Frugtbar er en slags jordbærsmør, der erstatter smør og marmelade på brødet. Men er der behov for et sådant produkt, og er det egentligt sundere?
Naturli’ har lavet et vegansk produkt, der kombinerer plantesmør og jordbærmarmelade. Produktet hedder Frugtbar og beskrives som ”Smørbar og jordbær i én og samme”.
Ideen er, at du i stedet for først at skulle smøre dit brød med smør og så putte jordbærmarmelade på, så kan du nøjes med dette ene produkt. Så er den tid da sparet.
Frugtbar er baseret på et af Naturli’s andre produkter, Smørbar, der er en plantebaseret erstatning for smør. I en tid, hvor vi af klimamæssige hensyn, anbefales at skære ned på animalske produkter, er plantesmør blevet en populær erstatning for almindeligt smør, der er animalsk baseret. Og nu kan du altså få det med jordbærsmag.
Men hvad er der egentligt i? Er det sundere end en mad med smør og marmelade? Og er der overhovedet behov for sådan et produkt?
Hvad er der i?
Ser man på ingredienslisten på Frugtbar, indeholder jordbærsmørret følgende:
30% jordbærblanding (jordbær (12%), rørsukker, vand, jordbærjuicekoncentrat (3%), geleringsmiddel (pektin)), rapsolie (27%), kokosolie (14%), sheaolie (9%), mandel (1,4%), salt, gulerodssaft, emulgator (lecitin), citronsaft, naturlig aroma.
Frugtbar er økologisk og 100% plantebaseret med et jordbærindhold på 12% jordbær plus 3% jordbærjuicekoncentrat.
Mindre sukker i Frugtbar
Jordbærmarmelade indeholder typisk op til 50% sukker. I Frugtbar er der kun 13% sukker. Der er altså betydeligt mindre sukker i jordbærsmørret end i almindelig jordbærmarmelade.
Men betyder det, at det er sundere at spise en mad med Frugtbar sammenlignet med en mad med smør og marmelade?
Frugtbar vs smør og marmelade
Det kan være svært at sammenligne en mad med Frugtbar med en mad med smør og marmelade, da der naturligt vil være forskel på, hvor meget af de forskellige produkter, vi putter på.
Tager vi en standard mad med en gennemsnitlig mængde smør (5 gram) og marmelade (10 gram), kan vi forsøge at sammenligne. Vi går i dette tilfælde ud fra, at den samlede mængde vi putter på brødet er den samme, dvs. 15 gram i alt.
Her kan du se forskellen:
Næringsindhold | Smør og marmelade* (5 + 10 gram) | Naturli’ Frugtbar (15 gram) |
Energi | 55 kcal | 78 kcal |
Fedt | 4 gram | 8 gram |
Heraf mættet fedt | 2,5 gram | 3 gram |
Sukker | 4,7 gram | 2 gram |
* Vi har brugt jordbærmarmelade fra Den Gamle Fabrik.
Du får ganske rigtigt mindre sukker i Frugtbar, men det er også det eneste sted, du sparer noget. Der er flere kalorier i 15 gram Frugtbar sammenlignet med 5 gram smør og 10 gram marmelade, og fedtindholdet er dobbelt så højt.
Men er du typen, der ville skrabe dit brød med Frugtbar, og kun putte 5 gram på som med smørret, så er der halvt så mange kalorier i varianten med Frugtbar.
Se beregning for 5 gram Frugtbar her:
Næringsindhold | Smør og marmelade* (5 + 10 gram) | Naturli’ Frugtbar (5 gram) |
Energi | 55 kcal | 26 kcal |
Fedt | 4 gram | 3 gram |
Heraf mættet fedt | 2,5 gram | 1 gram |
Sukker | 4,7 gram | 0,7 gram |
* Vi har brugt jordbærmarmelade fra Den Gamle Fabrik.
Frugtbar er ikke nødvendigvis sundere
Om Frugtbar er et sundt alternativ til smør og marmelade afhænger altså helt af, hvor meget du kommer på brødet.
I sidste ende handler det jo også om smagen. Hvor meget jordbærsmør skal der til, før du synes, det smager godt? Hvis du overhovedet synes, det smager godt.
Både smag og oplevelsen i munden, vil naturligt være anderledes, når du spiser en mad med smør og marmelade sammenlignet med en mad med jordbærsmør.
Om du oplever det som en udfordring at skulle putte både smør og marmelade på din mad, ved kun du. Sammenholdt med, hvad du bedst kan lide smagsmæssigt, er det altså op til dig selv at vurdere, om du har behov for et sådan produkt.
Kilder: Vitakost, Naturli’ Foods.
Se også disse artikler:
Er plantesmør en god erstatning for smør?
Jordbærmarmelade - en nem grundopskrift
Rabarbermarmelade - mormors nemme opskrift
Din vurdering
-
Er Frugtbar et sundt alternativ til smør og marmelade?
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments