Jo dyrere kirsebærsauce, jo bedre smag - så enkelt er resultatet af denne smagstest af kirsebærsauce. Se hele resultatet her.
Kirsebærsauce er en obligatorisk ledsager til julens risalamande. I denne smagstest af kirsebærsauce undersøges syv forskellige af supermarkedets varianter.
Prisen varierer fra 17 kroner til næsten 134 kroner for et kilo kirsebærsauce, men hænger pris, smag og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet syv forskellige slags kirsebærsauce for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Den perfekte ledsager til risalamanden
Kirsebærsaucen skal give en perfekt balance til den søde og fede risalamande.
Den skal derfor være tilpas syrlig, for at give modspil og friskhed til den søde risalamande. Kirsebærsaucen må dog ikke blive for sur, og skal derfor være afstemt med tilpas sødme.
Kirsebærrene skal give en frisk og frugtig smag og må gerne have lidt bid, der kan give konsistens til den cremede risalamande.
Om saucen skal være tyk- eller tyndtflydende, er en smagssag. Den tykkere variant vil hæfte bedre på risalamanden og dermed give mere kirsebærsauce i hver enkelt bid.
Den tyndere vil derimod give mindre sauce per bid og måske en friskere mundfølelse, da den er knap så klistret.
Smagstest af kirsebærsauce
I denne smagstest af kirsebærsauce indgår syv forskellige varianter. De er alle smagt ved stuetemperatur i en blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er kirsebærsaucernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Løgismose økologisk Kirsebærsauce
Testvinderen Løgismose økologisk Kirsebærsauce har en mørk og dyb rød farve, en mere tyndtflydende sauce og mange bær, der har bevaret form og konsistens. Den har en god balance mellem sødme og syrlighed og en frisk og ren smag af kirsebær med en mild krydring af mandel og Amarena.
Kilopris: 134 kr (45 kr for 335 gram i Netto).
Kirsebærindhold: 45%
Tilsætningsstoffer: Fortykningsmiddel (E412).
* * * *
Landmad Kirsebærsovs
Landmad Kirsebærsovs har en mør og dyb rød farve, en lidt mere tyktflydende sauce og mange bær, der har bevaret form og konsistens. Den har en kraftig duft og smag af vanilje og der er generelt knald på smagen, der er meget koncentreret med både en høj sødme og syrlighed og en god krydring.
Kilopris: 75 kr (30 kr for 400 gram i Lidl).
Kirsebærindhold: 50%
Tilsætningsstoffer: Geleringsmiddel (tapiokastivelse), konserveringsmiddel (E202).
* * * *
Løgismose Kirsebærsauce
Løgismose Kisebærsauce har en mør og dyb rød farve, en lidt mere tyktflydende sauce og mange bær, der stadig har bid, selvom de ikke er hele. Den har en middel sødme med en god syrlighed i kirsebærrene og i eftersmagen samt en frisk og ren smag af kirsebær med en mild krydring af blandt andet vanilje.
Kilopris: 53 kr (20 kr for 380 gram i Netto).
Kirsebærindhold: 63% + 3% kirsebærkoncentrat
Tilsætningsstoffer: Modificeret majsstivelse.
* * *
Den Gamle Fabrik Kirsebærsauce
Kirsebærsauce fra Den Gamle Fabrik har en mellemmørk farve og en lidt tyktflydende sauce. Bærrene er temmelig bløde og virker lettere udkogte i konsistens og smag. Den har en middel sødme, der afløses af en forholdsvis høj syrlighed. Den giver en udtørrende mundfølelse og efterlader en belægning i munden.
Kilopris: 52 kr (30 kr for 575 gram i Føtex).
Kirsebærindhold: 32%
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, surhedsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E202).
*
Skælskør Kirsebærsauce
Skælskør Kirsebærsauce har en lysere farve, en lidt tyndtflydende konsistens og ingen hele bær. Den har en lidt kraftigere smag af kirsebær, men minder ellers meget om Fynbo og Marie's med en syntetisk smag og høj syrlighed. Den giver en udtørrende mundfølelse og efterlader en belægning i munden.
Kilopris: 20 kr (10 kr for 500 gram i Rema 1000).
Kirsebærindhold: 40% (pureret)
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, surhedsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E202).
*
Fynbo Kirsebærsauce
Fynbo Kirsebærsauce er lysere i farven, har en tyktflydende sauce og færre kirsebær. Den er temmelig syrlig med en syntetisk smag. Kirsebærrene smager surt, mangler friskhed og er udsmattede i konsistensen. Den giver en udtørrende mundfølelse og efterlader en belægning i munden. Minder meget om Marie's.
Kilopris: 17 kr (8,50 kr for 500 gram i Føtex).
Kirsebærindhold: 40%
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, surhedsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E202).
*
Marie's Kirsebærsauce
Marie's Kirsebærsauce er lysere i farven, har en tyktflydende sauce og færre kirsebær. Den er temmelig syrlig med en syntetisk smag. Kirsebærrene smager surt, mangler friskhed og er udsmattede i konsistensen. Den giver en udtørrende mundfølelse og efterlader en belægning i munden. Minder meget om Fynbo.
Kilopris: 20 kr (10 kr for 500 gram i Aldi).
Kirsebærindhold: 38%
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, surhedsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E202).
Jo dyrere, jo bedre
I denne smagstest af kirsebærsauce er der en tydelig sammenhæng mellem pris og smag. Jo dyrere saucen er, jo bedre er smagen.
Vinderen er Løgismose økologiske Kirsebærsauce, der koster 45 kroner for et glas med 335 gram – det svarer til en kilopris på 134 kroner. Det er til gengæld også testens eneste økologiske variant.
De billigste kirsebærsaucer kan få for blot 10 kroner for 500 gram, altså en kilopris på kun 20 kroner. Men så smager de altså også derefter. Kedeligt og kunstigt.
Vil du have en god og ren smag af friske kirsebær og en mild og afstemt krydring, så skal du altså undgå de billige varianter i karton og vælge de dyrere af slagsen.
Få og kedelige kirsebær i Den Gamle Fabrik
Kirsebærindholdet varierer betydeligt i kirsebærsaucerne - fra kun 32 til hele 63 procent.
Det højeste indhold af kirsebær findes i Løgismose Kirsebærsauce (63% + 3% kirsebærkoncentrat). Det laveste indhold på kun 32 procent findes i klassikeren fra Den Gamle Fabrik.
Det kan måske overraske, da kirsebærsaucen fra Den Gamle Fabrik koster det samme som den kirsebærrige fra Løgismose, nemlig ca. 52 kroner per kilo.
Kirsebærsaucen fra Den Gamle Fabrik indeholder dermed færre kirsebær end de billigste kirsebærsaucer til 18-20 kroner kiloet, der indeholder 38-40 procent kirsebær.
Men måske er det godt det samme, da kirsebærrene i Den Gamle Fabrik er temmelig bløde, udsmattede og virker udkogte.
Der står ellers på glasset, at de ”forarbejdes meget nænsomt for at bevare den fine smag”.
Smagsoplevelsen lever dog ikke op til dette.
Hvad er der i?
Kirsebærsaucen fra Den Gamle Fabrik kommer også i samme kategori som de tre billigste varianter (Marie’s, Fynbo og Skælskør), når det gælder ingredienser og tilsætningsstoffer. Her er nemlig stort set anvendt de samme.
De tre billigste varianter indeholder sammen med kirsebærsaucen fra Den Gamle Fabrik både modificeret stivelse, surhedsregulerende middel (citronsyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat).
Ud over forskellen i kirsebærindhold, er forskellen på de fire kirsebærsaucer blot, at der er tilsat mandelaroma i saucen fra Den Gamle Fabrik og Skælskør, mens Skælskør desuden indeholder citronkoncentrat.
Ellers er der stort set samme indhold i disse fire kirsebærsaucer, hvilket også afspejles i smagen.
Billigste varianter smager ens
De tre billigste kirsebærsaucer i karton, minder ikke kun om hinanden i indhold – de smager også meget ens.
Skælskør kirsebærsauce har pureret kirsebærrene, så der ikke er hele kirsebær i, men ellers er der ikke stor forskel på smagen i de tre.
Og det er desværre en kedelig og kunstig smag, der præger de billigste kirsebærsaucer, der desuden efterlader en belægning i munden.
Varm eller kold?
Om kirsebærsaucen serveres varm eller kold er en smagssag, der ofte er forbundet med mange års tradition for den enkelte familie.
I denne smagstest af kirsebærsauce, er saucerne hverken afkølede eller opvarmede til smagningen, men smagt ved stuetemperatur.
Serveres en kirsebærsauce varm, vil den ofte opleves sødere i smagen i forhold til, hvis du serverer den afkølet. Vælg derfor ikke en alt for sød kirsebærsauce, hvis den skal varmes op.
Prøv dig gerne lidt frem og smag kirsebærsaucen sammen med din risalamande, for at være sikker på, at du får den helt rigtige og afbalancerede smag.
Se opskrift på risalamande her:
Risalamande med kirsebærsauce (dansk juledessert)
Læs også om færdiglavet risalamande i denne artikel:
Færdiglavet risalamande – langt fra den hjemmelavede
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Sådan har vi gjort
Vi har testet kirsebærsauce, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved stuetemperatur.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Kirsebærsaucerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Din vurdering
-
Smagstest af kirsebærsauce – bedst til risalamanden
Del dine ideer og tanker med os andre her: