Her kan du læse alt om de lækre pinjekerner, hvad de er, fakta, hvad du kan bruge pinjekernerne til, næringsindhold og hvordan du bedst opbevarer dem.
Jeg elsker pinjekerner, de små lækre kerner med smagen af Middelhavet.
De er små, lyse, delikate og velsmagende… Ja, det er pinjekernerne, som vi har lært at elske, for de smager af sol, sommer og minder fra det skønne Middelhavskøkken.
De fleste kender dem som en af hovedingredienserne i pesto – kværnet med olie, hvidløg, parmesan og basilikum og andre krydderurter.
Men pinjekernerne er meget mere end det. Du finder inspiration til opskrifter med pinjekerner her.
Italiensk inspireret salat med melon og pinjekerner
Lynstegt grønkål med pinjekerner
Anvendelse
Nøddesmagen i de små kerner fremhæves, hvis de kort ristes på en varm pande inden brug.
De er særdeles velegnede til at pifte den grønne salat op. Prøv f.eks. en enkelt udgave med rucola, grønne asparges, pinjekerner og flager af parmesan.
Prøv dem også som et eksotisk pift i frikadeller eller farsbrød.
Opbevaring af pinjekerner
Pinjekerner bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab.
Opbevar aldrig nødder, kerner og frø i direkte sollys.
Holdbarhed
I køkkenskabet kan de lækre kerner holde sig i cirka tre måneder.
I fryseren kan de holde sig i cirka et år.
Så jo, du kan godt fryse pinjekernerne ned.
Næringsindhold i pinjekerner
Pinjekernerne har som andre nødder et højt fedtindhold - (ca. 40%) - men det er primært de sunde fedtstoffer.
Pinjekerner er også fulde af jern og proteiner, og gør dem derfor velegnede i vegetarkost.
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 700
Fedt: 68 gram
Kulhydrater: 13 gram
Protein: 14 gram
Fakta
Pinjekerner er små, aflange, hvide frø fra pinjetræerne. De høje, mørkegrønne nåletræer vokser overalt i Sydeuropa.
Pinjekernerne på det danske marked kommer hovedsageligt fra Middelhavslandene.
Undgå de ”uægte” pinjekerner fra Kina, selvom de er billigere. En del forbrugere har nemlig haft ret dårlige oplevelser med de kinesiske kerner. Begrebet hedder pinjemund.
Høst dine egne pinjekerner
Vidste du, at du kan høste dine pinjekerner direkte fra koglen? Det kræver dog masser af tålmodighed og det vil i den grad være et slow food-projekt.
Ved juletid kan du være heldig at finde friske pinjekogler i butikkerne.
Ikke nok med, at de dufter dejligt af jul, de rummer også en lille hær af pinjekerner. Projektet vil helt sikkert give en forståelse for, hvorfor pinjekernerne er forholdsvist dyre.
Placér koglen et lunt sted. Efter ca. 4 uger i varmen vil koglen begynde at åbne sig knirkende og knitrende.
Når koglen har åbnet sig helt op, vil man kunne pille ca. 60-80 små pinjekerner ud.
Hver kerne er omgivet af en lille skal, som kan knækkes med en nøddeknækker og herefter er de små lækkerier klar til at spise – enten helt friske eller ristede.
Du kan også vælge at sætte frøene i jord og potte og vente på, at du får dit helt eget lille pinjetræ.
Del dine ideer og tanker med os andre her: