De perfekte fastelavnsboller af wienerdej kræver tid og arbejde. Her får du konditorens bedste råd til at bage fastelavns bedste boller.
De perfekte fastelavnsboller kræver om ikke blod, sved og tårer, så i det mindst tid, kærlighed og den rette teknik.
Her skal vi nemlig bruge wienerbrødsdej til at få boller med de sprøde lag, som gemmer på et lag af vaniljecreme og flødeskum.
Og selvom man kan læse en opskrift, er det ikke sikkert, at det er helt nemt at mestre wienerdej-teknikken.
Så er det rart med gode råd fra en erfaren fastelavnsbollebager, nemlig konditor Anette Drengsgaard fra KonditorBager i Bjerringbro.
Anette Drengsgaard har følgende råd til dig, der vil kaste dig over bagningen.
1. Kulde er vigtigt når du bager
Det er en meget stor fordel, at wienerdejen og smørret, du lægger oven på wienerdejen inden udrulning og foldning, har samme temperatur.
Derfor kan du med fordel stille alle ingredienserne i køleskabet, inden du går i gang. Hvis smørret er for blødt, gør den dejen snasket og meget svær at arbejde med.
For koldt smør vil dele sig i flere stykker inde i dejen, når man ruller. Det vil blandt andet betyde, at bollen ikke får de 27 små lag og det udseende, man går efter.
2. Tid og grundighed
Lad nu være med at gå i gang to timer før, du vil servere fastelavnsbollerne. Du skal nemlig være grundig og forsigtig, når du ruller dejen ud, og det kan tage tid.
Inde i dejen er der smør, der skal fordeles i hele wienerbrødet, så wienerbrødet bliver sprødt og ikke tørt. Mellem de tre udrulninger skal dejen på køl i 15-30 minutter.
3. Brug de lækreste råvarer
Pisk selv flødeskummet med en god piskefløde med 38% fedt i stedet for at købe flødeskum på dåse.
Lav cremen fra bunden med sødmælk og rigtig vanilje i stedet for at bruge vaniljesukker eller en pulverblanding. Det er let, lidt dyrere og smager meget bedre.
4. Pak smørret godt ind i dejen
Det er vigtigt, at man gør sig umage med at pakke smørret ind i dejen og får det rullet ud i alle hjørner, når man har pakket det ind i dejen.
Det er også vigtigt at være præcis, når man folder dejen undervejs. Hvis du ikke sikrer, at smørret er fordelt i hele dejen, hæver bollerne ikke, når de kommer i ovnen, og så får man ikke de ønskede 27 lag.
Opskrifter og tips til de perfekte fastelavnsboller
De perfekte fastelavnsboller indeholder både creme og flødeskum, som er dejlige i sig selv.
Derfor behøver vi ikke at tilsætte andre smage, men hvis du har lyst, kan du sagtens bruge forskellige smage.
I vores opskrifter herunder ser du både boller med kaffe- og med blåbærsmag. Man kan også smelte kendte chokoladetyper og piske dem ind i flødeskummet, fortæller Anette Drengsgaard:
- Hvis du er til smagen af Snickers, After Eight, Daim eller lignende kan du smelte det i en gryde med fløde. Når chokoladen er opløst i fløden, stilles den på køl inden den piskes og sprøjtes i bollerne.
Nu hvor du har læst de gode råd, kan det være, at du har fået lyst til at bage dine egne fastelavnsboller.
Her får du tre opskrifter lækre, søde og sprøde boller til at forsøde de kolde dage med.