Denne artikel handler om brug af sølvpapir i madlavning. Se om det er farligt, og hvor du skal passe på med at anvende aufolie,
Der florerer mange myter og advarsler om brugen af sølvpapir i madlavningen.
For er det farligt og sundhedsskadeligt at pakke maden ind i sølvpapir, eller at grille laksen på et stykke alufolie?
I denne artikel kigger vi nærmere på brugen af sølvpapir, og her får du svaret på, om du kan anvende sølvpapir i køkkenet uden at gamble med dit helbred.
Sølvpapir er ikke giftigt
Og lad os bare starte med at konkludere, at sølvpapir IKKE er giftigt at anvende til madlavning.
Du kan sagtens pakke mad ind i alufolie, bruge til tilberedning i ovn og grill, og hvad du nu ellers vil anvende sølvpapiret til.
Staniol kan nemlig tåle meget høje temperaturer, før det begynder at afgive stoffer. Faktisk langt højere temperaturer end du benytter i grillen og ovnen. Så der er ingen fare her.
Faktisk kan det være sundere for dit helbred at benytte sølvpapir unde tilberedningen, fordi det blandt andet er med til at hindre, at der drypper fedt ned på kullene.
Det frigiver nemlig sundhedsskadelige stoffer, og dem undgår du altså ved at lægge fisk og kød på et stykke alufolie eller i en foliebakke.
Pas på salte og sure ingredienser
Når det så er sagt, og her kommer der et "men" i denne sammenhæng, så skal du alligevel tænke dig godt om.
For umiddelbart afgiver sølvpapiret ikke farlige stoffer til maden, men pas på med sure og salte ingredienser, da de kan opløse alufolien, og dermed kan du risikere at der sker en opløsning af den aluminium, der er anvendt til at producere sølvpapiret.
Her skal du blandt andet være opmærksom på meget salt, citroner og lime.
Helt praktisk gør du det, at du griller eksempelvis laks i alufolie, og venter med at dryppe med citron til laksen er taget af sølvpapiret. Så er du på den sikre side.
Kan man vende sølvpapir forkert?
Du har sikkert også bemærket, at de to sider på alufolien er forskellig. Der er en mat og en blank, og det er faktisk ikke ligegyldigt hvilket vej de vender.
Og her skal du blot huske på, at den blanke side reflekterer varmen, mens den matte lader mere varme trænge igennem.
Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, og omvendt hvis du vender den blanke side indad (og den matte udad) holdes varmen inde i pakken.
Når det så er sagt, så er min egen erfaring, at forskellen ikke er særlig stor. Så gå ikke i panik hvis du kommer til at vende sølvpapiret forkert.
Hvad er sølvpapir?
Måske er du blevet forvirret over de forskellige navne på sølvpapir, men der er altså tale om det samme produkt.
Så der er ingen forskel på sølvpapir, alufolie og staniol.
Eneste forskel er kvaliteten og tykkelsen, hvor blandt andet grillfolie er lidt tykkere, og dermed mere robust at anvende på grillen.
Skadeligt for miljøet
Jeg vil da også lige bemærke, at selvom det er fornuftigt at bruge alufolie til madlavning, så skal man begrænse brugen så meget som muligt.
Staniol produceres grundlæggende af aluminium, og produktionen er ikke ligefrem miljøvenlig.
Så brug alufolie med omtanke, og erstat det blandt andet med bagepapir når det er en mulighed.
Og undgå at pakke madpakken ind i sølvpapiret. Ikke på grund af sundhedsskadelige stoffer, men af hensyn til miljøet.
Relaterede opskrifter er ovnbagt hamburgerryg i alufolie og kartofler i foliepakker.
Brian Møldrup Pedersen
Hej.
Bare et spørgsmål angående sølvpapir.
Lidt irriterende når der er små knopper eller skader på det, som bliver til revner og lange huller her og der, når man ruller det ud.
Får til sidst med neglene fjernet knopperne, men det koster noget sølvpapir med huller i.
Oplever du også dette og har et godt råd, for at undgå eller mindske det lidt irriterende problem?
Venlig hilsen Brian.
Karen
Alufolie skal vi slet ikke bruge.
Det er så forurenende at udvinde og det kan ikke nedbrydes efterfølgende.
Vi skal finde andre måder.
Karen
Kim
Hej igen
Du skal også lige rette denne
"Så ved at lade den matte side være udad når du pakker madvarer ind i alufolie i ovnen, får de altså mindre varme, end hvis du lader den blanke være yderst"
Til
"Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, omvendt, hvis man vender den blanke side indad holdes varmen inde i pakken"
Madensverden.dk
Atter en gang tak, Kim - nu skulle den vist være der 🙂
Med de allerbedste hilsner og ønsket om en god sommer
Holger
Kim
Hej
Jeg tror du har misforstået det med den blanke og matte side. Det er den blanke side der reflekterer varme og lys og den matte side der holder på varmen, se evt. på de førstehjælps folier, sølv skal vende indad for at beholde kropsvarmen.
I øvrigt, tak for en fremragende side!!!
Kim
Madensverden.dk
Hej Kim
Mange tak for det - og fordi du er vågen. Lige den sætning var en tanketorsk, for det er selvfølgelig som du bekriver. Det er hermed rettet 🙂
Og tak for de rosende ord - de glæder mig.
Med de allerbeste hilsner
Holger