• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Græskar - fakta og lækre opskrifter

Græskar - fakta og lækre opskrifter

Billede med græskar.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Græskar ser uhyggelige ud på en hyggelig måde i Halloween-tiden. De store, orange frugter bliver tømt for kød og kerner, får skåret ansigter, som lyser op i mørket.

Kødet og kernerne smider de fleste væk, efter poderne har skåret en Jack-o'-lantern, som de kaldes i USA.

Men behold endelig begge dele, for det kan sagtens spises. Det smager endda godt.

Kødet kan bruges til alverdens retter. Fra græskarsuppe og græskarfritter til kage og varme drikke. Og kernerne kan ristes som ristede græskarker.

Frugterne stammer fra Mellem- og Sydamerika, hvor der er tegn på, at de er blevet spist i mindst 9.000 år.

Forskellige typer

Græskar er i virkeligheden vintersquash med det botaniske navn Cucurbita pepo. De er i familie med meloner og agurker, som under et hedder Cucurbitaceae.

Der findes mange slags græskar, så vi vil blot nævne de tre mest almindelige herhjemme.

Det store halloweengræskar er den amerikanske variant. Kødet er mindre sødt og fast, og giver ikke så meget smag som butternut squash og hakkaido.

Man kan sige, jo mindre græskarret er, desto sødere og mere velsmagende er det.

Hokkaido: De små frugter stammer oprindeligt fra en japansk ø, der hedder... Hokkaido. De findes både i blå, gule og røde farver.

Det er en af de mest populære spisegræskar, da kødet smager sødt og nøddeagtigt. Vi kan bruge det i både salte og søde retter.

Butternut squash: Pæreformet og fast i kødet med færre kerner end de fleste andre i familien.

Denne variant er ikke så sød som Hokkaido. Den er virkelig god i supper og som tilbehør, enten som fritter, i mos eller bagt som her: Hasselback butternut squash.

Næringsindhold

Ligesom med andre frugter er hovedindholdet vand. Der er mange kostfibre i græskar, derudover indeholder de både A-, B- og C-vitaminer.

Kødet mætter rimelig meget uden at indeholde ret mange kalorier, kun ca. 20 kalorier per 100 gram i gennemsnit for de forskellige typer.

Derfor er alle typer græskar gode at spise, hvis man vil have sund og fedtfattig mad.

Halloween

Traditionen med at skære ansigter i frugt op til Halloween er britisk. Irere og englændere skar grumme fjæs i kartofler og roer for at skræmme onde ånder væk.

Da irerne kom til USA i 1800-tallet, opdagede de græskarrene, som var meget nemmere at skære i. Det besejlede frugtens skæbne, som for evigt vil være knyttet til Halloween.

Frugtkødet skulle bruges til noget, så her så græskartærten dagens lys. Den dag i dag spiser amerikanerne stadig pumpkin pie til højtider.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her