Salat med rodfrugter, syltede rødløg og en hel masse andre gode ting. Når du smager Freja Poulsens supersalat, forstår du, hvorfor den vandt.
Salat med rodfrugter er ikke noget, vi normalt kender til. Men når de først bages med æbler og krydderier for derefter at blandes med grønt. Ja, så bliver det en supersalat.
Og Supersalat er også navnet på den ret, der vandt DM i overskudsmad for nylig.
Bag den står 30-årige Freja Poulsen fra København, som fik disse ord med på vejen af Louise Lorang, der var en af dommerne.
- Freja har simpelthen omfavnet overskudsmad på alle planer. Salaten er helstøbt og smager virkelig godt, og så har hun taget det med madspild et skridt videre og har både anvendt skrællen på græskarret og har syltet løg, så de kan anvendes i flere dage.
Det er Too Good To Go og Lidl Danmark, som står bag konkurrencen for at sætte fokus på madspild. Og supersalaten her er et godt eksempel på, hvordan man kan udnytte alt - selv lagen fra kikærterne.
Derfor er der ikke angivet mål på rodfrugter og grønkål. Du tager bare det antal, du har, eller ønsker at bruge.
Opskrift på Frejas supersalat
Ingredienser
- grønkål og rucola
- syltede rødløg
- radiser
- feta
- græskarkerner
- mynte
Vegansk mayo
- 1 dåse kikærter brug lagen
- neutral olie
- Dijonsennep
- salt og peber
- fennikelfrø
- korianderfrø
- sennepsfrø
- 1 rødbede
Koldhævede madbrød:
- 15 gram gær
- 0,5 l vand
- 2 spsk salt
- 2 spsk honning
- 1 spsk olie
- 500 gram hvedemel
- 500 gram speltmel
Sådan gør du
Koldhævede madbrød
- Bland ingredienserne og lad dejen koldkæve natten over.
- 1. Dejen til madbrød anrettes i passende størrelser på bagepapir og bages ved 230 grader varmluft i ca. 15-20 minutter, til de er sprøde på toppen. Den ønskede pynt bages med ned i brødet. Når der færdige, skal de på en rist. Kogt kartoffel og andet frugt og grønt kan bruges til at pynte med.
Salat
- Rodfrugterne og æblerne samles i et fad og bages i ovnen. Du kan bruge lige nøjagtig de grøntsager, du har. I denne opskrift er de krydret med timian, fennikelfrø, korianderfrø, salt, peber og olivenolie. Hvis de er fra dagen før, kan de enten tages ud af køleskabet til stuetemperatur eller varmes i rette mængde.
- Brug denne opskrift på syltede rødløg.
- Hæld kikærtelagen i en høj beholder. Tilsæt salt og blend med en stavblender. Tilsæt dijonsennep, æblecidereddike, peber og evt. krydderier og blend videre. Rødbeden giver en flot farve og blendes med, mens der langsomt tilføjes smagsneutral olie, indtil konsistensen er fast.
- Ingredienserne til salaten skæres i mundrette bider.
- Salaten samles med det grønne i bunden, dernæst rodfrugterne, feta, syltede rødløg, radiser, græskarkerner og mynte på toppen.
- Dressingen af olivenolie og æblecidereddike fordeles sporadisk og toppes til sidst med friskkværnet peber og god salt.
- De sprøde madbrød og mayo’en serveres til.
Her finder du andre spændende og sunde salater: