Du behøver ikke at købe den dyreste vaniljeis for at få den bedste smag, men hold dig fra de billigste varianter. Læs mere i denne smagstest af vaniljeis.
Vaniljeis skal smage af vanilje, sukker og fløde og have en lækker cremet konsistens, hvad enten du laver den selv eller køber en af de mange varianter i supermarkedet. Men hvad er forskellen på de færdiglavede vaniljeis, man kan købe? Madens Verden har lavet en smagstest af vaniljeis.
Prisen på en liter vaniljeis kan variere betydeligt - fra 18 til 113 kroner for isene i denne test. Spørgsmålet er, om det kan svare sig at købe de dyre varianter.
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet ni forskellige slags vaniljeis, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Smagstest af vaniljeis
Hvis du selv laver en vaniljeis, vil den typisk bestå af fløde, sukker, æg, vanilje og evt. mælk.
Smagen er dermed ren og simpel af fløde, sukker og vanilje, der bør træde godt frem i en vaniljeis. Konsistensen bør være cremet.
I denne smagstest af vaniljeis indgår ni forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er isene blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er bedømmelser af vaniljeis fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Salling øko vanilje is
Den ene af to testvindere er Salling øko vanilje is. Den har en rigtig god smag af vanilje og fløde og en tilpas sødme, der er godt afstemt med en smule syrlighed. Konsistensen er lækker og cremet, og der er mange vaniljekorn, der knaser en smule mellem tænderne.
Literpris: 47 kroner (35 kroner for 750 ml/400 g i Føtex).
Flødeindhold: 22 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).
* * * * *
Øgo økologisk vanilje flødeis
Den anden af de to testvindere er Øgo økologiske vanilje flødeis. Akkurat som Salling øko vanljeisen, har den en rigtig god smag af vanilje og fløde og en tilpas sødme, der er godt afstemt med en smule syrlighed. Konsistensen er lækker og cremet med mange knasende vaniljekorn.
Literpris: 47 kroner (35 kroner for 750 ml/400 g i Netto).
Flødeindhold: 22 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).
* * * *
Premier Is gammeldags flødeis vanilje
Vaniljeisen fra Premier is har en god smag af vanilje og fløde og en tilpas afstemt sødme. Den har en lækker cremethed og mange vaniljekorn, der knaser dejligt mellem tænderne.
Literpris: 58 kroner (46 kroner for 800 ml/420 g i Irma).
Flødeindhold: 51 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).
* * *
Irmas økologisk flødeis med vanilje
Irmas vaniljeis fra Morten Heiberg har en temmelig sød smag, der overdøver smagen af vanilje. Smagen er nærmere i retning af softice. Den har en cremet og fed konsistens, der efterlader en lidt fedtet hinde i munden.
Literpris: 79 kroner (55 kroner for 700 ml/380 g i Irma).
Flødeindhold: 56 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).
* * *
Häagen-Dazs vanilla
Testens dyreste vaniljeis fra Häagen-Dazs har en meget høj sødme, der dominerer smagen af vanilje. Den har en mere fast struktur end de andre vaniljeis, og er knap så cremet.
Literpris: 87 kroner (52 kroner for 460 ml/400 g i Irma).
Flødeindhold: 39 %
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * *
Vores is Vanilje
Den tyskproducerede vaniljeis fra Vores is er meget sød og har en svag smag af vanilje. Den har en cremet konsistens med en del fedme, der sammen med den høje sødme, gør den en anelse tung.
Literpris: 32 kroner (30 kroner for 950 ml/528 g i Føtex).
Flødeindhold: 30 %
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E410, E412).
* * *
Carte d'Or vanilla
Den klassiske vaniljeis fra Carte d'Or er meget gul i farven i forhold til de andre is. Den er domineret af en høj sødme og en svag smag af vanilje. Den har en god cremethed med en temmelig fed mundfølelse.
Literpris: 55 kroner (41 kroner for 740 ml/405 g i Netto).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412 og E407), emulgator (E471), farvestof (carotener), aroma.
* *
Polar is vanilje is
Testens billigste vaniljeis fra Polar is har en mærkelig konsistens, der er både fedtet og luftig på en gang og efterlader en fedtet hinde i munden. Den smager sødt med en meget svag smag af vanilje, men smagen er nærmere i retning af softice. Den har ingen synlige vaniljekorn.
Literpris: 18 kroner (18 kroner for 1000 ml/475 g i Føtex).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Vaniljearoma, emulgator (E471), stabilisator (E410, E412).
*
Easis vanilla ice cream
Easis vaniljeis er utrolig sød med en underlig og ubestemmelig bismag. Vaniljen er svær at finde i smagen. Konsistensen er mindre cremet end de øvrige vaniljeis.
Literpris: 49 kroner (39 kroner for 800 ml/400 g i Irma).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Fyldemiddel (polydextrose), sødestof (erythritol 7,1%), stabilisatorer (E468, E412, E407, E410), antioxidant (dinatriumphosphat), citrusfibre, emulgatorer (E471, E472b), aroma (vanillin), naturlig vaniljearoma, sødestoffer (acesulfamkalium, sucralose).
Dobbelt testvinder
I denne smagstest af vaniljeis er der hele to vindere: Salling øko vaniljeis fra Føtex og Øgo økologisk vanilje fløde is fra Netto.
Begge har en rigtig god og kraftig fløde- og vaniljesmag, en afbalanceret sødme med en smule syrlighed og en lækker cremet konsistens. Vinderne adskiller sig fra de andre i smagen, ved at have en anelse syrlighed, der afbalancerer sødmen rigtigt godt.
Smagsmæssigt er de to is forbløffende ens, men ser man på indholdet, er det alligevel ikke så forbløffende, at de smager ens. Både ingredienser og næringsindhold er nemlig fuldstændig identiske for de to is.
Både Netto og Føtex er en del af Salling Group, det er derfor nærliggende at tro, at de to is er produceret samme sted og er ens bortset fra emballagen. Af emballagen kan man læse, at de begge er pakket i Danmark, men produktionsstedet er ikke nævnt.
De sælges også til samme pris – 35 kroner for en bøtte med 750 ml, hvilket faktisk er i den billige ende sammenlignet med de andre is i denne smagstest.
Vand, vallepulver og kokosolie i stedet for fløde
I testens billigste vaniljeis fra Polar is, er der hverken fløde eller æg, men i stedet vand, vallepulver fra mælk og helt hærdet kokosolie.
Faktisk er der ingen fløde i tre af isene i denne test, nemlig isene fra Carte d’Or, Easis og Polar is. Disse tre is er også de dårligst placerede i denne smagstest af vaniljeis.
I stedet er isene lavet på eksempelvis vand, vallepulver, kokosolie, skummetmælkspulver og skummetmælk sammen med en række tilsætningsstoffer som stabilisatorer, emulgatorer og aroma, hvor særligt Easis’ liste er lang.
Men der er ikke nødvendigvis kalorier sparet ved at udskifte fløden med vand, vallepulver og kokosolie. Carte d’Or vaniljeis indeholder eksempelvis 186 kcal per 100 gram, hvilket er lidt højere end eksempelvis de to testvindere, der indeholder 176 kcal per 100 gram.
Selvom du nok ikke ville komme vand i en vaniljeis, hvis du lavede den selv, så er der vand i rigtig mange af testens is. Kun vaniljeis fra Premier Is, Irma og Häagen-Dazs er ikke tilsat vand.
Sammensætningen i vaniljeisen fra Polar is, giver en meget anderledes konsistens, der er meget fedtet i munden. Og mens de andre vaniljeis smelter og bliver flydende, når de bliver varme, så beholder vaniljeisen fra Polar is sin form og hverken smelter eller bliver flydende efter flere timer på køkkenbordet. I stedet forvandles den til en slags skum.
Kalorielet kemi i Easis
Det er ikke kun isen fra Polar is, der er langt fra den hjemmelavede is. Ingredienslisten i vaniljeisen fra Easis er betydeligt længere og noget mere kemisk at tyde, end for mange af de andre vaniljeis.
Ingredienser i Easis vaniljeis er følgende:
- Vand, fyldemiddel (polydextrose), sødestof (erythritol 7,1%), skummetmælkspulver, vallepulver af mælk, vegetabilsk fedt (kokosolie), stabilisatorer (E468, E412, E407, E410), antioxidant (dinatriumphosphat), citrusfibre, emulgatorer (E471, E472b), aroma (vanillin), naturlig vaniljearoma, formalede vaniljebælge, salt, sødestoffer (acesulfamkalium, sucralose).
Til sammenligning indeholder testvinderne fra Salling og Øgo følgende ingredienser:
- Vand, 22% past. fløde, sukker, past. skummetmælkspulver, past. æggeblommer, stabilisatorer (E410, E412), naturlig vaniljearoma, ekstraherede vaniljekorn.
Easis laver produkter uden tilsat sukker og deres vaniljeis markedsføres med "No added sugar - less calories", altså uden tilsat sukker og med færre kalorier. Og der er ganske rigtigt færre kalorier i Easis vaniljeis, der indeholder 93 kcal per 100 gram.
Men den lange liste af tilsætningsstoffer i Easis giver en is med en underlig kunstig bismag, og den ender på en sidsteplads i denne smagstest af vaniljeis. Det er dermed tvivlsomt, om det er værd at spare kalorierne for den ringere smagsoplevelse.
Fuldfed Häagen-Dazs af friske råvarer
Den vaniljeis, der kommer tættest på en hjemmelavet is set i forhold til ingredienslisten, er vaniljeisen fra Häagen-Dazs. Den er lavet på følgende ingredienser:
- Fløde, kondenseret skummetmælk, sukker, æggeblomme, vaniljeekstrakt.
Ifølge deres hjemmeside ”anvender vi kun de bedste råvarer og grundlæggende er vores is altid baseret på frisk fløde, frisk æggeblomme, frisk mælk og sukker. Vi anvender ikke kunstige farve-, og smagsstoffer og anvender ingen konserverings-, eller stabiliseringsmidler”.
I denne smagstest af vaniljeis, er isen fra Häagen-Dazs den eneste der kommer så tæt på ingredienslisten for en hjemmelavet vaniljeis.
Isen fra Häagen-Dazs er heller ikke tilført luft i samme omfang som de andre is, hvilket giver en is, der er mere bastant og fast i konsistensen.
Særligt sammenlignet med isen fra Polar is, der indeholder en del luft. Hvis du tænker, at du får mere for pengene ved at købe 1 liter af den billige Polar is, så vær opmærksom på, at du betaler en del for den store mængde luft, der er tilført isen.
For selvom der er en liter is i Polar is kartonen, så vejer den kun 475 gram. Til sammenligning er der kun 460 ml i Hagen Dazs bøtten, men den vejer stort set det samme som Polar isen, nemlig 400 gram.
Lav din egen vaniljeis
Vil du helt undgå E-numre, og selv bestemme sødmen og vaniljemængden, kan du nemt lave din vaniljeis selv.
Hjemmelavet vaniljeis smager fantastisk og er utroligt let at lave. Du behøver ikke at have en ismaskine for at kunne lave en dejlig hjemmelavet vaniljeis.
Prøv denne opskrift på en vaniljeis med fløde og masser af vanilje:
Nem vaniljeis med eller uden ismaskine
Sådan har vi gjort
Vi har testet vaniljeis, der kan købes i almindelige supermarkeder.
Alle vaniljeis er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Vaniljeisen er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på vaniljeisen i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Fødevarestyrelsen, www.easis.dk, www.haagen-dazs.dk
Noah Dahl
Smag og behag er naturligvis forskellig, men anmeldelsen af Häagen-Dasz giver ingen mening. Den er tværtimod særligt cremet, fordi der ikke er vand i den eller er pumpet luft ind i den. Den skal bare ikke serveres ved -18 grader, men have lov at stå lidt inden servering (eller i en fryser der har lidt højere temperatur).
Jeg har været ekstrem iselsker i flere årtier og spist mig gennem alt. Rejst Italien tynd for at prøve isbutikker og pløjet USA igennem for at spise mig igennem supermarkederne. Har egen ismaskine og laver selv is, når jeg kan finde tid til det. Objektivt set er Häagen-Dasz kvalitetsmæssigt i en helt andet kategori end f.eks. Premier, der får en højere karakter her. Premier indeholder både emulgatorer, stabilisatorer, ekstraherede vaniljekorn og "vanillearoma". Det er et usselt produkt sammenlignet med Häagen-Dasz, der kun bruger naturlige ingredienser. Og forskellen er i den grad til at smage — i hvert fald for undertegnede.
Kirsten Frederiksen
Vaniljeisen fra Aldi, 2 l , er favorit her i huset. Den har ikke bismag, den er cremet , blød og lækker.
Jette Grankvist Madsen
Hvad med Hansen-is, som efter min mening, er den bedste is der findes - særlig nougatisen. Og der er da stort indhold af fløde. Hvorfor er den ikke med i testen??
Margrethe
Prøv lige Thise mejeriernes vanilla is
Kirsten
Tak for en veludført artikel, isen fra Øgo skal prøves! Jeg har noget at tilføje til anmeldelseb af Easis vanilie isen. Jeg har nemlig bøjet en del skeer på den her is. Isen er STEN hård. Nu tøer jeg den op i microovn hver gang jeg skal bruge et par skefulde til mine jordbær etc.
Det er lidt ærgerligt, for der findes andre kalorie fattige is som f.eks underground, eller gode protein is, som Kramers, som ikke er hårde overhovedet. Hvorfor kan man ikke gøre det samme med easis is?! Men hvorfor køber jeg ikke bare de andre is? Kun easis plejer at være en fast del af sortimentet desværre.
Mht smag, så smager den altså lidt mærkeligt, og har en sær bi smag, som der nævnes i artiklen, og vanilie er da ellers den nemmeste smag at ramme rigtigt.
I kan gøre det bedre, easis. P.s, den er ret dyr ifht de andre is, og ifht kvalitet.
Julia
Efter min mening har I glemt en af de bedste vaniljeis, der findes på markedet, nemlig Rema1000 Bologna - Vaniglia del Madagaskar pris 37 kr per liter). Så har jeg jo ikke noget andet valg end end selv at teste den mod jeres testvindere 😉
Charlotte Mithril
Hej Julia
Der er rigtig mange vaniljeis på markedet og vi kan desværre ikke have dem alle med i testene. Men tak for tippet, den må smages - og ja lav endelig din egen smagstest og find din favorit 🙂
De bedste hilsner
Charlotte