• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Brændende kærlighed - klassisk opskrift med løg, bacon og mos

Brændende kærlighed - klassisk opskrift med løg, bacon og mos

billede med brændende kærlighed
4.9 fra 17 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
31
SHARES
FacebookMessenger31PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 28. februar 2025 - Udgivet: 23. april 2023

Brændende kærlighed - en dansk klassiker.

Lad det bare være sagt med det samme: Brændende kærlighed er ikke en god ret, hvis du føler, du skal tabe nogle kilo. For i denne ret skal al fedtstoffet fra stegning af bacon og løg nemlig med ved anretningen, det er simpelthen en vigtig del af den.

Til gengæld får du så en virkelig simpel dansk ret, der bare smager super godt. Og brændende kærlighed har været en elsket ret gennnem generationer.

Længere nede finder du mine bemærkninger til både opskrift og ret. Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.

Indhold
  • Brændende kærlighed
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Tips
  • Hvorfor hedder det brændende kærlighed?
  • Biksemad
  • Hofgryde
  • Vegetarisk brændende kærlighed med svampe og rødbeder
  • Hakkebøf
  • Frikadeller
  • Pyt i pande
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med brændende kærlighed
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brændende kærlighed

4.89 fra 17 stemmer
Dette er min opskrift på brændende kærlighed, som jeg mener den skal laves. Med en luftig kartoffelmos, bacon og løg. Og fedtet fra panden.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 40 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 791
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 kg kartofler
  • 60 g smør
  • 1 dl mælk - varm
  • Lidt muskatnød - reven
  • salt og friskkværnet peber
  • 400 g bacon - i tern
  • 3 løg - gerne alm. zittauerløg
  • 1 spsk smør - evt. mere smør
  • 1 håndfuld persille

Fremgangsmåde
 

  1. Kartofler skrælles og skæres i mindre tern. Kommes i en gryde, og vand hældes ved så det netop dækker. Kog kartoflerne helt møre, og det tager cirka 15-20 minutter.
  2. Imens steger du bacontern på en varm pande, så de er næsten sprøde.
  3. Løgene skæres i tynde skiver. Kom lidt smør på panden ved baconternene, og fordel løgskiverne i panden.
  4. Lad det nu stege ved middelvarme i cirka 10 minutter, så løgene bliver let karamelliserede og baconternene er sprøde. Tilsæt om nødvendigt mere smør, for dette er en ret, hvor man ikke sparer på fedtstoffet. Krydr med lidt friskkværnet peber.
  5. Hæld vandet fra det kogte kartofler, og damp dem på kogepladen i et minuts tid.
  6. Tilsæt smør, og pisk det ud i mosen. Brug et piskeris eller en kartoffelmoser, aldrig en elpisker til kartoffelmos! Se eventuelt video.
  7. Smag mosen til med reven muskatnød, salt og peber. Især saltet er vigtigt, og en kartoffelmos trækker ofte mere salt end man regner med, så derfor skal den smages til.
  8. Anret den brændende kærlighed med kartoffelmos nederst i fire tallerkener, derefter bacon, løg og fedtstof ovenpå mosen, inden du slutter af med finthakket persille på toppen.

Næringsindhold

Kalorier: 791kcalKulhydrater: 54gProtein: 20gFedt: 56gMættet fedt: 23gFlerumættet fedt: 7gEnkelumættet fedt: 22gTransfedt: 1gKolesterol: 109mgNatrium: 1391mgKalium: 1419mgKostfibre: 7gSukker: 7gVitamin A: 631IUVitamin C: 57mgCalcium: 91mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Jeg har har anvendt seks bagekartofler til min kartoffelmos, hvilket normalt er nok til fire personer. Men du kan selvfølgelig også bruge andre typer af kartofler, og der findes sorter, der er direkte egnede til mos. Se efter dem i supermarkedet.

Jeg plejer at beregne 100 gram bacon pr. person, men her kan du jo også selv afgøre om der er brug for mere eller mindre bacon.

Og omkring bacon, så kan den udskiftes med saltet spæk. Det anvendte man typisk tidligere, og det er bestemt også godt i denne ret med brændende kærlighed. Men bacon er nu også ganske fint. Læs også hvad du gør med overskydende stegefedt, der jo ikke må komme i vasken.

Hvorfor hedder det brændende kærlighed?

Retten med det smukke navn har selvfølgelig en forklaring, men man ved faktisk ikke præcist hvem der fandt på det. Eller hvornår.

Retten, der jo er meget simpel og en oplagt opskrift for nybegyndere i et køkken, har været kendt under navnet siden i hvert fald 2. Verdenskrig.

Men den er nok noget ældre. Uden man altså kender den nøjagtige oprindelse. Ved du noget? Så gør gerne os andre klogere i kommentarfeltet længere nede.

Flere inspirerende opskrifter:

Biksemad

4.8 fra 44 stemmer
Nem opskrift på biksemad med spejlæg, der laves med løg, kartofler og rester af kød. Med eller uden engelsk sauce. Opskrift med billeder.
Gå til opskrift
billede med biksemad med spejlæg

Hofgryde

4.4 fra 11 stemmer
Her får du den bedste opskrift på hofgryde, der er nem at lave. Hofgryden indeholder bla. svinekød og grønne bønner. Spises med ris eller mos.
Gå til opskrift
billede med hofgryde

Vegetarisk brændende kærlighed med svampe og rødbeder

5 fra 6 stemmer
Vegetarisk brændende kærlighed af cremet kartoffelmos toppet med gyldenristede løg, stegte svampe, rødbeder og friske urter.
Gå til opskrift
Vegetarisk brændende kærlighed laves her med gyldenristede løg, stegte svampe, rødbeder i tern og persilledrys på toppen. Husk at bruge tid på at smage til. Foto: Charlotte Mithril

Hakkebøf

4.7 fra 149 stemmer
Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Gå til opskrift
billede med hakkebøf og bløde løg på pande

Frikadeller

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
Billede af frikadeller.

Pyt i pande

4.6 fra 16 stemmer
Hvad er pyt i pande? Det er en anden udgave af biksemad, og her får du min opskrift på den svenske pyttipanna, og den smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
pyt i pande pyttipanna

FAQ

Hvorfor hedder det brændende kærlighed?

Navnet er en romantisk og lidt ironisk metafor: Den varme, hjertelige mos med "brændt" (stegt) bacon og løg skulle symbolisere lidenskab. Retten stammer fra det danske bondekøkken og er både billig og mættende.

Hvordan laver man en sundere brændende kærlighed?

Du kan gøre flere ting for at gøre retten lidt sunder. Brug kalkunbacon eller plantebaseret bacon. Lav mosen med mælk og olivenolie i stedet for smør/fløde. Server med masser af syltede grøntsager eller en frisk salat ved siden af.

Kan man lave brændende kærlighed i forvejen?

Ja, det kan du sagtens. Kartoffelmos og bacon/løg kan laves på forhånd og opvarmes. Mos opvarmes bedst langsomt – tilsæt lidt mælk for at få konsistensen tilbage.

Kan man fryser rester af brændende kærlighed?

Ja, du kan sagtens fryse rester af brændende kærlighed. Frys den i tæt beholder.

Hvad er brændende kærlighed?

Brændende kærlighed er en klassisk dansk ret bestående af kartoffelmos, sprødstegt bacon og stegte løg. Typisk serveret med lidt grønt (eks. purløg, syltede rødbeder eller agurkesalat).

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mickey Janum

    juni 01, 2025 at 5:11 pm

    Hej Holger.
    Du har lavet hjemmesiden om. Hvorfor kan man ikke lave antal personer om, som i "gamle dage".
    God aften.
    Vh Mickey Janum

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 02, 2025 at 8:32 am

      Hej Mickey
      Tak for det, og ja, siden er lige blevet strammet lidt op, men godt du skriver. Så kan jeg få rettet eventuelle fejl og uhensigtsmæssigheder 🙂
      Hvis du klikker på spørgsmålstegnet efter 1X, 2X og 3X kan du nu selv hvor mange du vil lave til.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Karin Sand 🥰

    marts 20, 2024 at 3:23 pm

    Hos os har vi altid fået hvid sovs oven på kartoffelmosen, og så løg og flæsk, det er mums, prøv det 🥰 karin.

    Svar
  3. Pia R.

    marts 15, 2021 at 4:30 pm

    Hos os er der æbler i,der koges i fedtet af bacon,det er guf 😜

    Svar
  4. Majbritt

    marts 15, 2021 at 4:30 pm

    En af mine livretter 😍👍

    Svar
  5. Hanne

    marts 15, 2021 at 4:29 pm

    Kæmpe dejlig 🤗 særlig dagen derpå 🤣

    Svar
  6. Agda

    marts 15, 2021 at 4:29 pm

    Ser godt ud dejlig ret den bliver man ikke træt af kh Agda

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften
sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required