Cote de boeuf er en udskæring til bøf, og i denne opskrift kan du se hvordan den tilberedes i grill, på pande eller i ovn. En komplet guide.
Cote de boeuf er bøffernes konge, og den store bøf kan steges super mør og lækker.
Der er flere metoder til at stege bøffen på, og dem gennemgår jeg i denne opskrift, så du altid får det perfekte resultat.
Her er også en række gode tips og tricks til tilberedningen.
Hver bøf er beregnet til to personer.
Opskrift på cote de boeuf
Cote de boeuf (opskrift til grill, pande og ovn)
Ingredienser
- 1 cote de boeuf - oksekød på ca. 600 gram
- olivenolie
- salt og friskkværnet peber
- 30 gram smør - gerne timiansmør
Sådan gør du
- Bøffen tages ud af køleskabet mindst en time inden den skal grilles, og her smører du den med olivenolie, hvorefter den drysses med salt. På begge sider. Hviler en time.
- Grillen varmes godt op, og du brune bøffen af ved en hård og direkte varme, og det gælder selvfølgelig uanset om det er gasgrill eller kuglegrill. Så fuld knald på grillen.
- Smør risten med lidt olie og brun bøffen godt på begge sider. Den skal virkelig have noget stegeskorpe. Jeg plejer lægge bøffen lidt på skrå, og brune den et minut. Så på skrå på den anden side i et minut. Vende bøffen om, så den nu brunes med stregerne den anden vej i et minut, og derefter et minut på den sidste side - ligeledes med stregerne modsat, så du får lavet det klassiske grillmønster. Men altså i alt to minutter på hver side, og ikke længere!
- Sluk for den inderste brænder i gasgrillen, eller skub kullene ud til siden i kulgrillen, for nu skal der grilles ved indirekte varme.
- Læg bøffen i en alubakke, og fordel skiver af timiansmør over.
- Stil bakken med bøf tilbage på grillen, og giv den cirka 10 minutter ved indirekte varme. Så er bøffen perfekt rosa når den serveres.
- Tag bakken af grillen og læg et dobbelt stykke sølvpapir over, og derefter et viskestykke. Lad kødet hvile i 10 minutter inden udskæring.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Cote de boeuf på pande
Du kan sagtens også stege den store bøf direkte på panden.
Først brunes den grundigt af på begge sider, og her gælder det ligeledes om at få dannet en god stegeskorpe, der giver masser af smag.
Bruningen tager et par minutter på hver side ved høj varme.
Derefter skrues ned for varmen, så du steger den ved halv varme, typisk 5 på en skala fra 1-9.
Stegetiden er cirka 10 minutter, men brug gerne et stegetermometer.
Cote de boeuf i ovn
En cote de boeuf er også fremragende at tilberede i ovnen, men du skal først brune den på panden.
Igen altså ved høj varme, så du får den rette stegeskorpe,
Derefter stilles panden ind i ovnen ved 125 grader varmluft, og her skal den have omkring 20 minutter. Stegetiden afhænger dog af flere forhold, herunder varmen i den ovn, kødets tykkelse og øvrig konsistens.
Så anvend gerne et stegetermometer.
Du kan selvfølgelig også lægge bøffen i et ildfast fad, og fordele skiver af timiansmør eller almindeligt smør ovenpå.
Kernetemperatur
Da bøffen er relativ tyk, kan du med fordel anvende et stegetermometer.
Kernetemperaturen skal være på cirka 55 grader, for så er bøffen rosa uden af være rød efter hviletid.
Husk at stikke stegetermometer ind i midten af bøffen.
Hviletid
Det er vigtigt, at lade bøffen hvile efter stegning. Uanset hvilken af metoderne du har anvendt.
Hviletiden er mindst 10 minutter, og er det en meget stor cote de boeuf må den gerne hvile 15 minutter.
Se også: Sådan laver du den perfekte hakkebøf
Udskæring
Efter hviletid lægges den møre cote de boeuf på et skærebræt, hvorefter den skæres i tynde skiver.
Du skærer altså bøffen ud som du normalt ville udskære en steg.
Husk at skære på tværs af fibrene i kødet, og start eventuelt med at skære benet fra. Så er det nemmest at skære hele bøffen pænt ud.
Tilbehør
Den færdigstegte bøf skal selvfølgelig serveres med tilbehør, og her vil jeg blandt andet foreslå en kold kartoffelsalat med asparges.
Men prøv også med disse grillede kartofler med hvidløg, og en lækker aspargessalat med tomater og mozzarella.
Fakta
En cote de boeuf skæres af oksehøjreb, i øvrigt som også entrecotes og rib-eye gør.
Udskæringen er godt fedtmarmoreret, hvilket gør det muligt at stege kødet virkelig mørt.
Størrelsen på bøfferne kan variere, og mens jeg her har tilberedt en cotes de boeuf på 600 gram, så kan de sagtens også være helt op til 900 gram. Ja, endda større.
Her er tilberedningstiden selvfølgelig også længere.
Se også min store bøfguide til stegning af bøffer.
Del dine ideer og tanker med os andre her: