Madrester kan sagtens spises, om det er en simreret eller en rest dåsetun. Se, hvordan du opbevarer dine rester, og hvad du skal undgå.
Madrester skal ikke hældes i skraldespanden. Vi har for længst lært, at undgå madspild som en del af klimavenlig adfærd - og nu også af økonomiske grunde.
Men hvordan opbevarer vi dem egentlig korrekt? Er det ok at hælde halvdelen af en dåse flåede tomater i saucen og gemme den anden halvdel i et par dage i dåsen?
Og kan vi benytte alle slags plastikbøtter til en varm simreret, og kan vi genbruge plastikbøtter, der har været is i, og bruge dem til opbevaring?
Det og meget mere får du svar på her.
Må maden opbevares i en dåse?
Vi skal kun bruge halvdelen af indholdet i dåsen med makrel i tomat, så resten kommer i køleskabet i dåsen til næste dag.
Det er nemt og hurtigt, men det er ikke særlig smart. Dåser til mad som forskellige fisk, flåede tomater og majs produceres af aluminium og/ eller blik med tin.
Når du åbner dåsen, kan stofferne smitte af på maden. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi altid gemmer mad fra konserves i en plastikboks eller lignende.
Genbrug af emballage
Vi har lige spist os igennem en liter is fra en plastikboks. Den passer perfekt i størrelsen til at opbevare madrester. Det er win-win, da vi genbruger i stedet for at producere mere affald, og sparer penge på en beholder.
Ideen er i princippet god nok. Dog er der en tommelfingerregel, som er nem at huske:
Vi skal kun opbevare fødevarer i emballage, som har indeholdt lignende mad. Det betyder, at vores is-boks for eksempel er velegnet til risalamande og hønsesalat, ikke til varm kødsovs.
Igen handler det om kemi. Er boksen fremstillet med henblik på kolde, ikke-syrlige retter, kan kemiske stoffer smitte af på den varme gryderet.
Plastikbokse, som egner sig til mad, er markeret med en kniv og gaffel i bunden, men genbruger du en boks fra take away, er det kun din logik, der fortæller, om den skal bruges til kolde eller varme retter.
Film, stanniol eller plastikbokse?
Opbevaring i plastikbokse er ideelt, da der er rigeligt med spild i verden. De kan bruges om og om igen, indtil de revner eller ridser.
Hvis vi ikke vælger at gemme maden i plastikbokse, er staniolen og husholdningsfilmen vores ven. Eller er de?
Stanniol er faktisk et dårligt valg til syrlige eller meget salte fødevarer, da det er lavet af aluminium. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan meget salt eller syrligt mad opløse aluminium, som trænger ind i maden.
Desuden er stanniol ikke det bedste valg for klimaet. Hvis du bruger sølvpapir, skal du huske at kassere det i metal-skraldespanden.
Husholdningsfilm er uproblematisk at bruge, men husk at tjekke, om det er velegnet til mikroovnen, hvis det også skal bruges til opvarming.
Del dine ideer og tanker med os andre her: