• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Billede med sølvpapir og staniol
Del gerne:
14
SHARES
FacebookMessenger14PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 28. januar 2021 - Udgivet: 27. juni 2018

Denne artikel handler om brug af sølvpapir i madlavning. Se om det er farligt, og hvor du skal passe på med at anvende aufolie,

Der florerer mange myter og advarsler om brugen af sølvpapir i madlavningen.

For er det farligt og sundhedsskadeligt at pakke maden ind i sølvpapir, eller at grille laksen på et stykke alufolie?

I denne artikel kigger vi nærmere på brugen af sølvpapir, og her får du svaret på, om du kan anvende sølvpapir i køkkenet uden at gamble med dit helbred.

Sølvpapir er ikke giftigt

Og lad os bare starte med at konkludere, at sølvpapir IKKE er giftigt at anvende til madlavning.

Du kan sagtens pakke mad ind i alufolie, bruge til tilberedning i ovn og grill, og hvad du nu ellers vil anvende sølvpapiret til.

Staniol kan nemlig tåle meget høje temperaturer, før det begynder at afgive stoffer. Faktisk langt højere temperaturer end du benytter i grillen og ovnen. Så der er ingen fare her.

Faktisk kan det være sundere for dit helbred at benytte sølvpapir unde tilberedningen, fordi det blandt andet er med til at hindre, at der drypper fedt ned på kullene.

Det frigiver nemlig sundhedsskadelige stoffer, og dem undgår du altså ved at lægge fisk og kød på et stykke alufolie eller i en foliebakke.

Pas på salte og sure ingredienser

Når det så er sagt, og her kommer der et "men" i denne sammenhæng, så skal du alligevel tænke dig godt om.

For umiddelbart afgiver sølvpapiret ikke farlige stoffer til maden, men pas på med sure og salte ingredienser, da de kan opløse alufolien, og dermed kan du risikere at der sker en opløsning af den aluminium, der er anvendt til at producere sølvpapiret.

Her skal du blandt andet være opmærksom på meget salt, citroner og lime.

Helt praktisk gør du det, at du griller eksempelvis laks i alufolie, og venter med at dryppe med citron til laksen er taget af sølvpapiret. Så er du på den sikre side.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Du har sikkert også bemærket, at de to sider på alufolien er forskellig. Der er en mat og en blank, og det er faktisk ikke ligegyldigt hvilket vej de vender.

Og her skal du blot huske på, at den blanke side reflekterer varmen, mens den matte lader mere varme trænge igennem.

Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, og omvendt hvis du vender den blanke side indad (og den matte udad) holdes varmen inde i pakken.

Når det så er sagt, så er min egen erfaring, at forskellen ikke er særlig stor. Så gå ikke i panik hvis du kommer til at vende sølvpapiret forkert.

Hvad er sølvpapir?

Måske er du blevet forvirret over de forskellige navne på sølvpapir, men der er altså tale om det samme produkt.

Så der er ingen forskel på sølvpapir, alufolie og staniol.

Eneste forskel er kvaliteten og tykkelsen, hvor blandt andet grillfolie er lidt tykkere, og dermed mere robust at anvende på grillen.

Skadeligt for miljøet

Jeg vil da også lige bemærke, at selvom det er fornuftigt at bruge alufolie til madlavning, så skal man begrænse brugen så meget som muligt.

Staniol produceres grundlæggende af aluminium, og produktionen er ikke ligefrem miljøvenlig.

Så brug alufolie med omtanke, og erstat det blandt andet med bagepapir når det er en mulighed.

Og undgå at pakke madpakken ind i sølvpapiret. Ikke på grund af sundhedsskadelige stoffer, men af hensyn til miljøet.

Relaterede opskrifter er ovnbagt hamburgerryg i alufolie og kartofler i foliepakker.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Brian Møldrup Pedersen

    oktober 11, 2023 at 6:20 am

    Hej.

    Bare et spørgsmål angående sølvpapir.

    Lidt irriterende når der er små knopper eller skader på det, som bliver til revner og lange huller her og der, når man ruller det ud.

    Får til sidst med neglene fjernet knopperne, men det koster noget sølvpapir med huller i.

    Oplever du også dette og har et godt råd, for at undgå eller mindske det lidt irriterende problem?

    Venlig hilsen Brian.

    Svar
  2. Karen

    januar 02, 2019 at 11:55 pm

    Alufolie skal vi slet ikke bruge.
    Det er så forurenende at udvinde og det kan ikke nedbrydes efterfølgende.
    Vi skal finde andre måder.
    Karen

    Svar
  3. Kim

    juli 01, 2018 at 7:07 pm

    Hej igen

    Du skal også lige rette denne
    "Så ved at lade den matte side være udad når du pakker madvarer ind i alufolie i ovnen, får de altså mindre varme, end hvis du lader den blanke være yderst"
    Til
    "Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, omvendt, hvis man vender den blanke side indad holdes varmen inde i pakken"

    Svar
    • Madensverden.dk

      juli 02, 2018 at 6:50 am

      Atter en gang tak, Kim - nu skulle den vist være der 🙂

      Med de allerbedste hilsner og ønsket om en god sommer

      Holger

      Svar
  4. Kim

    juli 01, 2018 at 12:17 pm

    Hej
    Jeg tror du har misforstået det med den blanke og matte side. Det er den blanke side der reflekterer varme og lys og den matte side der holder på varmen, se evt. på de førstehjælps folier, sølv skal vende indad for at beholde kropsvarmen.
    I øvrigt, tak for en fremragende side!!!
    Kim

    Svar
    • Madensverden.dk

      juli 01, 2018 at 12:33 pm

      Hej Kim

      Mange tak for det - og fordi du er vågen. Lige den sætning var en tanketorsk, for det er selvfølgelig som du bekriver. Det er hermed rettet 🙂

      Og tak for de rosende ord - de glæder mig.

      Med de allerbeste hilsner

      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her