Tomatpure er et koncentrat af tomater, men hvad er mosede tomater så? Og hvad forskel er der på de to produkter og flåede tomater? Få svarene her.
Tomatpure er en lille hilsen på dåse fra et solrigt Italien. Det vejer ikke meget, men giver stor fylde og tomatsmag i en hvilken som helst ret. Det samme kan man sige om mosede tomater, så hvad er egentlig forskellen? Og hvorfor overhovedet bruge flåede tomater, som har en meget mildere smag? Hvis du er i af og til kommer i tvivl om, hvilket tomatprodukt du skal vælge, er det forståeligt.
Og hvorfor overhovedet bruge tomater på tube eller i dåse, når man kan komme friske tomater i retten i stedet? Det sidste spørgsmål er hurtigt at svare på: Fordi vi ikke kan få solmodne, kraftigt smagende i Danmark i 10 måneder ud af årets 12. Desværre er der heller ikke garanti for virkelig søde og stærkt smagende tomater om sommeren, med mindre man kender en økologisk gartner.
Tomatpure
Tomaterne varmes og drænes for væske. Det betyder, at pure kun indeholder en femtedel vand i forhold til friske tomater og er tyk og meget koncentreret. Smagen af friske tomater er måske ikke tydelig, men pureen er supergod til italienske saucer som bolognese, fordi den giver mere kant end de mere milde, flåede tomater.
Tomatpure er ikke kun koncentreret i smag og konsistens. Såvel C- som A-vitaminindholdet er højere per 100 gram end i friske, danske tomater. Når du skal købe tomatpure, skal du gå efter dem, der indeholder 100 procent tomater. Så ved du, at det er et rent produkt og en lige så ren smag.
Flåede tomater
Flåede tomater er nøjagtigt det, navnet antyder: Tomater, der har fået flået skindet af. Tomaterne skylles og dampes herefter, så skinder ryger af, før de fyldes i dåser, glas eller kartoner tilsat tomatjuice. Allerbedst er de hele, flåede blommetomater, da de bevarer mest saft i sig i forhold til de hakkede. Desuden indeholder kvalitets-tomaterne ikke andet end tomat og tomatjuice.
De hakkede, flåede tomater vil ofte være tilsat et middel, der giver de små stykker fasthed, derfor er de mere bearbejdet og sejere end de hele. Vil du have små stykker, skærer du bare de hele, flåede tomater i tern. Disse er blandt andet fremragende i supper, gryderetter og mexicanske retter med bønner.
Det kan være fristende at købe flåede tomater med basilikum, chili eller hvidløgssmag. Men gør dig selv en tjeneste og lad være. Så lang tid tager det trods alt ikke at presse et fed hvidløg eller drysse basilikum i maden.
Mosede tomater
Mosede tomater er tomater uden skind og kerner, der er moset til en slags tynd grød - eller tyk juice. Tomaterne er sjældent tilsat andet end salt og/eller citronsyre. Smagen er mere intens end de flåede tomaters. Det er nærmest som friske tomater på flasker og egner sig godt til pizza-sauce, ratatouille, salsaer og tomatsupper - også den kolde gazpacho.
Opskrifter med tomater
Din vurdering
-
Tomatpure, tomatkoncentrat eller flåede tomater?
Stem her
( stemmer)
Nina Christensen
I opskriften “Pizzasauce” skal bl.a anvendes 200 g tomatpuré og 0,5 spsk tomatpasta. Hvad forskel er der på puré, som jeg mener er de små dåser med koncentreret tomat, og pasta?