Sukat - fakta og opskrifter
Sukat kender vi blandt andet fra brunkager. Her får du fakta og viden om de syltede citrusskaller, som giver kager en parfumeret smag.
Sukat er en mærkelig ting. Små, firkantede, kandiserede citrusskaller, som vi sjældent bruger til andet end julebag, julekringle og boller i Danmark.
I mange andre lande som Italien og England er de ligefrem nødvendige i deres traditionelle julekager. Sukat går formentlig ikke af mode der, som det har gjort hos os.
Faktisk er de fleste bagere stoppet med at lave bagværk med sukat i, fordi der er for få kunder til det.
Hvis du er en af dem, som stadig holder fast på, at det hører til gode, hjemmebagte brunkager, kan du læse om, hvad det er. Og hvorfor det overhovedet blev opfundet.
Kommer fra en knoppet citron
Sukat kommer fra en mærkeligt udseendet citrusfrugt ved navn cedrat. Cedrat-frugten stammer fra Himalaya, men i dag er det Puerto Rico, som står for det meste af produktionen.
Den ligner nærmest en citron med en masse vorter, og er mere skal end frugt.
Og det er netop den umodne skal, man især bruger. Man skærer kerner og kød væk, lægger frugten i slatlage i mindst et halvt år.
Det gør man for at tvinge bitterstofferne ud af dem. Herefter begynder en lang proces med at koge i sukkerlage, tørre dem, koge, tørre - ja hele ti gange i alt.
Dens særlige smag kommer fra de æteriske olier i skallen, som udløses af fermenteringen i saltlagen samt opvarmningen i sukkervand.
Historisk slik man suttede på
Processen med opbevare frugters smag ved at koge den ind i sirup og sukker er oldgammel og kan spores mere end tusind år tilbage.
Først og fremmest blev det lavet og spist i Indien, men på et tidspunkt fik romerne smag for de kandiserede citrusskaller.
I Romertiden blev sukat ofte serveret i store stykker sammen med en lille kniv, så romerne selv kunne skære stykker af.
Man spiste som regel ikke hele stykket, men suttede smagen i sig.
Opskrifter med sukat
Her er nogle opskrifter, hvor du kan anvende sukat: