Undgå madspild og udnyt alt det, du har i køleskabet. Her får du opskrifter og inspiration til at bruge rester til i madlavningen.
Undgå madspild ved at tænke kreativt, både når du står i køkkenet og laver mad - og når du planlægger måltider.
Når vi laver mad, skærer vi meget af grøntsager: De øverste blade af porrer og selleriens grønne blade. Men disse kan sagtens bruges. Det samme kan æbler og pærers kernehus.
Her får du gode råd til, hvordan du kan undgå madspild ved at bruge så meget af råvarerne som muligt. Og ved bruge det i køkkenskabe og køleskabet, som du måske ville ende med at smide ud.
Kog en fond af grøntsagsrester
Der ryger mange kilo mad i skraldespanden i løbet af et år, hvis man har en almindelig husholdning.
Når vi tilbereder mad, kasserer vi ofte de øverste blade fra porrerne, kålens stok eller løgtop og -bund. Men meget af det, der ryger i madaffaldsposen, kan bruges til en god grøntsagsfond eller bouillon.
Du kan have en plastikboks i køleskabet, hvor du gemmer alt det, du skærer af grøntsagerne som gulerødders bund og top, tomatbunde, løgrester, blomkåls- og broccolistokke, runkent grønt, salatstokke og meget andet.
Når du har nok, smider du det i en gryde med vand, eddike og krydderier. Lad det småsimre, til fonden er kogt ind. Se opskriften:
Rester og afskårne dele fra frugter
Skal du undgå madspild, og er der gået sport i at udnytte rester, kan du gemme kernehuse fra æbler og pærer.
Kernehusene kan bruges som smagsgiver i din helt egen æble- og pæreeddike. Det er pærelet: Kernehusene trækker i almindelig eddike i en måneds tid.
Du sir det gennem et rent stykke stof og har hermed din egen hjemmelavet eddike. Skræller du æblerne, fordi du skal bruge dem til kage eller lignende, kan du sagtens bruge skrællerne til eddiken.
Appelsiner og mandariner, der har ligget for længe i en skål på køkkenbordet, bliver bløde og svære at skrælle.
I stedet for at kassere dem kan du lægge de bløde citrusfrugter i køleskabet et par timer og presse dem til en frisk og sund juice.
Bananer, der er blevet for brune og bløde til din smag, kan sagtens bruges i kager, brød og pandekager:
Undgå madspild til dine simreretter
Der findes nærmest ikke det, der smager dårligt i en simreret som bolognese, uanset om det er en vegetar eller kødversion.
Vi har her to forskellige opskrifter: En uden kød og en med. Begge opskrifter kan danne udgangspunkt for en skøn bolognese, hvor du river gulerødder, selleri og meget andet i 'kødsovsen'.
Du kan udskifte nogle af ingredienserne med lige netop det, du skal nå at bruge, inden det bliver for gammelt. Disse saucer kan også bruges i en lasagne.
Kog en god suppe
Supper er også en fantastisk måde at få bugt med overflodsmad eller rester på. Du kan stege dine grøntsager og eventuelle kødrester i smør sammen med udvalgte krydderier og hvidløg.
Herefter hælder du tilpas mængde vand ved, tomatpure og linser eller bønner. 20 minutter efter har du en mættende suppe.
De fleste grøntsager kan også få hovedrollen i suppe. Slatne gulerødder eller kedelige kartofler og bløde tomater kan blive til skønne supper. Se for eksempel vores opskrifter på tomatsuppe og grøntsagssuppe her:
Pizza, tortillas og pitabrød
Har du gær, mel og olivenolie samt revet ost eller osterester, kan du lave en pizza ud af alt det, du har af overskudsfødevarer.
I stedet for at smide de fem kartofler ud, der er til overs, kan du skære dem i skiver og lægge på en pizzadej.
Eller hvad med det halve kyllingebryst du lagde i køleskabet i forgårs og ved, at du ikke får spist? Det kan hives i trevler eller skæres i små tern.
Grøntsagsrester af squash, aubergine, løg, porrer osv. kan du stege sammen et minut på panden og komme på pizzaen. Ja, mulighederne er uendelige.
Samme princip gælder for tortillas og pitabrød. Og omeletter eller æggekager.
Undgå madspild og kom resten i brødet
En slat ymer, skyr, fløde eller en rest creme fraiche du ved, at du ikke får brugt, kan du hælde i brøddejen.
Det samme kan du faktisk med grøntsager: Riv de sidste gulerødder eller den halve pastinak i dejen.
En slat kartoffelmos er også gode i brød på grund af stivelsen. Alle mulige nødder, frø og kerner kan få samme tur.
Husk, at du også kan bruge forskellige grøntsager til kager som squashkagen her:
Din vurdering
-
Undgå madspild: Fem ideer til at bruge dine rester
Stem her
( stemmer)
Charlotte
Tak for rigtig gode bud om at få det bedste ud af rester - mon du / I også kan komme på noget at bruge "rødgrød" til i det salte køkken ?