Valgflæsk hører til valgkampen i Danmark, og her får du både svaret på oprindelsen af ordet - og selvfølgelig også den bedste opskrift på valgflæsket.
Du har sikkert ofte hørt ordet valgflæsk i forbindelse med valgkamp i Danmark, uanset om det er valg til Folketinget, Europa-Parlamentet eller til de lokale og regionale valg.
Men hvor kommer valgflæsk fra, og hvordan laver man valgflæsket? Det får du forklaringen på her, hvor kigger nærmere på oprindelse og tilberedning af stegt flæsk til valget.
Vi starter med opskriften, som er beregnet til fire personer.
Men det er svært at beregne antal skiver af flæsk pr. person, hvor det jo kommer an på hvor sultne I er og hvor store flæskeskiverne.
Så lav det antal flæskeskiver du synes. Her har jeg lavet tre gode skiver flæsk til hver.
Opskrift på valgflæsk
Valgflæsk
Ingredienser
- 12 skiver flæsk - af svinebryst
- Lidt smør - og olie til stegning
- flagesalt
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Flæskeskiverne duppes tørre med et stykke køkkenrulle.
- Bank flæsket let med en kødhammer - eller med en kagerulle, hvor du så lægger flæskeskiverne mellem to fryseposer.
- En stegepande varmes godt op, og der kommes en lille klat smør og lidt olie på.
- Læg så skiver af valgflæsk på panden, men overfyld ikke panden.
- Steg flæskeskiverne på begge sider indtil de er sprøde, og det tager ialt cirka 15 minutter.
- Stegt flæsk har det med gerne at ville bøje op under stegningen, men tving eventuelt flæsket ned ved, at lægge et rundt fad eller tærteform ned over flæsket mens det steges.
- Læg de stegte flæskeskiver på afdrypning på et stykke køkkenrulle, krydr med rigeligt flagesalt og peber, og fortsæt med at stege indtil alle stykker flæsk er stegt sprøde.
- De allerede stegte flæskeskiver kan eventuelt stilles i ovnen ved 75 grader, så de holdes lune.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering af valgflæsk
Valgflæsk serveres tradtionelt med kogte kartofler og persillesovs.
Persillesovs laves ved at komme to spiseskefulde smør i en gryde, og lade det bruse af.
Pisk så to små spiseskefulde hvedemel i, hvorefter du pisker cirka fire deciliter mælk gradvist ind i persillesovsen.
Lad det koge cirka fem minutter, og smag til med salt, peber og reven muskatnød.
Hak et stort bundt persille fint og vend det i lige inden servering.
Valgflæsk og oprindelse
Valgflæsket har været kendt i Danmark gennem mere end 100 år.
Faktisk er den første kendte oprindelse fra digteren Laurits Christian Nielsen (L.C. Nielsen), der omtalte valgflæsket i sin digtsamling Mit Land.
Det udgav han tilbage i 1898, og det lyder sådan her:
Nu lokkes der med Løfter
Nu angles der med Ord
Og Valgflæsket skæres for
Ved folkets Bord
I virkeligheden et kritisk indspark i valgkampen, hvor L.C. Nielsen allerede dengang langede ud efter politikernes og kandidaternes mange løfter i valgkampen.
Frit fortolket i nutidens sprog skrev han, politikerne lokkede med løfter og fiskede stemmer hos vælgerne med ord.
Og det betegnede han som valgflæsk, som blev serveret ved vælgernes bord. Altså stemmefiskeri. Eller populisme.
Siden da har ordet valgflæsk hængt ved, og er blevet brugt i samme betydning som oprindelsen i 1898.
Så det er altså den historiske oprindelse af valgflæsk.
Stegt flæsk og valg
Men betydningen af valgflæsk er dog også blevet taget mere bogstaveligt ved de danske middagsborde under valgkampe gennem tid.
For salget af flæsk stiger nemlig normalt ret meget når der er udskrevet valg i Danmark, så det er altså også blevet en tradition at spise stegt flæsk når valget står på.
Se også her hvordan du laver langtidsstegt flæsk eller en klassisk dansk flæskesteg.
Del dine ideer og tanker med os andre her: