Savoykål er en af de flotteste kål vi har. Den er mørkegrøn og dekorativ, og her får du kogetid på savoykål, og hvad du ellers kan bruge kålen til.
Jeg elsker savoykål! Jeg synes den er flot med sine krusede blade, velsmagende og den kan bruges til mange forskellige retter.
Du kan blandt andet bruge savoykål i stedet for hvidkål til hvidkålsrouletter. Det smager dejligt, og giver en en flot farve efter tilberedning.
Men lad os lige starte med det, som de fleste nok gør: Koger den.
Kogetid på savoykål
Kogetiden gælder når du deler kålen i fire dele. Start med at fjerne de yderste par blade, og skær eventuelt stykke af roden af. Den er for sej at spise.
Del så din savoykål i to halve, som du igen deler i to. Her kan du eventuelt fjerne lidt mere af stokken, men det er også den, der holder kålen sammen.
Kog et par liter letsaltet vand op, og læg forsigtigt kålen ned i vandet - og her skal savoykålen småkoge i ti minutter.
Så har din savoykål stadig lidt bid, og hvis du koger den længere, begynder den at få den trælse kålsmag af lidt prut, som mange ikke er glade for.
Men, men, men...
Anvendelse
Savoykålen kan bruges til meget mere end blot at koge.
Snit den helt fint til salat, som du blander med tynde æblebåde og ristede hasselnødder eller valnødder. Det smager super godt til kødretter.
Eller snit kålen helt fint, og sauter den på panden, hvor du også kan blande lidt sprødtstegt bacon ved.
Store mængder C-vitamin
Hvis vi kigger på det ernæringsmæssige, så er savoykålen også en vinder.
Den indeholder meget C-vitamin, men også kostfibre og kalium, så bare spis løs.
Som med de øvrige kål, så er den super sund.
Holdbarhed
Den kan holde sig et par uger i køleskabet, hvor du putter den i grøntsagsboksen nederst.
Så savoykålen har faktisk en ganske fin holdbarhed.
Hvorfor hedder det savoykål?
Og hvorfor hedder den savoykål?
Det korte og måske lidt kedelige svar er, at den stammer fra området Savoyen i Frankrig.
Så navnet på den smukke kål kommer simpelthen fra dens oprindelse. Så simpelt er det, og nu ved du det.
Se også mine opskrifter på:
Del dine ideer og tanker med os andre her: