• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Forskellen på løg fra skalotteløg til hvidløg og rødløg

Forskellen på løg fra skalotteløg til hvidløg og rødløg
Alle de løg vi bruger i madlavningen hedder kepaløg under et, men der er stor forskel på de forskellige løg. I artiklen kan du læse facts om hver enkelt løg og dets anvendelsesmuligheder. Foto: iStock.com.

Opdateret:  27. januar 2025 - Udgivet:  26. august 2020

Del gerne:
24
SHARES
FacebookMessenger24PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Forskellen på løg kan være svær at gennemskue. Er rødløg for eksempel stærkere og sundere end skalotte? Her er en oversigt over alle løg.
  2. Almindelige zittauerløg
  3. Rødløg
  4. Skalotteløg
  5. Salatløg
  6. Forårsløg
  7. Hvidløg
  8. Perleløg
  9. Purløg
  10. Ramsløg

Forskellen på løg kan være svær at gennemskue. Er rødløg for eksempel stærkere og sundere end skalotte? Her er en oversigt over alle løg.

Hvad er forskellen på løg? Jo, selvfølgelig kan vi se forskel på, om løget er rødt eller gult, aflangt eller rundt.

Men hvorfor bruger vi altid de almindelige gule løg som brunede løg eller hakket i hotdogs? Hvorfor ikke skalotteløget eller forårsløget?

De fleste af os har prøvet at følge en opskrift, hvor for eksempel skalotteløg var blandt ingredienserne, og vi i stedet brugte de almindelige zittauerløg. For de er en del af de fleste menneskers basislager.

Det er sjældent, at et måltid bliver forfærdeligt, fordi vi ikke bruger de korrekte løg, men det kan faktisk blive bedre, hvis vi gør. Så her er en oversigt over de mest anvendte løgs smag og konsistens.

Se også: Opskrifter med løg - fakta og og info

Almindelige zittauerløg

De løg som alle med sikkerhed kender herhjemme, er de gule zittauerløg.

Fælles for dem og de andre spiselige løg er, at de hører under arten kepaløg. Zittauerløg er billige, sunde og nemme at snitte... hvis man altså kan holde tårerne tilbage.

De har en stærk løgsmag og -duft, og er derfor ikke så gode i salater som for eksempel salatløg og skalotteløg. Anvendelse:

  • Løgringe i burgers, på pariserbøf og smørrebrød.
  • Lagret med marinerede sild.
  • I simreretter, vegetarretter og almindelig kødsovs.
  • Revet i frikadeller, kødboller og andre farsretter.
  • Som ristet løg til hotdoggen eller bløde løg til hakkebøffen.
  • I løgsuppe.

Rødløg

Det smukkeste løg med den lillarøde farve, som kommer fra stoffet cyanidin, der også findes i rødkål. Dette er et mildt og krydret løg, som fungerer rigtig godt råt.

Da det har en dejlig kryddersmag, kan det sagtens vente med at komme i for eksempel gryderetten til ti minutter før servering. Her vil det stadig være lettere sprødt og smagen mild.

Rødløg er sundere end zittauerløg, da de har et højt indhold af antioxydanter. Anvendelse:

  • I ringe til marinerede sild eller i tomatsalat.
  • Skåret i både i asiatiske retter og rødvinsbaseret simreretter.
  • I salsa, tortillas og andre mexicanske retter.
  • Syltet i løgchutneys.

Se også: Syltede rødløg - opskrift på rødløg i nem eddikelage

Skalotteløg

Skalotteløg er et krydret løg med en lille sødme. Dette er franske kokkes foretrukne løg, da smagen er mere delikat og nuanceret end i et rød- eller zittauerløg. Det er lidt mere besværligt at skrælle og skære, men kan til gengæld give meget små, fine tern.

Skalotteløg er rige på A-, B-, C- og E-vitaminer samt kalium. Anvendelse:

  • Bernaisesauce og andre franske saucer.
  • Franske gryderetter og italienske pastaretter.
  • I indiske retter som dhal.

Se også: Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico

Salatløg

Disse hvide løg med en blød skræl ligner det gullige zittauerløg, men deres smag er mildere. Konsistensen er også lidt blødere end et almindeligt løg. Salatløg er ikke egnede til at komme i gryderetter, der skal simre længe, da der ikke er nok kraft i smagen.

Til gengæld er det perfekt til salater, deraf navnet. Indeholder blandt andet A- og B-vitaminer samt kalium og fosfor. Anvendelse:

  • I tern eller ringe i salater.
  • I kartoffelsalater.
  • Hakket i en salsa eller i guacamole. Generelt bruger mexicanerne ofte salatløg i deres madlavning.

Forårsløg

Forårsløg - eller springløg - er almindelige løg, som er forædlet. Forskellen på løg og forårsløg er ikke kun forårsløgets porreagtige udseende men også smagen. Det har en meget mild smag, og man kan både bruge det hvide og det grønne af løget.

Forårsløget skal næsten ikke tilberedes. Bruges det i wokretter, skal det kun lige i retten det sidste minut inden servering, så løgskiverne bliver opvarmet med stadig er sprøde.

Det er et supersundt løg med langt flere A-vitaminer og C-vitaminer end for eksempel zittauerløget. Anvendelse:

  • I wokretter, hvor den hvide del kommes i et par minutter før servering og det grønne bruges som drys.
  • I tunsalat og andre kolde fiskesalater.
  • I almindelige grønne salater.

Hvidløg

Disse små løg har en helt særlig status i mange køkkener som det indiske og mexicanske. Hvidløg har en skarp, intens smag, som giver et løft til langt de fleste måltider. Men det er ikke kun smagen, der er god.

Hvidløg er simpelthen smaskhamrende sundt blandt andet på grund af dets vitaminindhold og svovlforbindelser. Anvendelse:

  • I hummus, harissa, ezme og andre dips.
  • I gryderetter fra thaimad til mexicanske retter.
  • I italiensk mad som carbonara og spaghetti bolognese.

Perleløg

Perleløg er små, sprøde løg med en sødere smag end de fleste andre løg. De er som skabt til syltning alene i kraft af deres størrelse og sprødhed. Og så er de næsten lige så sunde som hvidløg. Anvendelse:

  • Syltede.
  • Glaserede sammen med en okse- eller lammesteg.
  • Hele i gryderetter som coq au vin og mørbradgryde.
  • I chutneys.

Se også: Glaserede perleløg på pande (nem opskrift)

Purløg

Forskellen på løg kan næsten ikke blive større, når du sammenligner purløg med de fleste andre løgtyper. Purløg skal anvendes frisk, da den mister smag ved varmebehandling.

Blandt purløgets mange egenskaber er et højt indhold af A-, B- og E- vitaminer, kalium og jern. Anvendelse:

  • I mayonnaisesalater som æggesalat.
  • Som drys på alt fra fiskeretter til smørrebrød og kartoffelsalat.
  • I smørblandinger og dressinger.

Ramsløg

Ramsløget bugner af vitaminer. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der ca. 20 gange flere C-vitaminer i ramsløg end i citroner. Desuden indeholder ramsløg samme stoffer som hvidløg, der styrker vores immunforsvar.

Ramsløg har en skarp nærmest hvidløgsagtig smag. Når løget bliver stegt eller kogt, forsvinder hvidløgsmagen og glider over i en sødere og mildere smag. Anvendelse:

  • Hele i salater.
  • I smørblandinger som ramsløgsmør.
  • I dressinger og mayonnaiser.
  • Kan erstatte basilikum i pesto.
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Torben Sejling

    februar 09, 2025 at 7:50 am

    Jeg mangler lige pludselig min favorit liste…..

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 09, 2025 at 11:14 am

      Hej Torben
      Den kommer snart tilbage igen. Jeg er lige ved at lave en helt ny, og de gemte opskrifter kommer med over.
      BH Holger

      Svar
  2. Ole

    december 11, 2021 at 10:28 pm

    Grunden til øjnene render i vand ved skæring af Løg, er at folk gør det forkert, de skærer Rod-Enden af, og derved spreder en kemisk reaktion sig fra Løget som et forsvar (Lacrymator) 😉

    Endnu en rigtig god artikel 🙂

    Svar
  3. Annett

    august 26, 2020 at 6:10 pm

    Jeg skal ikke bruge 44 æg i dine brombær muffins vel? 😊

    Svar
    • Peter

      juli 13, 2022 at 11:42 am

      jo hvis du laver 180 muffins

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her