
Saltning
Skal man salte bøfferne før, under eller efter tilberedningen? Trækker saltet al saften ud af kødet, hvis man gør det inden?
Nej, her synes jeg faktisk det giver den møreste bøf, hvis man salter INDEN man steger eller griller kødet.
Jeg plejer at salte bøfferne 15-20 minutter inden turen på panden eller grillen.
Lukke porerne?
Skal man først brune bøfferne ved høj varme for at lukke porerne? Nej, det er noget sludder. Man kan ikke lukke porerne, så lad være med at starte med at brune bøffen hårdt.
Faktisk synes jeg det fungerer bedre, hvis man starter med at grille eller stege bøffer ved en lavere varme - og så brune dem godt af til sidst.
Så opnår du en frisk smag af stegeskorpe. I øvrigt er det godt at vende bøfferne en del gange under tilberedningen - jeg plejer at vende hvert minut.
Og husk at bøfferne skal være tørre når de steges eller grilles! Det giver det bedste resultat ved stegning af bøffer.
Se her hvordan du laver den perfekte cote de boeuf.
Mærke på kødet
Kan man mærke hvornår bøfferne er færdigstegte ved at bruge sin tommelfinger?
Nej, det er også noget sludder. Dels er der forskel på kvaliteten af kødet, og dels er der stor forskel på vores tommelfingre.
Så det der med at mærke på bøffen, og så trykke lidt på hånden er altså noget pladder.
Der er stor forskel på udskæringerne af oksekødet, og derfor vil de forskellige bøffer også have forskellige hårdheder.
Saftige bøffer
Løber al saften ud af bøffen, hvis man skærer i den inden den er færdigstegt?
Nej, nej og atter nej. Kødet kan tabe en smule saft, men det betyder intet.
Så lav endelig et lille snit i bøffen, hvis du er i tvivl om hvorvidt den er færdigstegt. At skære i et stykke kød er altså ikke det samme som at skære i ballon, der er fyldt med vand.
Selvom du laver et lille snit, vil den stadig være saftig og mør - hvis du har stegt den perfekt.
Har du andre myter om stegning af bøffer, erfaringer, tips, tricks eller andet - så del dem med os i kommentarfeltet herunder.
Til en god bøf hører selvfølgelig den hjemmelavede bearnaisesauce.
Er enig med Tekla Bach....
Som gammel kok vil jeg påstå, at man kan mærke om en boeuf har fået det den skal.
(Måske fordi vi som proffer har stegt nogle tusinde,)
Nu vil jeg vove påstanden at hvis man er meget øvet i at stege bøffer kan man godt mærke når den er stegt perfekt.
Jeg bruger det med en meget høj succesrate 😉
Jeg bruger bagsiden af en gaffel til at trykke let på midten af bøffen. Muskelfibrene i kød har en høj elasticitet når kødet er råt og en meget lav (næsten ingen) når kødet er gennemstegt. Hvis man træner i at mærke forskellen kan man med de fleste gængse udskæringer godt mærke om kødet giver meget eller lidt efter når man giver den et let tryk med gaflen. Ved medium stegt skal det give efter, men ikke kunne trykkes sammen.
Det er korrekt, at man ikke kan bruge sin tommelfinger eller jeg har også hørt en fast balle brugt, som målestok. Men man kan lære at mærke kødets fasthed og elasticitet. Det kræver øvelse og kendskab til de forskellige udskæringer, men er ikke rent sludder.
Man kan ikke stege bøffer møre, kødet skal være mørt når man køber det