Hvad er brie andet end den lรฆkre hvidskimmelost, mange elsker at komme pรฅ morgenbrรธdet? Lรฆs om den skรธnne ost og fรฅ gode rรฅd til tilbehรธr og servering.
Der findes flere forskellige hvidskimmelost, sรฅ hvad er brie og hvordan skiller den sig ud i forhold til for eksempel camembert?
De to oste bliver ofte sammenlignet og forvekslet, cremede og runde som de er, men der er forskel bรฅde i produktionsmetoder, smag og konsistens.
Fรธrst og fremmest stammer navnet brie fra den nordfranske region Brie. Osten er sรฅ tรฆt forbundet med regionen, at den oprindelige brie, Brie de Meaux, fik mรฆrket Appellation d'Origine Contrรดlรฉe i 1980.
Mange vil kende det franske kvalitetsmรฆrke fra vine, men det dรฆkker over en rรฆkke franske, originale fรธdevarer og drikke.
Sรฅdan bliver osten lavet
Traditionelt blev brie lavet af rรฅmรฆlk fra de grรฆssende kรธer i Seine-et-Marne. Det menes, at munke var de fรธrste, der begyndte at fremstille brie i 800-tallet, herefter spredte opskriften sig til bรธnderne.
Traditionelt blev brien fremstillet ved at varme mรฆlken op til 37 grader, hvorefter man tilsatte en bakterie samt salt og lod den modne i mindst fire uger.
Brien blev fremstillet i hjul med en diameter pรฅ ca. 30 cm., deraf den traditionelle runde form, som vi stadig kender i dag.
Den hvide skorpe pรฅ brien er skimmel, der vokser pรฅ ostens overflade.
I dag pasteuriseres de fleste brier. Det vil sige, at mรฆlken bliver varmet op til 75 grader og derefter kรธlet ned igen til ca. 30 grader.
Derefter kommer mรฆlken op i mรฆlketanke og tilsรฆttes mรฆlkesyrekultur, skimmel, ostelรธbe og kalciumklorid. Nรฅr mรฆlken er stivnet, skรฆres den i tern og presses, sรฅ ostevallen lรธber ud.
Til sidst pumpes bรฅde valle og den resterende masse i forme og lagres i ca. tre uger. Osten vendes lรธbende under modningen.
Forskel pรฅ camembert og brie
Enย camembertย er egentlig en brie, der dels lagrer i kortere tid, dels i mindre forme, ca. 10 centimeter mod briens ca. 30 centimeter.
Camemberts historie gรฅr ogsรฅ langt tilbage. I 1791 begyndte bondekonen Marie Harel at fremstille ost efter at have fรฅet et tip fra en prรฆst, der havde smagt brier.
Hun รฆndrede lidt pรฅ opskriften, stรธrrelsen og modningstiden og fik hermed camembert-osten - opkaldt efter sin hjemby Camembert.
Ogsรฅ camembert har fรฅet prรฆdikatet Appellation d'Origine Contrรดlรฉe. Det skete i 1983.
Typisk vil en camembert have en stรฆrkere smag end briens.
Tilbehรธr og servering
Her fรฅr du en hรฅndfuld tips til, hvilket tilbehรธr der klรฆder brien:
Valnรธdder i honning: Kog valnรธdder i vand i et par minutter. Hรฆld vandet fra og kog valnรธdderne sammen med en halv vaniljestang og et par drรฅber citronsaft i honning ca. fem minutter.
Rabarberkompotย er altid lรฆkkert til brie. Du kan ogsรฅ lave en sรธd med frugter, en stรฆrk med lรธg eller en syrlig. Alle smage egner sig til brien, sรฅ lรฆnge man ikke overdoserer, og briens smag forsvinder i kompot.
Tรธrret frugt som abrikos er lรฆkkert tilbehรธr til ost, men ogsรฅ frisk frugt matcher brien. Traditionelt har vi altid serveret druer med ost herhjemme, men pรฆre- og รฆbleskiver er yderst anvendelige.
Usaltede nรธdder som cashew ogย peanutsย er nemt at smide i et par skรฅle og servere til brien sammen med rugkiks ogย brombรฆr.
Du kan bage brien i ti minutter pรฅ 180-200 grader. Den bliver blรธd og delikat i midten, nรฆrmest flydende, og smagen trรฆder tydeligt frem. Det er en superlet, lille forret serveret med pรฆrekompot eller valnรธdder i honning.
Opbevaring af brie ost
En brie skal opbevares i kรธleskab og kan holde sig fire-fem dage efter รฅbning.
Men husk at tage den ud af kรธleskabet en times tid, fรธr den skal spises. Det giver mere smag.
Hvis du i det hele taget foretrรฆkker, at der skal vรฆre bid og smag i din hvidskimmelost, skal du kรธbe en, der nรฆrmer sig udlรธbsdatoen.
Jo รฆldre ost, desto mere cremet og stรฆrk smag.
Sรฆrligt til gravide
Nรฅr man er gravid, er der visse madvarer, man skal gรฅ udenom for at beskytte sig selv og barnet.
Brier er en af de fรธdevarer, mange er forsigtige med at spise pรฅ grund af frygten for listeria.
Men de danskproducerede brier er varmebehandlet i modsรฆtning til de traditionelle franske, sรฅ risikoen er minimal.
Dog anbefaler Patienthรฅndbogen, at gravide skal nรธjes med at spise brie og andre skimmeloste, nรฅr de er friske og ikke blรธde og modne.
Der er fundet spor af listeria i blรธde oste, men det hรธrer til sjรฆldenhederne i en fast brie.
Opskrifter med brie
Indbagt brie
Fakta i overblik om brie osten
Kendetegn:
- Har en hvid, spiselig skimmelrind
- Konsistensen er blรธd og smรธragtig, isรฆr nรฅr den er moden
- Smagen er mild, men kan udvikle sig til mere intens over tid
Hvordan bruges brie?
- Serveres ofte pรฅ osteborde
- God pรฅ brรธd, kiks eller i bagte retter
- Passer godt sammen med nรธdder, frugt (f.eks. druer eller figner) og lidt honning
Vรฆrd at vide
- Brie de Meaux og Brie de Melun er to kendte og klassisk anerkendte varianter
- Osten modner i 4โ5 uger og udvikler smag under lagringen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments