Madens Verden har lavet en smagstest af ketchup. Se her hvad forskellen er, og om vinderen er Heinz, Beauvais eller en helt tredje.
Kampen står ofte mellem Heinz eller Beauvais, når snakken falder på ketchup, eller der laves smagstest af ketchup. Men der er mange andre ketchupper på markedet og til meget forskellige pris.
Den billigste ketchup i denne smagstest har en kilopris på lige over 10 kroner, mens den dyreste når op på 61 kroner for samme mængde. Du kan altså få næsten 6 gange så meget af den billige ketchup i forhold til den dyreste!
Så hvad får du for de ekstra penge, og er det prisen værd?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet elleve forskellige slags ketchup, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Den gode smag af ketchup
Ketchup kan bruges i hotdog og til pølser, pastaretter, burgers, biksemad, pommes frites osv. Afhængig af, hvad en ketchup skal bruges til, kan der være forskellig præference for smagen, eksempelvis kan en ketchup være mere eller mindre krydret.
Ketchup består typisk som basis af tomatpure eller tomatkoncentrat, sukker, eddike og krydderier.
Den skal være både sød og syrlig i smagen, men det er vigtigt, at de to grundsmage er afstemt, så den ikke bliver for sød eller sur. De forskellige krydderier må ikke overdøve, men skal understøtte smagen af tomat, så ketchuppen har en afbalanceret smag.
Konsistensen bør være ensartet og ikke grynet eller klistret.
Smagstest af ketchup
I denne smagstest af ketchup indgår elleve forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er ketchupperne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er ketchuppernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Urtekram Tomato ketchup, økologisk
Testvinder! Urtekrams ketchup har en god og frisk smag af tomat med en mild krydring, der er godt afstemt. Den er både sød og syrlig med en god balance og har en god konsistens.
Kilopris: Ca. 61 kroner (35,25 kroner for 500 ml i Føtex).
Tomatindhold: 70 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * * *
Mutti Ketchup
Mutti Ketchup fra Italien har masser af sødme og syrlighed, der er godt afstemt. Den har en god tomatsmag, der ikke overdøves af krydringen og en lettere luftig konsistens.
Kilopris: Ca. 56 kroner (19 kroner for 340 gram i Irma).
Tomatindhold: 57 % tomatkoncentrat.
Tilsætningsstoffer: Naturlig aroma.
* * * *
Heinz Tomato ketchup, økologisk
Heinz tomat ketchup har en god smag af tomat og en mild krydring, der er afstemt i forhold til tomatsmagen. Den har masser af sødme og syrlighed med en god balance.
Kilopris: Ca. 52 kroner (30 kroner for 580 gram i Nemlig.com).
Tomatindhold: 50 % koncentreret tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * *
Levevis Tomat ketchup, økologisk
Levevis ketchup har en mild krydring, der giver en fin og ren tomatsmag. Den har en meget høj sødme, der ikke er helt i balance med en middel syrlighed, der dominerer i eftersmagen.
Kilopris: Ca. 25 kroner (12 kroner for 470 gram i Føtex).
Tomatindhold: 68 % tomatkoncentrat.
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * *
Beauvais Tomat ketchup, økologisk
Beauvais ketchup er domineret af en høj syrlighed med mindre sødme. Tomatsmagen er i retning af tomatpure med en kraftigere krydring, der giver en lidt skarp smag.
Kilopris: Ca. 44 kroner (22 kroner for 500 gram i Nemlig.com).
Tomatindhold: 61 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse.
* * *
Svansø Tomat ketchup, økologisk
Svansø ketchup har en mere dyb smag af tomat med en krydring, der lidt overdøver smagen af tomat. Den har en middel sødme og syrlighed, og mangler generelt lidt smag.
Kilopris: Ca. 21 kroner (9,75 kroner for 400 ml i Rema 1000).
Tomatindhold: 65 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Fortykningsmiddel (E440).
* * *
Irmas Ketchup, økologisk
Irmas ketchup er meget syrlig med en bismag i retning af eddike. Den smager krydret og kraftigt af løg, og mangler generelt balance lidt i smagen.
Kilopris: Ca. 40 kroner (13,50 kroner for 340 gram i Irma).
Tomatindhold: 65 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Fortykningsmiddel (E415).
* * *
Rema 1000 Tomat ketchup
Testens billigste ketchup fra Rema 1000 har en middel sødme og syrlighed. Dens krydring overdøver lidt smagen af tomat. Generelt er der ikke meget smag i den.
Kilopris: 10,50 kroner (10,50 kroner for 1000 gram i Rema 1000).
Tomatindhold: 27 % tomatpasta.
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse (E202).
* *
Princip Italiensk tomatketchup, økologisk
Princip ketchup har en meget grynet konsistens. Den er meget syrlig og mangler sødme til at afbalancere smagen. Smagen er i retning af tomatpuré med en mild krydring.
Kilopris: 60 kroner (30 kroner for 500 gram i Føtex).
Tomatindhold: 80 % tomat.
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* *
Bähncke Hotdog ketchup
Bähncke hotdog ketchup har en grynet og fast konsistens og smager krydret og af sennep. Den har en middel sødme og syrlighed, men tomatsmagen overdøves af sennepssmagen.
Kilopris: Ca. 37 kroner (15 kroner for 405 gram i Rema 1000).
Tomatindhold: 36 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Fortykningsmidler (E412, E410, E401), surhedsregulerende middel (E330), konserveringsmidler (E202, E211).
*
Graasten Ketchup
Graasten ketchup har en meget klæbrig konsistens. Den har en medium syrlighed med svag smag af tomat, der overdøves af en kunstig smag og bismag.
Kilopris: Ca. 34 kroner (27 kroner for 800 gram i Rema 1000).
Tomatindhold: 43 % tomatpuré.
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, konserveringsmidler (E202, E211).
Testens dyreste ketchup vinder
Testens dyreste ketchup blev også testens vinder. Ketchuppen fra Urtekram er rigtig godt afstemt i sødme og syrlighed og har en frisk og god smag af tomat med en mild krydring.
Faktisk er de tre bedste ketchupper i denne smagstest alle i den dyreste ende med kilopriser fra 52 til 61 kroner. Der er altså noget, der tyder på, at pris og kvalitet hænger sammen, når vi taler om ketchup. Dog får testens næstdyreste ketchup fra Princip en bedømmelse under middel, så regn ikke altid med, at dyrest er bedst.
Testens billigste ketchup fra Rema 1000 til lige over 10 kroner for et kilo, får en middel bedømmelse i smagstesten. Ser man på indholdet, er næsten halvdelen af denne ketchup dog vand, hvilket til dels kan forklare den billige pris.
Svingende tomatindhold
Selvom hovedingrediensen i en tomatketchup burde være tomat, er det langt fra tilfældet. Andelen af tomat svinger meget i de testede varianter fra kun 27 procent til 80 procent tomat.
De ketchupper med lavest tomatindhold er varianterne fra Rema 1000, Bähncke og Graasten med henholdsvis 27, 36 og 43 procent tomat. Mens Princip, Urtekram og Levevis har det højeste tomatindhold på henholdsvis 80, 70 og 68 procent.
Dog kan der være en lille usikkerhed forbundet med tallene for tomatindhold angivet på etiketterne, da indhold af tomat angives forskelligt og kan være enten tomatkoncentrat, tomatpuré, tomatpasta eller bare tomat.
Heinz vinder over Beauvais
I denne smagstest af ketchup vinder Heinz over Beauvais. I forhold til smagen er Beauvais mere syrlig i forhold til Heinz, hvis højere sødme bedre afstemmer syrligheden fra eddiken. Desuden er krydringen forskellig i de to.
Sammenligner man indholdet, er der også forskel. Beauvais indeholder 61 procent tomatpuré, mens Heinz indeholder 50 procent koncentreret tomatpuré. Om Heinz tomatpuré er mere koncentreret end Beauvais, er uvist.
Men sikkert er det, at Beauvais indeholder både vand og modificeret stivelse i modsætning til Heinz, der hverken indeholder vand eller tilsætningsstoffer.
Selvom der på etiketten på Beauvais angives, at den er Uden konserveringsmidler, er den altså ikke uden tilsætningsstoffer. Modificeret stivelse bruges til at påvirke fødevarers konsistens, eksempelvis ved at stabilisere eller fortykke dem.
Vand i mange ketchupper
Det er ikke kun ketchuppen fra Beauvais, der er tilsat vand. Seks af de 11 ketchupper i denne smagstest af ketchup er tilsat vand.
I Rema 1000 ketchup er vand tilmed hovedingrediensen og udgør næsten halvdelen af produktet (46,6 procent).
Med så meget vand, kræves der midler for at få ketchuppen til at hænge sammen og ikke blive for tynd. Her anvendes ofte tilsætningsstoffer som eksempelvis modificeret stivelse, som det ses i Beauvais.
Fra rene råvarer til mange tilsætningsstoffer
Selvom basisråvarerne i en ketchup typisk er tomat, sukker, eddike og krydderier, kan der i de færdigproducerede udgaver tilsættes et utal af forskellige tilsætningsstoffer.
Hotdog ketchup fra Bähncke indeholder eksempelvis hele seks tilsætningsstoffer. Her er der tilsat tre forskellige fortykningsmidler (E412, E410, E401), et surhedsregulerende middel (E330) og to konserveringsmidler (E202, E211).
Det kan undre, hvorfor det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer til et produkt, der fint kan laves helt uden brug af tilsætningsstoffer, som eksempelvis ketchupperne fra Urtekram, Heinz, Levevis og Princip.
Overordnet kan det konkluderes, at det som hovedregel godt kan svare sig at købe de dyrere ketchupper. Her er afbalanceret smag og mere rene produkter med færre tilsætningsstoffer.
Vil du have en ketchup, hvor du helt selv kan bestemme smagen og undgå tilsætningsstoffer, så kan du også lave den selv. Prøv eksempelvis denne opskrift på en nem hjemmelavet ketchup:
Nem ketchup: Sådan laver du din egen tomatkechup
Sådan har vi gjort
Vi har testet ketchup, der kan købes i almindelige supermarkeder.
Ketchupperne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Ketchupperne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på ketchuppen i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Se mere indhold:
Din vurdering
-
Smagstest af ketchup
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments