Burgerens historie involverer en dansker, som solgte toastbrød med oksebøf tilbage i år 1900. Her er historien bag den populære fastfood.
Burgerens historie handler ikke kun om en bøf mellem to lag brød. Det er også en historie om, hvordan flere forskellige lande og personer strides om, hvem der egentlig opfandt burgeren.
En af de personer, som menes at være den første til at servere en burger, er danskeren Louis Lassen, der ejede frokostboden Louis' Lunch i New Haven i Connecticut.
På Library of Congress' hjemmeside står der følgende om Louis' Lunch: 'Denne New Haven sandwichbutik er hjemsted for den første hamburger og første steaksandwich, der er serveret i amerikansk historie'.
Louis' oldebørn driver i øvrigt stadig Louis' Lunch, og naturligvis kan man købe burger. Men kun med ost, tomater og løg som dengang, Louis Lassen serverede sin første burger i år 1900.
Husk også at læse her:
Navnet stammer fra Hamburg
I Texas er de ikke tilfredse med, at Louis Lassen får æren for den første amerikanske burger. De mener, at det var Fletcher Davis fra Athens, der begyndte i 1880'erne.
Hans burger skulle have bestået af oksebøf med sennep, løg og brødskiver samt en pickle eller drueagurk som tilbehør. I Ohio og Wisconsin hævder de, at det var i deres stater, at burgeren blev opfundet.
Uanset hvad amerikanerne mener, er der ingen tvivl om, hvor navnet stammer fra. Hamburger er selvfølgelig fra den tyske by Hamburg. Det vil sige selve koncepten med at bruge hakket kød på brød.
I begyndelsen var råt kød tilsat krydderier, som blev smækket på en skive brød med løg. Senere stegte man kødet.
Og endnu senere begyndte tyske emigranter i USA at sælge selve burger-bøffen - eller hakkebøffen om man vil - under navnet Hamburger.
Og så kom McDonald's...
Uanset oprindelse blev USA først grebet af burger-feberen nogle årtier efter, den danske emigrant Louis Lassen serverede sin første enkle burger.
1921 var et skelsættende år i burgerens historie. Efter at have opfundet selve burgerbollen åbnede brødrene Anderson kæden White Castle og den burger, vi kender i dag var for alvor født.
Da McDonald's kom på banen i 1940'erne, blev amerikanerne grebet af en sand burger-mani. Kæde efter kæde åbnede i årtier efter. Først i 1981 fik vi en McDonald's i Danmark.
Lige siden er den en af danskernes favoritter, og de seneste år er gourmetburgere kommet i høj kurs. Ja, der er langt fra Louis Lassens bøfsandwich til nutidens burgerkultur.
Del dine ideer og tanker med os andre her: