• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Brie - historie, fakta, wiki og tips til servering af osten

Brie - historie, fakta, wiki og tips til servering af osten

Billede med brie ost.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Hvad er brie andet end den lรฆkre hvidskimmelost, mange elsker at komme pรฅ morgenbrรธdet? Lรฆs om den skรธnne ost og fรฅ gode rรฅd til tilbehรธr og servering.

Der findes flere forskellige hvidskimmelost, sรฅ hvad er brie og hvordan skiller den sig ud i forhold til for eksempel camembert?

De to oste bliver ofte sammenlignet og forvekslet, cremede og runde som de er, men der er forskel bรฅde i produktionsmetoder, smag og konsistens.

Fรธrst og fremmest stammer navnet brie fra den nordfranske region Brie. Osten er sรฅ tรฆt forbundet med regionen, at den oprindelige brie, Brie de Meaux, fik mรฆrket Appellation d'Origine Contrรดlรฉe i 1980.

Mange vil kende det franske kvalitetsmรฆrke fra vine, men det dรฆkker over en rรฆkke franske, originale fรธdevarer og drikke.

Sรฅdan bliver osten lavet

Traditionelt blev brie lavet af rรฅmรฆlk fra de grรฆssende kรธer i Seine-et-Marne. Det menes, at munke var de fรธrste, der begyndte at fremstille brie i 800-tallet, herefter spredte opskriften sig til bรธnderne.

Traditionelt blev brien fremstillet ved at varme mรฆlken op til 37 grader, hvorefter man tilsatte en bakterie samt salt og lod den modne i mindst fire uger.

Brien blev fremstillet i hjul med en diameter pรฅ ca. 30 cm., deraf den traditionelle runde form, som vi stadig kender i dag.

Den hvide skorpe pรฅ brien er skimmel, der vokser pรฅ ostens overflade.

I dag pasteuriseres de fleste brier. Det vil sige, at mรฆlken bliver varmet op til 75 grader og derefter kรธlet ned igen til ca. 30 grader.

Derefter kommer mรฆlken op i mรฆlketanke og tilsรฆttes mรฆlkesyrekultur, skimmel, ostelรธbe og kalciumklorid. Nรฅr mรฆlken er stivnet, skรฆres den i tern og presses, sรฅ ostevallen lรธber ud.

Til sidst pumpes bรฅde valle og den resterende masse i forme og lagres i ca. tre uger. Osten vendes lรธbende under modningen.

Forskel pรฅ camembert og brie

Enย camembertย er egentlig en brie, der dels lagrer i kortere tid, dels i mindre forme, ca. 10 centimeter mod briens ca. 30 centimeter.

Camemberts historie gรฅr ogsรฅ langt tilbage. I 1791 begyndte bondekonen Marie Harel at fremstille ost efter at have fรฅet et tip fra en prรฆst, der havde smagt brier.

Hun รฆndrede lidt pรฅ opskriften, stรธrrelsen og modningstiden og fik hermed camembert-osten - opkaldt efter sin hjemby Camembert.

Ogsรฅ camembert har fรฅet prรฆdikatet Appellation d'Origine Contrรดlรฉe. Det skete i 1983.

Typisk vil en camembert have en stรฆrkere smag end briens.

Tilbehรธr og servering

Her fรฅr du en hรฅndfuld tips til, hvilket tilbehรธr der klรฆder brien:

Valnรธdder i honning: Kog valnรธdder i vand i et par minutter. Hรฆld vandet fra og kog valnรธdderne sammen med en halv vaniljestang og et par drรฅber citronsaft i honning ca. fem minutter.

Rabarberkompotย er altid lรฆkkert til brie. Du kan ogsรฅ lave en sรธd med frugter, en stรฆrk med lรธg eller en syrlig. Alle smage egner sig til brien, sรฅ lรฆnge man ikke overdoserer, og briens smag forsvinder i kompot.

Tรธrret frugt som abrikos er lรฆkkert tilbehรธr til ost, men ogsรฅ frisk frugt matcher brien. Traditionelt har vi altid serveret druer med ost herhjemme, men pรฆre- og รฆbleskiver er yderst anvendelige.

Usaltede nรธdder som cashew ogย peanutsย er nemt at smide i et par skรฅle og servere til brien sammen med rugkiks ogย brombรฆr.

Du kan bage brien i ti minutter pรฅ 180-200 grader. Den bliver blรธd og delikat i midten, nรฆrmest flydende, og smagen trรฆder tydeligt frem. Det er en superlet, lille forret serveret med pรฆrekompot eller valnรธdder i honning.

Opbevaring af brie ost

En brie skal opbevares i kรธleskab og kan holde sig fire-fem dage efter รฅbning.

Men husk at tage den ud af kรธleskabet en times tid, fรธr den skal spises. Det giver mere smag.

Hvis du i det hele taget foretrรฆkker, at der skal vรฆre bid og smag i din hvidskimmelost, skal du kรธbe en, der nรฆrmer sig udlรธbsdatoen.

Jo รฆldre ost, desto mere cremet og stรฆrk smag.

Sรฆrligt til gravide

Nรฅr man er gravid, er der visse madvarer, man skal gรฅ udenom for at beskytte sig selv og barnet.

Brier er en af de fรธdevarer, mange er forsigtige med at spise pรฅ grund af frygten for listeria.

Men de danskproducerede brier er varmebehandlet i modsรฆtning til de traditionelle franske, sรฅ risikoen er minimal.

Dog anbefaler Patienthรฅndbogen, at gravide skal nรธjes med at spise brie og andre skimmeloste, nรฅr de er friske og ikke blรธde og modne.

Der er fundet spor af listeria i blรธde oste, men det hรธrer til sjรฆldenhederne i en fast brie.

Opskrifter med brie

Indbagt brie

5 fra 5 stemmer
Indbagt brie er en lynhurtig ret for dem, der elsker den franske ost. Brien pakkes ind i butterdej og serveres med en syrligsรธd pรฆrekompot.
Gรฅ til opskrift
indbagt-brie

Fakta i overblik om brie osten

Kendetegn:

  • Har en hvid, spiselig skimmelrind
  • Konsistensen er blรธd og smรธragtig, isรฆr nรฅr den er moden
  • Smagen er mild, men kan udvikle sig til mere intens over tid

Hvordan bruges brie?

  • Serveres ofte pรฅ osteborde
  • God pรฅ brรธd, kiks eller i bagte retter
  • Passer godt sammen med nรธdder, frugt (f.eks. druer eller figner) og lidt honning

Vรฆrd at vide

  • Brie de Meaux og Brie de Melun er to kendte og klassisk anerkendte varianter
  • Osten modner i 4โ€“5 uger og udvikler smag under lagringen.
Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift pรฅ bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grรธntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grรธntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidlรธg og rosmarin

Forsiden lige nu

Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretterโ†’ Se opskriften
italiensk bรธf
Italiensk bรธfโ†’ Se opskriften
billede med et stykke gateau marcel kage
Gateau Marcel - nem og lรฆkker opskrift pรฅ glutenfri kageโ†’ Se opskriften
billede med svinemรธrbrad
Svinemรธrbrad pรฅ grill - med stegetid og kernetemperaturโ†’ Se opskriften
billede med smรธrstegte kartofler
Smรธrstegte kartoflerโ†’ Se opskriften
hasselback svinemรธrbrad med hvidlรธgssmรธr
Hasselback svinemรธrbrad med hvidlรธgssmรธrโ†’ Se opskriften
Billede resultat for bagte nye kartofler
Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grillโ†’ Se opskriften
salat med nye รฆrter og agurk
Salat med nye รฆrter, agurk og รฆrteskudโ†’ Se opskriften
hyldeblomst panna cotta
Hyldeblomst panna cotta - opskrift pรฅ en skรธn dessertโ†’ Se opskriften
Billede med parmaskinke.
Parmaskinke - alt om den lรฆkre italienske skinkeโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her